Bjelorusija bi mogla dobiti nuklearno oružje

Bjelorusija - Nuklearno oruzje
33 komentara

Dugo očekivane ustavne reforme Minska nagovještavaju velike promjene u vanjskoj politici zemlje

Bjelorusija je predstavila svoj predloženi novi ustav, otvarajući mogućnost da zemlja postavi nuklearno oružje na svom teritoriju i potencijalno omogućava vođi veterana Aleksandru Lukašenku ostanak na vlasti do 2035. godine.

Promjene, koje su obećane nakon nemira koji su uslijedili nakon prošlogodišnjih spornih predsjedničkih izbora, puštene su u javnu raspravu u ponedjeljak.

Među predloženim izmjenama, čini se da je uklonjen odlomak iz sadašnjeg ustava koji zahtijeva da se zemlja kloni velikih geopolitičkih sukoba. Prema postojećoj verziji, posljednji put izmijenjenoj 2004., Bjelorusija “nastoji učiniti svoj teritorij zonom bez nuklearnog oružja, a državu neutralnom”. Međutim, u najnovijem nacrtu taj je odjeljak zamijenjen obećanjem koje “isključuje vojnu agresiju sa svog teritorija protiv drugih država”, otvarajući nagađanja da bi Minsk mogao dopustiti raspoređivanje atomskog oružja unutar svojih granica.

Osim toga, ako bude usvojen, novi ustav bi doveo do ograničenja mandata predsjednika, ograničavajući ih na dva razdoblja od pet godina na dužnosti. Međutim, klauzula u tekstu propisuje da se to odnosi samo na “novoizabrane predsjednike”, što bi potencijalno omogućilo Lukašenku da ostane na dužnosti još jedno desetljeće nakon što mu sadašnji mandat istekne 2025. Lukašenko je vladao istočnoeuropskom nacijom više od 27 godine.

Amandmani, koji su podložni javnoj raspravi, pooštravaju zahtjeve za bjeloruske građane koji žele biti izabrani za predsjednika zemlje, povećavajući minimalnu dob s 35 na 40 godina, kao i povećavajući potrebno razdoblje stalnog boravka s 10 na 20 godina uoči izbora.

Pojedinci koji imaju ili posjeduju dvojno državljanstvo ili boravišnu dozvolu u stranim zemljama bit će diskvalificirani iz kandidiranja. Nacrt dokumenta također predviđa imunitet za bivše predsjednike i daje im mogućnost da postanu doživotni senatori.

Lukašenko je u više navrata predstavljao proces reforme ustava kao preteču njegovog povlačenja s čelnog mjesta u zemlji. Prema njegovim riječima, zadatak se “ne može dati nepoznatom predsjedniku”, jer bi to bila “katastrofa”.

Međutim, brojni oporbenjaci tvrde da promjene predstavljaju tek nešto više od taktike odgode, osmišljene za zaštitu Lukašenka od poziva na ostavku, nakon raširenih uličnih prosvjeda, do kojih je došlo nakon što je proglašen pobjednikom na izborima prošlog ljeta, koje je osvojio s 80 % glasova. Oporba i mnogi međunarodni promatrači inzistiraju na tome da je anketa bila namještena.

Ustavne promjene bi također osnažile takozvanu svebjelorusku narodnu skupštinu, koja je trenutno opći sastanak bjeloruske vlade s najvišim dužnosnicima i čelnicima industrije koji se održava svakih pet godina. Skupštini nedostaju ikakve stvarne ovlasti, a njezini kritičari tvrde da služi samo za demonstriranje navodne univerzalne potpore bjeloruskom vodstvu.

Međutim, prema novom ustavu, skupština bi dobila veliki broj različitih ovlasti. Mogla bi svrgnuti predsjednika koji je proglašen krivim za “sustavno” kršenje ustava ili drugi “teški prekršaj”, uspostaviti smjernice vanjske i unutarnje politike, postaviti vojnu doktrinu i usvojiti druge programske dokumente.

Skupština bi također mogla odbaciti bilo koji akt bilo kojeg upravljačkog tijela ili dužnosnika, osim sudskih odluka, ako ih smatra neprikladnim za interese “nacionalne sigurnosti”. Nacrt također definira brak kao “zajednicu između muškarca i žene”.

Nakon javne rasprave i eventualnih revizija, izmjene će biti iznesene na referendum koji se očekuje u veljači sljedeće godine. Amandmani trebaju dobiti potporu više od 50 posto birača, pri čemu će na glasovanje izaći najmanje polovica svih građana.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaNuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
x---da
2 godine prije

Hoce li itko odgovarati od EU politicara i vojnih planera zato jer uslijed njihove gl-oope i kratkovidne politike Bjelorusija je turnuta u zagrljaj Rusije?
Odgovor je jasan, nece.

2 godine prije

Vrlo vjerojatno da će u slučaju da najavljeni pregovori od 10 siječnja budu besplodni jedna od prvih tzv vojno-tehničkih mjera Rusije biti raspoređivanje zanimljivh igrački u Bjelorusiji i Kalingradu

tihobl
2 godine prije

Nije fer od Lukasenka da donese takav ustav. Pa sta ce sad Sakasvili i njemu slicni?

Mahatma
2 godine prije

Zasluženo. Neka se Ursula von der Leyen sad misli.

petar schroder
2 godine prije

Lukasenko je jedini politicar koji nije htjeo da u svojoj zemlji uvede korona politiku.Nudili su mu 900 miliona dolara a on je to odbio.U Bjelorusiji nije bilo zatvaranja a i korone.Onstrogo pazi tko mu leti preko Bjelarusije i da ga ne prase otrovom sto cine u drugim zemljama Htjeli su ga da svrgnu sa vlasti i nasli jednu placenicu koja je dobila samo 8 posto i koja ga je htjela da svrgne ali nije uspjela ,a 4 puta je pokusan atentat na njega ali je sve prezivio.Sada su mu EU uveli sankcije jer nije htjeo gradane primora na ekspiriment vakcine.Ima srece da mu Putin pomaze a njegova zemlja se bavi vecinom zemljoradnjom a svoje proizvode prodaje u Rusiji pa i ne zavisi od EU

Djed mraz
2 godine prije

I sto ako brkati diktator dobije atomsku od brata Putina, ispucat ce je na brisel , london ili berlin?

Smjesni ste s tim atomskim glupsotima, pa ta raketa koja bi krenula iz rusije ili bjelorusije , prije no sto bi pogodila cilj, onaj tko ju je ispucao vise nebi postojao ,NATO bi ih doslovno sprzio, isparili bi u atmosferu.

Laufer
2 godine prije

Kruha i igara.

Max
2 godine prije

Strateški odgovor na situaciju u Ukrajini a toga će biti još.

abc
2 godine prije

Ursula se Ussrala…..la, la, la….

Jomla
2 godine prije

Amandmani trebaju dobiti potporu više od 50 posto birača, pri čemu će na glasovanje izaći najmanje polovica svih građana.
Pade mi na pamet (u mom slučaju diskutabilan pojam), zašto nigdje nije da prolaz ima s minimum 1/3 glasačkog tijela i min 50%+1 glasova, uz minimum izlaznosti 1/2 glasačkog tijela. Čini se komplikovano, ali je jednostavno.

nessy
2 godine prije

Kako je rekao jedan USA senator, zakoni postoje, da se mijenjaju, u skladu sa vremenom.

sebastian
2 godine prije

Lukašenko kao i Putin do 2035.Zapadnjaci požderite se.Nisam neki ludi fan njih obojice,ali u odnosu na ovo zapadnjačko političko smeće oni su duet violina.Osim toga Rusima savršeno odgovara bjeloruski nuklearni štit na zapadnoj granici zemlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI