fbpx

Bjelorusija je na prekretnici – Mora odlučiti o ulasku u državnu zajednicu s Rusijom ili…?

Aleksandar Lukasenko i Vladimir Putin

U subotu je američki državni tajnik Mikke Pompeo posjetio Bjelorusiju, gdje se sastao s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Pompeo je rekao kako on razumije dubinu povijesnih i aktualnih veza koje Bjelorusija ima s Rusijom i Minsk neće stavljati u situaciju da mora birati između Washingtona i Moskve. No, Pompeo to ne može ni učiniti sve i da hoće, jer je proces integracije Državne unije Bjelorusije i Ruske Federacije došao do razine gdje su potpisi dvojice predsjednika samo formalnost.

Rusi u razgovoru s Bjelorusima su proteklih tjedana uglavnom razgovarali o dvije stvari. Prva je Državna unija, a druga ponašanje Aleksandra Lukašenka.

Na temelju brojnih komentara se može napraviti neki opći presjek stavova Rusa i Bjelorusa o ovim temama. Naravno, komentari na društvenim mrežama nisu službeni stavovi dviju vlada i predsjednika i odražavaju mišljenja javnosti, ali upravo kao takvi mogu dati ocjenu je li projekt ujedinjenja dobar ili loš, kako za Rusiju tako i za Bjelorusiju.

„Veliki Rusi“ su prema Bjelorusima, iako ovo uvjetno zemljopisno označava različite dijelove jednog ruskog naroda, pretežno bratski nastrojeni. Koncept „jednog naroda“ nema za cilj nikoga vrijeđati ili poniziti. To je kao da kažu “ti i ja smo iste krvi”.

Integracija Ruske Federacije i Republike Bjelorusije nijednu od zemalja ne stavlja u podređeni status, jer se sve pretvara u jednu zemlju.

Državni suverenitet Republike Bjelorusije u ovoj povijesnoj fazi je nemoguć. Neovisno o tome što tvrdili malobrojni bjeloruski radikalni nacionalisti, kojih je zanemarivo malo u odnosu na susjednu Ukrajinu, ovaj suverenitet politički i ekonomski nije moguć bez pomoći Moskve.

Ekonomija Republike Bjelorusije godinama se subvencionira i postoji isključivo kroz subvencije iz Moskve, inače bi životni standard u Bjelorusiji odavno bio kao u Moldaviji ili kao u Ukrajini, a to znači dno.

Naravno, mogućnost “integracije u EU” postoji, ili da u Bjelorusiji kažu “SAD će nam pomoći”, ali to definitivno nije suverenitet, a ono do čega bi to dovelo je lako vidjeti na primjeru izumiranja  baltičkih država. Nulta suverenost, brza depopulacija i ekonomska degradacija, možda nepovratna, to je put kojim se ide s „euroatlantskim integracijama“.

Dalje, integracija Bjelorusije s EU daje Poljskoj priliku da apsorbira istočnog susjeda, a snovi Poljsko-litavskog vojvodstva su opet u modi u Varšavi.

Stoga za Minsk postoje samo dva izbora, ili integracija s EU ili integracija s Rusijom. Ne postoji opcija “Živjela Bjelorusija” i to nije nikakav “velikoruski šovinizam”, već objektivna stvarnost. Danas država s takvom veličinom teritorija i brojem stanovnika ne može preživjeti bez oslanjanja na povijesno bratski narod.

Pokušaj koketiranja sa Sjedinjenim Državama bi Bjelorusiju pretvorio u novu Ukrajinu ili Gruziju, jer je Minsk za Washington samo još jedan u nizu „torpeda“ protiv Rusije. Zemlja bi ubrzo bila iskorištena, rasprodana i zaboravljena.

Međutim, ako netko želi biti topovsko meso i cjenkati se oko takvog statusa, nitko ga ne može odvratiti. Ali ovdje nastaje paradoks prema kojem s porastom broja samoubojstava pada broj potencijalnih samoubojica.

Integracija Bjelorusije s EU je apsolutna predaja suvereniteta, vlasništva i ljudi u ruke Bruxellesa. Integracija s Rusijom Bjelorusiji jamči jednaka prava, što se vidi iz sudjelovanja zemlje u organizacijama kao što su Carinska unija, Euroazijska ekonomska unija, sigurnosni savez ODBK i na kraju suživot u Državnoj uniji Bjelorusije i Rusije u okviru kojih Moskva Minsku nikad nije nametala ništa, ali je tražila da se Bjelorusija drži potpisanih sporazuma. Svaki put kada bi Lukašenko pokušao „interpretirati“ dogovor, Moskva bi se pozvala na relevantni članak i klauzulu bilo kojeg od sporazuma i pokrenula pravnu proceduru, nakon čega bi Aleksandar Lukašenko redovito popuštao. Ta igra traje godinama i mediji su umorni od praćenja navodnih „napetosti“ u odnosima Minska i Moskve.

Aleksandar Lukašenko je sve samo ne glup i dobro zna da je višestoljetna praksa Zapada kolonijalna pljačka u bilo kojem obliku. Sve prakse Rusije, još od vremena Republike Ingušetije, jednaka je integraciji. Uz sve to, Rusi nisu počinili genocid nad svojim „domorocima“ i tamo živi stotinu naroda sa svojih 18 službenih jezika.

Najbolje što Rusija može ponuditi je transformacija Republike Bjelorusije u konstitutivni entitet federacije. Ovo je razumno, jer bi zemlja bila ravnopravan subjekt, bez “drugorazrednih građana”.

Neki Bjelorusi zahtijevaju posebne pogodnosti, ali to nije moguće. Onog trenutka kad bi Moskva nekome dala takve pogodnosti, svi ostali entiteti Ruske Federacije bi rekli da i oni „žele isto“. Dakle, takva integracija s Bjelorusijom bi bila smrtna presuda za Rusku Federaciju. Stoga nitko u Moskvi, čak ni zbog braće iz Bjelorusije, na to neće učiniti. Ponuda je da Bjelorusi uzmu ista prava i postanu dio obitelji, a u obitelji nema pogodnosti, osim za invalide, a Bjelorusi, koliko je poznato, nisu invalidi.

Za obične Bjelorusije integracija s Ruskom Federacijom može samo biti blagoslov. Jedini koji su protiv, koji su zadovoljni postojećim statusom quo imitacije neovisnosti, su mali gradovi u kojima su značajno oslabile mogućnosti tiranije.

Točno je da se Aleksandar Lukašenko ne bi mogao ponašati kao kralj, ali se vrijeme njegove vladavine bliži kraju, a projekt sa sinom nasljednikom nije pretjerano popularan ni u zemlji, posebno ne u inozemstvu, osim ako sin Nikolaj, kojeg bjeloruski vođa godinama vodi po svjetskim konferencijama, zaista ne dokaže da je vješt političar i čvrst lider. Ali čak i da bude tako, uvijek bi ga pratila sjenka oca i da na dužnost nije došao demokratskim putem, već da je postavljen kao „prestolonasljednik“. Stoga se ovaj scenarij čini malo vjerojatnim.

Pompeo je u Minsku rekao da bi Sjedinjene Države mogle opskrbiti Bjelorusiju naftom “po konkurentnim cijenama”. Naravno da američki državni tajnik laže. Američki dobavljači su već „opskrbili“ Baltik ukapljenim plinom po istom principu i na kraju su u  LNG terminalu Kalipeda u Litvi odlučili kupovati ruski, koristeći se konceptom poznatim pod imenom “logističko rame”, odnosno kupujući ruski plin od dioničara u ruskom kompleksu „Jamal LNG“, a tu francuski Total odrađuje sve što treba za nesmetan izvoz ruskog ukapljenog plina.

Osim toga, analitičari Bloomberga i The Wall Street Journala govore da će vrhunac industrije škriljca biti postignut negdje krajem ove godine ili početkom sljedeće, a tada će proizvodnja početi padati, jer su sva najisplativija ležišta već ispumpana. Dakle, „energetska supersila“ iz Sjedinjenih Država neće imati što ponuditi.

Priča se da Lukašenko uklanja proruske dužnosnike iz državnog aparata. Ako bjeloruski vođa odluči promijeniti strane pet minuta prije presudne ruske geopolitičke pobjede, to će biti njegov epski propust i dokaz njegovih „ukrajinskih korijena“. Ne u etničkom smislu, naravno, već u mentalnom sklopu i manjka političkog pragmatizma.

SAD su očito u padu, na rubu preustroja i unutarnjih sukoba, koje mogu spriječiti samo Nacionalna garda i Pentagon. Ako je Lukašenko izgubio razum i poludio je za tim, onda bi mogao završiti kao prognanik, negdje u stranoj zemlji.

Iskreno, za Bjelorusiju bi bilo najbolje da su sve ovo samo glasine, a da su demarši „oca domovine“ upućeni Moskvi uobičajena predstava u trgovini za uvjete integracije.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei rekao je da “Minsk podržava bilo koji format za rješenje sukoba na istoku Ukrajine, uključujući sudjelovanje Sjedinjenih Država”. Što je time htio reći, nije jasno, ili ovo možemo smatrati običnom gestom kurtoazije prema „visokom gostu“ iz Sjedinjenih Država.

Kako američka strana može riješiti ovaj sukob? Odnosno, mogli bi se uključiti u format, ali da Washington prvo prizna da je odgovoran za državni udar u Kijevu u veljači 2014. godine, te da su sve vlade u Kijevu bile i još su uvijek američke marionete. U protivnom, sudjelovanje Sjedinjenih Država u bilo  kakvom formatu u okviru kojeg se rješava sukob u Ukrajini nema nikakvog smisla.

Ali ako to priznaju, Sjedinjene Države ulaze u format iz Minska, ali iz njega mora biti isključena Ukrajina, jer su SAD priznale da je ta zemlja nemoćna kolonija. Je li to logično? Jeste, ali se neće dogoditi.

Neki u Bjelorusiji kažu kako “Rusija nije dovoljno atraktivna” ili “Rusija nema što ponuditi”, ali su u zabludi, baš kao što su bili Ukrajinci, kojima je tijekom eskalacije pobune na Maidanu bivši premijer Azarov u emisiji „Shuster Show“ tri sata objašnjavao, pokazivao dokumente i ekonomske grafikone od stjecanja neovisnosti do kraja 2013. I pokazao da bi Kijev bez Moskve davno bankrotirao, ali nitko nije vjerovao.

Ali Ukrajina je svršen čin, barem za sad, dok se Bjelorusija može spasiti. Rusija joj može ponuditi barem dvije stvari, koje će biti posebno važne u skoroj budućnosti, ali i za vrijeme globalnih kriza i sukoba.

Bjelorusija ima zajamčen nuklearni kišobran i jamstvo da se grozote Katyna nikada više neće ponoviti. Drugo su

stabilni energetski resursi po razumnim, bolje rečeno povlaštenim cijenama.

U svijetu nestabilnosti u kojeg brzo ulazimo, te dvije stvari nitko ne može zanemariti. Iako se naglasak daje na migracije u EU, a nakon toga u SAD, malo je poznato da je Rusija zemlja u koju se slijevaju rijeke ljudi. U budućim krizama ili čak ratovima na Bliskom istoku, mnogi će pokucati na vrata Rusije i tražiti da ih se “prihvati kao izbjeglice”, ali to neće biti svima dopušteno.

Dakle, Bjelorusi imaju šansu da uđu u zajedničku kuću u kojoj će živjeti po istim pravilima kao i ostali, gdje će biti dočekani srdačno i velikodušno. Ako bude moguće, ova zajednica može biti temelje za panslavensko širenje, iako to sada izgleda kao fantapolitika. Ali nikad ne reci nikad i jednog dana se možda realiziraju snovi Jurja Križanića, hrvatskog svećenika, teologa, pisca, jezikoslovca, političara i zagovornika crkvenog i slavenskog jedinstva. Sada sve ovisi o tome koliko političke mudrosti u prvom redu, tek onda panslavenstva ima kod Aleksandra Lukašenka.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
90 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

Čista okupacija neovisne države.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
9 mjeseci prije

BeloRusi,MaloRusi i VelikoRusi su 1 narod i svakome od njih normalnima zna sta je za njih najbolje u ovom prokletom i opasnom svijetu.
Ps
Za totalne neznalice ove teme ime MaloRusi su starije ime odnedavno zvanih ,,Ukrajina,, sto znaci kao kod Srba Krajina.

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije

@Mamajev Kurgan Isto kao i Srbi i Crnogorci, zar ne? Ha-ha, ha-ha! Nigdje veze sa mozgom jer to su dva naroda!

EU dismr
Gost
EU dismr
9 mjeseci prije

Veliki i mali mozak nisu kod svakog povezani .. 🙂

lekcija
Gost
lekcija
9 mjeseci prije

?dva naroda? koja dva naroda zeljko?

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Dva oka u glavi koja su trenutačno malo razrooka i ne vide isto, kad gledaju istu stvar!

jupiter
Gost
jupiter
9 mjeseci prije

sva sapadna furda u evropi i kasnije u americi se klala medjusobno do istrebljenja…onda su postali jednoglasni protiv rusije i svega pravoslavnog (pritom su prethodno okupirali , blize zapadu, slovenske nacije – verom)…
na zalost na pragu smo nemoguceg : ujedinjenja svih sla(o)vena …ili kuca na vrata veliki treci svetski rat(pokolj nesvesnih, glupih!)

Tvingo
Gost
Tvingo
9 mjeseci prije

Ime Ukrajina prolazi iz ruske reči ,,okrajina,, što znači na granici imperija ili carstva..

fićo
Gost
fićo
9 mjeseci prije

Ima jedna stvar što razlikuje Rusiju i Belorusiju.U Belorusiji nema oliarha koji piju krv narodu i zato je i životni standard viši,a to bi Rusi usisavanjem da promene.Crni đava nije posetio Lukašenka tek tako.To je Lukašenkovo upozorenje Putinu da se ne zaebava.To je logika-ako će neko da nas maltretira,bolje da nam to radi neki stranac nego brat rođeni.U većem delu Rusije ljudi rade za 200 dolara,pa što njih ne subvencioniše bogata Rusija kad kažu da oni održavaju Belorusiju.Za zemlju je bolje jedan diktator i dinastija nego kolonijalna upava ili banda tajkuna što im ujedinjavanjem ne gine.ImaLukašenko i lične razloge,ali on ipak Belorusiji misli bolje nego Putin.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Članak na razini školskih novina. Razmišljanje samo u jednom smjeru. Ovo novinarstvo je nekada bilo i istraživačko, a sada je samo u svrhu politike ili copy/paste. Jadno

Psihijatar
Gost
Psihijatar
9 mjeseci prije

Ovo se uklapa u LRovu higijenu komentara ?

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

@Psihijatar
Sve dok voliš Ruse i Pernara, da!

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

x@y, nemaš inspiracije danas, očito. Siroti cuko…

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Ne znam zašto to misliš, nastrani ivo. Zaiebavati tebe uzimanjem nicka je,svakako moraš priznati,dovitljivo..:)) To s psom neću komentirati, tvoja netrpeljivost prema lgbt je već nepodnošljiva, i zato ćeš platiti.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

x@y
Ivo = Ivo = Rolling Bluesman (kupio Ivo još jedan pametni telefon)…
…ma pusti ga, sada se koprca kada je otkriven. ( jesi li ikada vidio kada vilama okreneš zreli stajski gnoj kako se gliste koprcaju i migolje i sve nastoje pobjeći što dublje ?;)

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

haha, u pravu si kompa. Mi ne okrećemo gnoj ovdje, ali razumijemo se: Vi na selu još mijenjate mobitele, mi imamo IP umnožavač, trebamo se vidjeti da razmjenimo tehniku..:) Pozdrav, kolega!

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

hahahaaha

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

Ivo
Ti nikad nisi bio za Pernara, otkud sad to??

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije

Mislim, da je Ivo već dva puta bio članom “Živog zida”!!
Naravno bio je članom još nekih političkih stranaka, ne znam im točno broj ali bilo ih je poprilično!

Tvingo
Gost
Tvingo
9 mjeseci prije

Fičo
Nisu ti informacije tačne naime neka prosječna plata tamo je oko 600 eura pa na gore odvisno od regije i gospodarske grane a ako ukalkuliraš faktor kupovne moči tamo se živi bolje kao u mnogim razvijenim zemljama koji se nama namječu ko neki etalon blagostanja.Ja nisam ekonomista ali pratim stvari i ne pišem ovo emocionalno ,prema ocjenama stručnjaka se u obliku svakojakih olakšica,zajma,subvencija i povlaštenih cena od raspada SSSR pa do danas iz Rusije u Belorusiju uložilo više od 120 milijardi dolara a to su velike pare …

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Tvingo, fićo
To su stvari o kojima treba misliti. No, – nemamo podataka. Nisam zadovoljna ovim člankom… Obrambeni savez je jedna stvar, a ujedinjavanje – druga.

Kako se mogu ujedinjavati dvije zemlje sa različitim ekonomskim i političkim sustavom?

Već sam nekidan htjela navesti ilustrativni podatak: Izvješće UN o postotku smrtnosti porodilja i trudnica…27 (?) puta je vjerojatnije da će ta umrijeti u Usa nego u Bjelorusiji.
Nemogu navesti točan podatak jer nemogu pronaći članak, a skidati cijelo izvješće…
Mislim da se u Bjelorusiji dobro živi.
Btw ovo sad se Rusija i Bjelorusija ucjenjuju s cijenama nafte…nebitno za širu sliku.

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

Uostalom neka provedu referendum pa neka narod odluči. Sumnjam da bi Bjelorusi glasali za ujedinjenje. Bez referenduma je to nelegalno pripajanje jedne zemlje drugoj. Ili imam još bolji prijedlog nek se zajednička zemlja zove Bjeloruska Federacija kad su već braća a Rusija bude jedna od bjeloruskih ravnopravnih republika.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Kad se zapad širi, onda je to nelegalno. No kad Rusija širi granice, onda je to dobro za narod. Neće Putin uvijek biti na vlasti, a u velikoj Rusiji lako može doći drugi Brko na vlast

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

džeki, psiću homiću, ne krasti nickove. Zločesti cuko.

Mislav
Gost
Mislav
9 mjeseci prije

Ti si puko Ivo, to je očito.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

mislav? bravo džeki, kreativan si danas sa nickovima.

Mislav
Gost
Mislav
9 mjeseci prije

Nije nikakav džeki, ali kako ti ne dosadi tako ljude vrijeđat?

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

koje ljude?? ne umišljaj si, džeki.

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Šta je to s tobom Ivo!? Hvata te paranoja ili panika!? U svakom grmu vidiš Đekija!

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

Gledaj Rusi su mi draži od Amera ali bogami oni su samo malo bolji od njih. Od dva zla bolje zlo.U Siriji Rusi su najpozitivnija strana ali isto tako u svijetu ih je briga samo za svoj interes i ničiji drugi. Ako treba pregaziti će i Srbiju i Hrvatsku da to mogu i da im je u interesu. Uostalom ajmo ovako postaviti stvari,ako se priča o pravednom ujedinjenju onda to treba imati i u imenu npr Rusko-Bjeloruski Savez ili Bjelorusko-Ruska Federacija a ne pripojenje kao jedna od republika. To je anšlus. Zašto Lukašenko ne bi bio novi predsjednik te države npr. Da objasnim na našem primjeru kako bi se neko osjećao kada bi se ujednio ponovno hrvatski i srpski narod ali da se nova država zove Srpska Federacija u kojoj bi Hrvatska bila jedna od srpskih republika ili Hrvatska Federacija u kojoj bi Srbija bila jedna od hrvatskih republika. Daj malo promislite tko bi od nših naroda i koji jesu za zajedničku državu ikada pristao.Usput Bjelorusi nisu ni za vrijeme SSSR-a bili dio Rusije već savezna republika odvojena od Rusije unutar Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

Tvingo
Gost
Tvingo
9 mjeseci prije

Budemo li se mi južni sloveni od Vardara do Triglava ponovo ujedinili ja sam odmah za,ali sam sto posto siguran da nebi ruski narod želio da jim vlada Lukašenko ,imali su oni u istoriji vladara poput njega i nisu zaboravili kako se pod njima živjelo …

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

A zaboravio si Bugare,oni su falili prvoj Jugoslaviji kao jedini južni Slaveni van nje.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Jozo
Jest da su se htjeli ujediniti sa Srbijom, još prije, ali – Bugari nisu Slaveni. Samo su prihvatili slavenski jezik. I genetika potvrđuje.

panSlaven
Gost
panSlaven
9 mjeseci prije

baš ne. slavenski narod (mislim prijašnji Tribali, Rumunji su Dačani) koji je preuzeo ime od vladajuće strukture a zadržao jezik. Za razliku od ‘Mađara’ koji su pomađarili jezično (ali ne i po prezimenima sve Kovacse i Blaskovitse i Horvathe) sve živo od SLOvenije do SLOvakije

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

panSlaven
Ali nema mađarskih gena, točnije haplogrupa. 😊 valjda se Mađaricama sviđao netko drugi…

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Nedavno je bio članak u kojem, nešto, što bi teško kome palo na pamet, – Nijemci iz bivše ist. Njemačke rezignirano konstatiraju da njih zapravo nitko ništa nije pitao kada je pao Berlinski zid.
Jednostavno su potjerali stare vlasti.
😃 i ” uveli demokraciju”.
Ako takve stvari nisu za referendum, neznam što jest.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
9 mjeseci prije

Nije istina. To su laži. Istočni njemci su jedva dočekali da se sruši berlinski zid, a zapadni njemci ih dan danas ne smatraju pravim njemcima, a razlog tome je svakom poznat!

U prolazu
Gost
U prolazu
9 mjeseci prije

Rusi gledaju na Bjelorusiju kao na prvorazredni geostrateški prioritet. Zbog toga daju tolike subvencije. Međutim, onaj koji se stalno prebraja i sumnja da će biti prevaren (Lukašenko), mogao bi dovesti zemlju do katastrofe. Amerikanci mu garantiraju povoljnu cijenu nafte te tako udaraju još jače klin izm. Rusije i Lukašenka. Sad je “biti ili ne biti” da se spriječi potpisivanje ugovora između Rusije i Bjelorusije. Niska cijena nafte, koju nude Amerikanci će, naravno, biti subvencionirana od strane Amerike. Pa oni ulažu dolare, kao što su uložili 5 milijardi u Ukrajinu.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

Što se tiče ponuđenih američkih subvencija, tu ima jedan velik problem. Subvencija sa strane USA bila bi kratkog vjeka, odnosno samo toliko vremena, dok se Belorusija nebi podpuno posvadila i izolirala od Rusije. A posle toga, Belorusija bi pala u ruke zapadnih pljačkaša, koji bi je gospodarski uništili i spustili na još niži nivo od Ukrajine.
Mislim, da su Belorusi dobro svesni, da se iza sladkih amerikanskih rječi skriva veliko zlo i prevara. Beloruse Amerikanci trebaju izključivo kao topovsko meso protiv Rusije. Amerikanci če se protiv Rusije boriti do poslednjeg baltika, Belorusa, Poljaka i Ukrajinca.

U prolazu
Gost
U prolazu
9 mjeseci prije

Tu se radi računica na duži rok. U planu je domoći se prirodnih bogatstava Bjelorusije, odnosno njenih strateških firmi. Isto odvojiti je od Rusije, to je bingo.

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

Jasno da im je to prioritet. Sigurno im ne bi leglo, da pored Ukrajine, imaju jos jednog zapadnog vazala na vaznoj i dugoj granici. Lukasenko to zna, i nastoji balansirati i izvuci maksimum od Rusije. Osim ako Lukasenko nije izgubio um, nesvjestan sto se dogadja sa Ukrajinom, ima samo jedan logican razvoj situacije. USA su Ukrajini obecavali brda i doline, a danas im je situacija i zivotni standard, nikad gori, od Gladomora.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

Kud li sreće da je sada Hrvatska na korak od potpisivanja takvog sporazuma sa Rusijom ! … to bi značilo da se naši poljoprivredni proizvodi već naveliko prodaju u Rusiji, značilo bi da naša brodogradilišta rade “punom parom” značilo i bi da naša teška industrija i željezare ne bi nikada ni odumrle itd…

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

Rus je bio vlasnik sisačke željezare dva puta i ostavio radilo.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Rusi krivi za propast Sisačke željezare?
Ne provociram, imteresuje me.

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

Sisačka željezara je prodana prvo rusko austrijskoj grupaciji koja se kasnije povukla, a onda dolazi ruska firma Mečelj koja tkđ odlazi nakon par godina. Treći vlasnik bio je američka firma koja za razliku od Rusa barem gradi potpuno novu čeličanu ali se i oni povlače. Sada je četvrti vlasnik talijanska firma koja je uzela samo tu čeličanu jer im jedino ona trebala a ostatak željezare sada pripada brojnim malim firmicama koje se bave svačim samo ne željezom. Svaki vlasnik je samo mislio brat pare i još da im država pomaže.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Bez da nešto popujem…i Štrabag je Austrijsko/Ruski konzorcij sa većinskim vlasništvom Austrijanaca a poznajući Austrijance oni imaju njuh i odrečitost i brate shvataš li ti šta znači napraviti novu željezaru ili u opšte renovirati je;osim toga gde ima za kupiti rudu željeza da bi bili profitabilni a pre svega svo željezo koje dolazi na megalomanske projekte u Hrvatskoj dolazi sa strane a ne iz Siska tako da i noke imala neku budućnost.
Željezara nije pekara pa da je pališ kada hoćeš i gasiš kada hoćeš a kako sam te razumeo Željezara radi što bi bilo nešto novo za saznati.

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

Željezara kao firmaje imala čeličanu,hladnu preradu,ljevaonicu,valjaonicu šavnih cijevi,valjaonicu bešavnih cijevi,toplanu,kisikanu,mehaničku… Danas radi samo nova čeličana kojoj su vlasnici talijani. Ljevaonica je izdvojena mislim 1994. ili 1996. i radi do danas u privatnom vlasništvu pod imenom Felis produkti. Toplana je izdvojena i danas je dio Hrvatske elektroprivrede pod imenom HEP Toplinarstvo. Ostalo uglavnom više ne radi a hale su uglavnom prodane privatnim firmicama tako da se proizvodi nešto drugo sa puno manje radnika nego što je željezara imala.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Moram priznati da sam opet pozitivno iznenađen, mislio sam da je sve stalo u Željezari. Uspjeh takvog giganta nije zavisio od vlasnika već od okruženja, u svakom sličaju nema objašnjenja zašto Sisak mora stati a Luksemburg ima najbolji čelik na svijetu a grama rude nemaju.

dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
Gost
dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
9 mjeseci prije

Ne, ciokauboji su prodali meksima strojeve iz sisačke željezare za izradu bešavnih cijevi a bili su monopolisti sa njima.

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

A kolega to što je Mečelj prije odlaska htio rastaviti prugu u a radnici su to spriječili ne spominješ. Ciokauboji nebi imali što ni preuzeti bez pruge.Svi su iz željezare izvlačili korist bili Rusi,Austrijanci ili Ameri,ne izvrči istinu kolega pod imenom
dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce.

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Slažem se.

dr drug
Gost
dr drug
9 mjeseci prije

… kolko je meni poznato amerikanac je jedini razmontiravo i odvozio dijelove iz pogona, rusi i austrijanci su samo otisli jel lokalni mocnici su dali neke pogodnosti na stetu gradjana (kom doprinosi, prirezi i jos neka davanja) sto su svi vlasnici naravno koristili ali kad su trebali punit privatne djepove tih lokalnih mocnika e onda su otisli, jer su takorekuci bili ucjenivani ne morate davat te doprinose ali to dajte zato nama. A amer je jedini razmontiravo opremu i odvozio jer kolko se sjecam u svijetu je bilo 3 ili 4 zeljezare koje su radile bezsalne cijevi s licencom a sisacke su bile najcjenjenije. Svi du je i kupovali zbog te licence a amer je jedini pokrao strojeve i kolko sam dalje to pratio, nisam puno kako su otisli, zapoceli prizvodnju u usa.
Tolko o dobrim USrAncima

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

Iz Siska sam usput.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

Jozo Radoš
Znači, po tebi Rusi su krivi (?) a ne neprijateljsko okružje koje je “naša vlast” učinila prema svemu što ima veze sa Rusijom ?
…. za propast te željezare i svega ostalog ti je kriva samo “naša vlast” koja se svrstala na stranu neprijatelja Rusije i sve radi u korist štete svome narodu (od samoga početka Hrvatske države – HDZ,SDP su samo lice i naličje iste bezvrijedne kovanice)
…na kraju krajeva, da je “našoj vlasti” (stvarno) stalo do dobrobiti naroda ove zemlje, ni jedna grana privrede koja je funkcionirala do ustoličenja Hrvatske države ne bi propala i ljudi bi i dalje živjeli i radili u vlastitoj zemlji a ne da svoj kruh moraju tražiti po svijetu a zemljom nam vršljaju kojekakvi špekulanti i protuhe (po sistemu – tko deblju kuvertu gurne u džep tih niškoristi kojima ovaj tupav narod uporno daje da ga vode)

dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
Gost
dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
9 mjeseci prije

Otpisani, Jozo ne shvača da je zlato svemirska valuta, trolejsbus je to.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
Ne mislim da je Jozo “trolejbus” i zlato u ovoj priči za stanovnike Siska,(pa ni za ostatak hrvatskog roblja) stvarno nije bitno…
Razumijem njegovu ljutnju na Ruse, ali kada bi naša vlast bila u dobrim odnosima sa vlašću iz Moskve, taj ruski jebivjetar ne bi ni pomirisao željezaru u Sisku, jer bi se oni sami pobrinuli za njega i prije nego bi ovamo stigao. Ne može se očekivati dobru suradnju sa stranom koju držiš za neprijatelja.
… ali “zna se” kako takvi likovi dobiju dozvolu da u Hrvatskoj mogu nekažnjeno pokrasti i upropastiti firmu koja je itekako mogla imati budućnost.
Isto tako ako Bjelorusija ostane u dobrim odnosima sa Moskvom i ne bude igrala sa “figom u džepu” , siguran sam da je oni neće ostaviti na cjedilu…

dr drug
Gost
dr drug
9 mjeseci prije

Mozda grijesim, al pa onda bi moro bit upoznat s situaciom tko ju je razmontiravao i odvozio, ako nisi radio u zeljezari sigurno znas neke koji jesu….
Ili da nisi jedan od tih coje je djepove trebalo napunit, hi hi nista osobno samo pitam. Pa eto da je otisla pruga ostala bi zeljezara znaci. A kolko je pruge tamo pokradeno, sto Romi iz capraskih poljana sto zeljezarcito Jozo sigurno znas (radio tamo neke poslove pa sam malo i upucen)

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Za propast industrije u Hrvatskoj tako i Željezare Sisak kriviti se mogu jedino LOPOVI LOPINE iz ZNA SE HDZ.
Usput da vam napomenem da Željezara Sisak bila jedna od rijetkih tvornica u Evropi koja je proizvodila bezšavne cijevi.
Svi koji su tamo dosli dosli “investirati” u stvari su dosli ukrasti znanje.

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

To je istina Ive, iako ovakav tip industrije propao je i u Britaniji koja je imala 375 000 radnika u metalnoj industriji a sada samo oko 7000.

Jozo Radoš
Gost
Jozo Radoš
9 mjeseci prije

Rasulo

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

Druze, nisam shvatio, kakve to veze ima sa Rusijom? Ako je jedan u nizu, hohstaplera, vlasnika bio Rus, kakve to veze ima icim? Mogao je biti i Korejac.

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije

@otpisani Imate “bolji” entitet u BiH koji je najsiromašniji dio Europe, bili Rusi sa putovnicama Rusije ili Litve i ostavili iza sebe propast i pustoš! Dalje zbog čega ne može opstati Bjelorusija kao neovisna država, kada mala Crna Gora može, može i Bjelorusija!

Dawor
Gost
Dawor
9 mjeseci prije

….ili………savez s govno-colom,govnlywoodom i mc govnaldsom…..

panSlaven
Gost
panSlaven
9 mjeseci prije

”jednog dana se možda realiziraju snovi Jurja Križanića, hrvatskog svećenika, teologa, pisca, jezikoslovca, političara i zagovornika crkvenog i slavenskog jedinstva.” Svaka čast na spominjanju Križanića, ali napomenimo i da je on gulio u Sibiru zbog svojih uvjerenja a za koja je bio uvjeren da su na korist i ruskom caru, koji ga je tamo strpao.
Puna podrška, i želje za dug život- drugu Lukašenku, koji se do sada dokazao. Međutim, i u njega treba sumnjati, za dobro njegovog naroda.
Hoću reći- manimo se obožavanja, bilo koga a pogotovo njegovog istočnog kolege i pripadajuće oligarhije;)

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

pan Slaven
Ne. Križanić je u jednom trenutku bio u Rusiji na strani protiv cara – neka sitna ne urota, nego mislim da je bio na strani nekog svećenika…neko ‘razmimoilaženje u mišljenju’.

American_dreams
Gost
American_dreams
9 mjeseci prije

Mitomanija je fatalna bolest po jedno drustvo i narod,balkan i rusija su ogledni primjeri te tvrdnje,dakle povrsinski najveca drzava na svijetu rusija,uporno prisvaja tudje teritorije a istovremeno nije u stanju stvoriti bolje uvjete zivota za vlastito stanovnistvo.Sto to putin ima za ponuditi Bjelorusiji osim hrpe neupotrebljivog gvozdja u vidu oruzja,odnosno potemkinova sela u kojima zive ocajni ljudi koji se svaki dan bore za elementarno prezivljavanje,dok s druge strane svita oligarha uziva na svojim jahtama.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Bravo džeki. Sad lijepo objasni što je demonkratski zapad ponudio Ukrajini. Osim državnog udara i kolačića, naravno. Ajde malo o tome. U pravu si, mitomanija je opasna stvar.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
9 mjeseci prije

Američki snovi su lažan mit.

rusofil
Gost
rusofil
9 mjeseci prije

Ono što Lukašenko traži od Rusije ti je odgovor.

Jack
Gost
Jack
9 mjeseci prije

Mislim, da bi jedino rješenje za taj dio Europe, bila nekakva konfederacija između Poljske, Ukrajine i Bjelorusije. To bi bila jedna moćna država, po broju stanovnika i po gospodarskom potencijalu, još posebno u poljoprivredi i sa tijesnim povezivanjem s EU bi imali mnogo bolju perspektivu nego ovako, svaka za sebe ili ponovnim povezivanjem sa Rusijom, a kako znamo, to bi opet bio put za stvaranje nekakvog novog SSSR-a koji je svim bivšim članicama te državne tvorevine ostao u lošem sjećanju.
A o ovim Putinovim nastojanjima, da privuče Bjelorusiju u svoju orbitu smo već pisali ovdje prije nekoliko dana i Putin bi to samo htio iskoristiti za neke svoje planove, koje ne može više realizirati u ovakvoj Rusiji nego bi u slučaju udruživanja sa Bjelorusijom mogao jednostavnije sebe dovesti na čelo te nove državne tvorevine!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Toplo hladno u bjeloruskoj (Lukašenkovoj) politici prema Rusiji se nastavlja. Svakog drugog mjeseca dolaze vijesti o ujedinjenju koje samo što nije, tek treba potpisati i ništa. Jasno je da će u slučaju ‘ujedinjenja’ biti riječi o ruskoj aneksiji Bjelorusije. Tu ne pomažu nikakve priče o suverenosti. Ili je imaš ili je nemaš.

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije

@Son of Alerik Sjetim se i onoga famoznog ujedinjenja Rusije, Bjelorusije i “krnje” Jugoslavije, SRJ!

acrobat
Gost
acrobat
9 mjeseci prije

To bi bilo poput aneksije Crne Gore 1918., a onda bi se poslije izvjesnog vremena javile neke nove snage u Bjelorusiji koje bi tražile secesiju. Ko je jednom okusio suverenost taj to nikda ne zaboravlja.

lekcija
Gost
lekcija
9 mjeseci prije

crna gora je usla sama posle podgoricke skupstine 1918

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Lukašenko izigrava političkog akrobata koji, kao, velemajstorski žonglira između Rusije i demonkrata.
Cijeli taj konstrukt pada u vodu unutar tjedan dana, ako ruske tajne službe opet zakažu, kao kod Janukoviča, a mudri Lukašenko u tom slučaju može samo na brzinu odletiti u Moskvu kao izbjeglica, ili završiti kao Gaddafi, skupa sa svojim sinom-nasljednikom.
Realno, ako je imalo razuman i želi svojim građanima dobro, treba da potpiše i odradi hitno sve potrebno za ujedinjenje sa Rusijom, bez koje ne bi ostali sve ovo vrijeme u svakom slučaju, a on bi se mogao lagano povući u zasluženu mirovinu i brčkati na Krimu.
Sve drugo je besmisleno igranje s vatrom.

dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
Gost
dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
9 mjeseci prije

Pompić mu donio uže za vješanje a ovaj Luki ga prima ko da mu je poklonio čemeriku a kopa grob i njemu i bjelorusima.

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Ako Lukašenko proguta Pimpovu udicu mogli bismo gledati reprizu Ukrajinskog rjesavanja ulaska u demokratsku zapadnu zajednicu.

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Ma u zadnjoj rijeci bi u stvari trebalo “d” zamijeniti sa “b”

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
9 mjeseci prije

Opet ponavljam, Lukasenko proba zicati kao Tito nekad i malo ucijenjivati. Htio bi sjediti na dvije stolice, a nezna da uvijek jedna izmakne, a to bi mogla biti ta bolja.

dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
Gost
dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
9 mjeseci prije

Tito je imao zaštitu stvora zato je i umro prirodnom smrću a Lukašenko nema zaštitu istog već je na ciljniku njegovom to jest njegove operative zvane čildren.

Minus collector
Gost
Minus collector
9 mjeseci prije

Borg će asimilirati Bjeloruse ?

dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
Gost
dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
9 mjeseci prije

Borg je i u Moskvi i diljem planeta.

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

“Resistence is futile”?

viktor
Gost
viktor
9 mjeseci prije

Uvodenje ”latinice”, potom crkveni raskol., e ondak je sve “pitanje vremena”. Zvuci poznato, zar ne ?

Psihijatar
Gost
Psihijatar
9 mjeseci prije

Tesko je pobjeci iz velikobratskog zagrljaja 🙂

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Mislim Da Bjelorusija može ostati neovisna država a bit u vojnon i političkom saveziu s Ruskom Fedearacijom uostalom s kim bi drugim Bila?

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

Svaki put, kad procitam nesto o PanSlavenstvu, srce me zaboli, zbog bezbroj propustenih prilika. Ideja plemenita u osnovi, svima na korist, nikada nije dosla ni blizu ostvarenja. Gledajuci neslogu, onih koji bi trebali biti slozni, Arapa ima 300 miliona, dijele ih nepomirljive razlike, iako bi ih jedan jaki vodja mozda, mogao ujediniti. Kod Slavena je stvar jos jednostavnija, razlike izmedju pravoslavlja i katolicizma, ne bi trebale biti nepremostiva prepreka jedinstvu. Gledajuci paralelu Arapi-Slaveni, mislim, da Slaveni mogu prevazici vjerske nesloge, za razliku od Arapa. Uvijek se se sve svodi na jednog jakog vodju, pod cijom zastavom, mnogi mogu naci svoj put. Ali, kao sto Babic rece, sve price o PanSlavenstvu, za sada ostaju u domeni fantapolitike.

lekcija
Gost
lekcija
9 mjeseci prije

nismo mi te pameti nazalost

EU dismr
Gost
EU dismr
9 mjeseci prije

.. ovo sada bi bila dnevna mora ??

lekcija
Gost
lekcija
9 mjeseci prije

hahahahahahahahahahahaha

POVEZANE VIJESTI

Izbornik