Bivša ukrajinska ministrica financija zadužena da spasi Portoriko

Natalie Ann Jaresko - Portoriko
11 komentara

Bivša ministrica financija Ukrajine, Natalie Ann Jaresko, imenovana je za izvršnu direktoricu Uprave za financijsko upravljanje i nadzor Portorika, slobodne države pridružene Sjedinjenim Državama, izvijestio je predsjednik uprave Jose Carrion.

Carrion je rekao da je situacija s kojom se suočava Portoriko slična onoj s kojom se suočila Ukrajina prije tri godine i “gotovo je katastrofalna”.

Rekao je da će Natalie Jaresko raditi sa svim zainteresiranim stranama kako bi se “provele potrebne reforme i vratilo samopouzdanje i ekonomska isplativost, što će dovesti do novih investicija u zemlji”, prenosi Associated Press.

Carrion je rekao da je Natalie Ann  Jaresko, koja ima američko državljanstvo, odabrana među više od 300 kandidata. Prema njegovim riječima, njena plaća na tom položaju će iznositi 625 tisuća dolara godišnje.

Jaresko će preuzeti odgovornost za nadzor provedbe ekonomskih reformi i pomoći lokalnim vlastima da u sljedeće četiri godine postignu uravnotežen državni proračun.

Jose Carrion je dodao kako je velika većina agencija smanjile kreditni rejting Portoriku na razinu “smeća”, tako da je za ovaj izazov zemlji trebao vjerodostojan igrač na međunarodnom tržištu kapitala.

Sama Jaresko je izjavila da se namjerava posvetiti poslu vraćanja ekonomske stabilnosti Portorika.

“Znam da se ovaj problem mnogima može činiti vrlo težak, ako ne i nemoguć, ali sam prihvatila ovaj položaj i optimistična sam o svemu što možemo zajedno postići”, rekla je Natalie Ann Jaresko.

Jaresko, koji ja rođena u Sjedinjenim Državama u obitelji ukrajinskih imigranata, obnašala je dužnost ministrice u ukrajinskoj vladi od prosinca 2014. do travnja 2016. godine. Bila je jedna od stranih dužnosnika koji su se pridružili ukrajinskoj vladi nakon prevrata u veljači 2014. godine.

Prema riječima stručnjaka, jedno od glavnih dostignuća Natalie Jaresko na čelu ukrajinskog Ministarstva financija je što je započela pregovore o restrukturiranju ukrajinskog duga s vjerovnicima, ali pod uvjetima koji su se kasnije pokazali kao neizdrživ teret za proračun Ukrajine.

Ukupan iznos duga Portorika je oko 70 milijardi dolara, kojeg, kako tvrde same vlasti u zemlju, država ne može platiti.

Sudeći po onome što je učinila Ukrajini, a potom nestala iz zemlje, Portoriku možemo poželjeti da Natalie Ann Jaresko obavi što manje posla i provede što manje obećanih reformi.

imenovanjeNatalie JareskoPortoriko
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Khmkhm
7 godine prije

Ahahaha ovo mi je osvjezilo dan:)))

Arkaj
7 godine prije

Uvreda zdravom razumu je plaćanje više od 50 000 $ mjesečne plaće bilo kome u zemlji koja je bankrotirala. Od nje se očito očekuju magične i čudotvorne sposobnosti da riješi nerješivi problem a da elite Portorika ne plate politički račun za svoju nesposobnost vladanja i donošenja ekonomski održivog sistema. Koliko mi je poznato plaća američkog predsjednika je daleko manja od ove ponuđene Jaresko, koliku će joj tek kongres ponudit plaću kad bude trebalo USA izvlačit iz bankrota….

Osoba C
7 godine prije

Ako ih ova ne spasi, neće nitko.

Srba
7 godine prije

samo joj fali carobna kugla…baba vracara…

Neko ime
7 godine prije

Rent-a-gospodja ministarka. Povoljno. Drugi vlasnik, uščuvana. Narodni interes iskljucen, jamstvo za kapital ukljuceno. Reference na zahtjev, cijena povoljna. Moze i zamjena;)

lisac
7 godine prije

Židovka?

Baba
7 godine prije

Stvarno bi se moglo ponovo oziviti rubriku “greatest shits”, ovaj put sa dodatkom “worlds”, trend bisera je u usponu i obiluje kandidatima na dnevnoj bazi.

Baba
7 godine prije

A bio bi i ja vrlo optimistican da mi neko nudi 625000 $ godisnje…

sardelino
7 godine prije

Portoriko. Zemlja koja je u kontinuitetu pod udarom razornih potresa, tsunanimija i oluja a isto tako po razornim djelovanjem obitelji Clintom preko čije je zaklade trebao pristizati meďunarodni novac za obnovu a od tog novca Portoriko nije vidio takoreći ništa. Sad uz sinergiju Ann Jaresko to nişta biti će još izraženije.

gogijard
7 godine prije

pa njih ima ko Hrvata, duguju ko Hrvati a imaju veći BDP od Hrvata. Kako su to oni bankrotirali a Hrvati nisu?

Borac2
7 godine prije

Terminatorka…doslovce!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI