Bivši specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu predviđa kada će se borbe završiti

Kurt Walker
34 komentara

Ukrajina, Evropa i Rusija treba da se pripreme za tešku zimu koja je pred nama, upozorio je bivši američki specijalni predstavnik za Ukrajinu Kurt Walker, rekavši da će se borbe vjerovatno nastaviti i da prijeti energetska kriza. On je, međutim, primjetio da će Vašington nastaviti da stoji uz Kijev kroz sve to.

U intervjuu za ukrajinske medije objavljenom u nedjelju, Walker je unaprijed rekao da očekuje da će predstojeća zima biti teška i za Ukrajinu i za EU, dok će i Rusija biti negativno pogođena.

Bivši američki diplomata objasnio je da će se EU suočiti s ozbiljnom nestašicom energije i rastom cijena. Dodao je da je Berlin, na primjer, već zauzet kalkulacijom troškova kako bi osigurao da se može proživjeti u narednim mjesecima.

Prema Walkeru, druge zemlje članice EU također sada poduzimaju mjere kako bi ublažile uticaj projektovanih nestašica energije u narednim mjesecima.

Za Ukrajinu, takođe, nema mnogo prostora za optimizam, jer su pred nama izuzetno teška vremena, kako je rekao bivši specijalni predstavnik. Walker je ovo pripisao činjenici da će se vojni sukob odugovlačiti.

Rekao je da očekuje da će se borbe nastaviti sve do sljedećeg proljeća ili čak ljeta. Međutim, on je pohvalio Ukrajinu za “napredak” koji je zemlja do sada postigla.

Walker je takođe naglasio da se čini da vlasti u Vašingtonu vjeruju u Kijev i njegovu posvećenost demokratiji, te su stoga spremne da nastave da podržavaju zemlju u njenoj borbi protiv Rusije.

Napomenuo je da su za ovu svrhu u američkom budžetu za ovu i narednu fiskalnu godinu predviđene značajne sume novca.

Razni ukrajinski zvaničnici su u više navrata nudili svoja predviđanja o tome kada će se sukob završiti, koja se kreću od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Kremlj je u međuvremenu u nekoliko navrata jasno stavio do znanja da Moskva nije postavila nikakve rokove u svojoj vojnoj operaciji, dodajući da će se ofanziva nastaviti sve dok Rusija ne postigne svoje ciljeve u Ukrajini.

euKurt WalkerrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

“Napredak Ukrajine u demokratiji” !? Ovaj čovek je drogiran.

tata mata
1 godina prije

dok ne izgine posljednji ukrainac ,nema stajanja ,,,bi bio prevod ovog razbojnika

tihobl
1 godina prije

Kaze da ce Rusija kapitulirati iduceg ljeta i da se ukrajinci moraju strpiti.

Siniša
1 godina prije

A zašto Rusija da se sprema za Zimu!?
Elem…Ukrajina ne vodi rat protiv Rusije već protiv zdravog razuma.

404
1 godina prije

Rusi tek čekaju zimu, da pojačaju vojne akcije i završe sa crkotinom zvanom Ukrajina. Nema ništa od američko-judejske Hazarije.

Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzetni bi da sukob traje godinama.
Ukrima bi trebalo biti u interesu da se što prije završi, kao i Europi.

Ruse zaboli što se tiče gospodarstva – imaju energenata, gnojiva, hrane (sve navedeno i izvoze u enormnim količinama), rublja je stabilna, vlast još više.
Naravno da bi i oni da se rat što prije završi, ali u konačnici – ako ne ide drugačije, a Zelenski ni sada ne želi za pregovrački stol sa Rusima – čekaju zimu.

Čekaju se nemiri u Europi na jesen i u zimu (još jedan od ciljeva izuzetnih) – ovaj ešalon trenutnih političara ne bude dugo na vlasti ako ovako nastave.

Nikako da shvate da Rusiju gospodarski uništiti neće, da ju Ukri vojno poraziti neće, prisiliti na uzmak nakon toliko mrtvih neće, i da najveću štetu rade sami sebi.

imee
1 godina prije

zavarit ventile od plina.
prerezat morske kabele od interneta (laserirat satelite)
nek sve ide u tri ***

petar schroder
1 godina prije

Tko je sada ovi? Evropa treba prestati da slusa Ameriku, i da skine sankcije Rusiji Rat ovdje vodi Amerika preko Ukraine a ne Evropa Dosta vas je vise Vodite ratove u Americi ,a ostavite Evropu u miru,Dosta nam je vas i Davosa i vasi sluga u Davosu.Klausa Schwaba Bill Gates i Sorosa koji nas trujete .Prasite nas otrovima dan i noc tim avionima koji ispustaju taj otrov , koji mi udisemoTko je dozvolio tim avionima da nas prase i sve zivo na zemlji TI CRNI OBLACI SU PUNI METALA I OTROVA KOJI KOJI PADAJU NA ZEMLJU I SVE ZIVO TRUJU: TI OTROVI UTJECU NA KLIMU ,jer su puni razliciti metala, koje mi udisemo

tuf
1 godina prije

U zadnjih tjedan dana se u zapadni eter taktički pušta druga strana priče, očigledno kao priprema za promjenu klime. Pa su već u 2 navrata izašla vrlo nepovoljna izvješća ukrajinske strane o gubicima i nedostacima na bojištu. Amnesty International objavljuje kritično izvješće za ukrajinsku stranu, CNN, NBC, CBC objavljuju za *elenskog nepoželjne vijesti kao i intervuje, Die Welt podsjeća na korupcijsku prošlost *elenskog i okolne klike. S druge strane – očigledno po savjetima iz Langley-a – provode se teroristički napadi kakvih se ni CIA-in dobri drug ISIL ne bi posramio. Granatirati nuklearnu elektranu može samo izluđeni očajnik koji želi isprovocirati intervenciju svojih sponzora. Pomalo podsjeća na MH17 koji je također pao u vrijeme početka pregovora oko Donbasa. Vidimo da u tome imaju 100%-nu podršku zapadnih političara i medija od kojih bi barem europski trebali shvatiti da ih eventualna katastrofa neće zaobići. Ovo mi se čini kao trenutno najveća opasnost jer… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Kad Rusija završi a još nije.

Sardelino
1 godina prije

Tješe se Ameri da će se medo ipak prikloniti zimskom snu usprkos klimatskim promjenama.

hiber
1 godina prije

Davno sam rekao da Ameri kontroliraju rat isporučenim oružjem. Isporučili su 12-16 HIMARSa a Britanci 2-3 M270. Tajna je u raketama. Sada se koriste rakete A31 sa bojevim kompaktnim 100 kg glavama. Da se koriste A30 sa fragmentiranim glavama udarili bi najslabiju rusku točku: ljudstvo i neoklopnu artiljeriju. Dakle, Ameri vode rat sami sa sobom. I Ukrainci i Rusi su statisti.

ogo
1 godina prije

Evropska energetska kriza je rijesena konsenzusom svi zelenih stranaka u EU.
Prelazimo na ugalj koji je kako najnovija istrazivanja maloumnika iz EU zelena energija.
Po zeljeznicama EU juriti ce najnoviji vlakovi na parni pogn a na morima parobrodi.
Vodeci ekolozi smatraju da ce razina CO2 biti svedeni na minimum jer eto novi motori
rade na paru.
Radi se i na revolucionarnoj tehnologiji koja ce zamjeniti klasicne baterije parnim baterijama
Uskoro ocekujemo prve pametne telefone na paru.
Sve ovo kordinira naj inteligentnija vlada u povjesti svijeta predvodjena briljantnom von Leyn.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI