Bivši njemački špijun istražuje zavjeru da se ubije Scholz

olaf scholz
7 komentara

Njemačka domaća obavještajna agencija, BfV, navodno istražuje svog bivšeg šefa Hans-Georga Maassena u vezi s desničarskom zavjerom usmjerenom na ubistvo kancelara Olafa Scholza, izvještava Bild u utorak.

Prema priči lista, BfV je zatražio podatke o Massenu od njemačke savezne policije (BKA) kao dio vlastite istrage. Čini se da su dotične informacije povezane s telefonskim razgovorom između Massena i svjedoka u takozvanom slučaju zavjere “Građani Rajha”. Poznato je da Bild ima jake izvore među berlinskom političkom i sigurnosnom elitom.

U decembru 2022. njemačka policija uhapsila je grupu navodnih zavjerenika za državni udar u nizu masovnih racija u brojnim regijama širom Njemačke. Osumnjičeni su se opskrbili vatrenim oružjem i navodno su planirali upasti u njemački parlament i ubiti Scholza. Grupu je navodno predvodio Heinrich XIII, princ od Reussa, koji bi preuzeo uzde u Njemačkoj da je puč uspio.

‘Građani Rajha’ su labavi pokret krajnje desnice koji vjeruje da njemačka država nakon Drugog svjetskog rata nije suverena zemlja. Više od 50 osoba je u to vrijeme istraženo u vezi sa sumnjivom zavjerom.

Svjedok u ovom slučaju tvrdi da je nazvao Maassena nakon pretresa u njegovom stambenom bloku. Prirodu razgovora Bild nije otkrio.

Bivši šef obezbjeđenja rekao je da je “ogorčen” istragom i dodao da će “tražiti podatke o podacima koje o njemu imaju njegovi bivši podređeni”. Također se obratio Twitteru i rekao da, ako je istraga protiv njega zaista pokrenuta, onda je „očigledno da se [BfV] više ne koristi za zaštitu Ustava, već se zloupotrebljava za zaštitu vlade i… politički progon vladinih kritičara.”

Zavjernici puča uhapšeni su otprilike četiri godine nakon što je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer smijenio samog Maassena usred velikog skandala. Bivši šef sigurnosti sletio je u vruću vodu 2018. godine, kada je ispitivao izvještaje o nasilju nad strancima u njemačkom gradu Chemnitz, gdje je uslijedio niz desničarskih protesta i nereda nakon što je lokalni muškarac izboden na smrt, navodno od strane grupe. migranata.

Bivši šef BfV-a pojasnio je da je time samo htio izraziti skepticizam u pogledu trenutne spremnosti medija i političara da prihvate snimke nasilja kao autentične. Njegove primjedbe i dalje su izazvale ogroman talas bijesa.

Maassen je tada više puta izazivao kritike zbog svojih objava na društvenim mrežama, koje su njegovi kritičari ocijenili kao antisemitske i pune teorija zavjere. Njegova sopstvena stranka, konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU), pokušala je da ga izbaci preko tvitova o “eliminacionom rasizmu protiv belaca”, ali je taj potez odbacila stranačka komisija prošlog meseca.

BfVnjemačkašpijuni
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
8 mjeseci prije

Kamo sreće da su uspjeli i za Nijemce a boga mi i cijelu EU..

abc
8 mjeseci prije

Njemci če morati likvidirati svu proameričko-kvizlinšku vladu i istjerati američku vojsku iz njemačkog teritorija.

Zvone
8 mjeseci prije

Pa kako bi bila suverena kad ima u zemlji veliki broj okupatorskih vojnih baza. U pravu su, nisu suverena zemlja.

Max
8 mjeseci prije

Bezvrijedan cilj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI