Bivša sovjetska država usvojila sankcije EU

Logicno.com
11 komentara

Pristajanjem da se pridržava sankcija EU protiv Rusije, vlada Moldavije je poduzela još jedan “neprijateljski korak” usmjeren na uništavanje bilateralnih odnosa sa zemljom, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

Moldavski parlament usvojio je u petak zakon o primjeni međunarodnih ograničenja na teritoriji bivše Sovjetske Republike. Usvojen je kao dio reformskih mjera kojima se podržava njena nastojanja za pridruživanje EU. Između ostalih odredbi, novi zakon dozvoljava poduzimanje kaznenih mera protiv pojedinaca i institucija koje su pod sankcijama uvedenim Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

„Smatramo ovo kao još jedan neprijateljski korak moldavskog rukovodstva, koje je u potpunosti integrisano u antirusku kampanju Zapada“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom brifinga u petak.

Vlada predsjednice Maia Sandu radi na “potpunom uništenju odnosa između Rusije i Moldavije, koji su, zbog akcija Kišinjeva, već u prilično žalosnom stanju”, naglasila je ona.

Zaharova je insistirala na tome da “destruktivni kurs” koji vode moldavske vlasti “teško ne zadovoljava interese stanovnika zemlje, koji su pretežno prijateljski nastrojeni prema Rusiji”.

Odluka Kišinjeva da se pridruži sankcijama Brisela Moskvi “neće ostati bez odgovora”, upozorila je portparolka, dodajući da će konkretne mere biti objavljene kasnije.

Moldavske vlasti već se pridržavaju većine ograničenja EU. U izvještaju Evropske komisije ranije ovog mjeseca navodi se da je stopa usklađenosti Kišinjeva sa zajedničkom sigurnosnom politikom bloka, koja uključuje implementaciju sankcija, iznosila 78%.

Moldavija, mala nacija od 2,6 miliona, stisnuta između Ukrajine i Rumunije, zauzela je izrazito prozapadni kurs otkako je Sandu došla na vlast 2020. Njena vlada se aktivno zalagala za članstvo u EU i NATO-u, idući tako daleko da zabrani kritičare i podržavanje pozivanja Brisela da sankcioniše one koji se protive toj ideji. Kišinjev je takođe u potpunosti podržao Kijev u njegovom sukobu sa Moskvom i sve je kritičniji prema ruskim akcijama.

Ranije ovog mjeseca, Evropska komisija preporučila je početak pregovora o članstvu sa Moldavijom i Ukrajinom.

Međutim, čini se da ne podržavaju svi u zemlji Sanduovo vodstvo, jer je njena Stranka akcije i solidarnosti (PAS) osigurala samo oko 30% na izborima za gradonačelnika i župana u novembru. Primjetno je da su u svakom većem gradu, uključujući Kišinjev, opozicioni kandidati dobili prednost.

Maia Sandumoldavijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
5 mjeseci prije

Dovoljno je samo “bivša država”.

tihobl
5 mjeseci prije

Zabranila dvije najjace opozicione stranke, zabranila medije osim prozapadnih, pa na izborima prosla ko bos po trnju. Prozapadne stranke zajedno ne mogu da nakupe 30% podrske i pored kupovine glasova. Eno juce je poslala policiju na poljoprivrednike koji su se bunili protiv uvoza iz Ukrajine kao sto se bune u Poljskoj, Ceskoj i Slovackoj.

Darko 7
5 mjeseci prije

Poslije Ukrajine i Izraela, Moldavija bi mogla biti novo žarište sukoba. Zapad je u Moldaviji instalirao svoje marionete koje, koliko vidimo, uspješno odrađuju svoju zadaću.

Max
5 mjeseci prije

Moldavija je marionetska.

Darko
5 mjeseci prije

Gdje god su krave došle na vlast zemlja ode u tri PM..

Bezimeni
5 mjeseci prije

Ta se motala po briselskim hodnicima. Oće u nato.

Josip
5 mjeseci prije

I moldavska glupaca bas trazi da dobije po picki..

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Logično i istina neopisivo !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI