Bjelorusija negira tvrdnje Poljske da je narušila granice

Helikopter Mi-24
15 komentara

Varšava nije pokazala nikakve dokaze za svoje tvrdnje da su dva bjeloruska helikoptera prešla u poljski zračni prostor, saopćilo je u utorak Ministarstvo odbrane u Minsku, ističući da do takvog kršenja nije došlo.

„Nikakvo kršenje [poljskog] vazdušnog prostora helikopterima Mi-24 i Mi-8 nije bilo“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, uz napomenu da je Belorusija bez objektivne potvrde smatrala da je tvrdnja Poljske „ekvivalent babinoj priči“.

Ranije tog dana, vlada u Varšavi pozvala je otpravnika poslova Bjelorusije da izrazi “snažan protest” i zatraži od njega da “odmah i detaljno objasni” incident, u kojem su poljske vlasti saopštile da su dva helikoptera zalutala u vazdušni prostor zemlje članice NATO-a.

Poljska “očekuje da će se Bjelorusija suzdržati od takvih akcija”, koje predstavljaju “još jedan element u eskalaciji napetosti na poljsko-bjeloruskoj granici”, navodi se u saopštenju poljskog ministarstva vanjskih poslova.

U utorak ujutro, poljska vojska je izdala saopštenje da njeni radarski sistemi nisu zabilježili nikakva kršenja zračnog prostora zemlje. Kasnije u toku dana, međutim, vojska je promijenila svoj narativ, rekavši da su helikopteri navodno letjeli “na vrlo maloj visini, što je spriječilo otkrivanje radarskih sistema”.

Vlada u Varšavi posljednjih sedmica pokazuje rastuću zabrinutost zbog prijavljenog prisustva ruskih boraca iz Wagner grupe u Bjelorusiji, gdje su se neki od njih preselili nakon neuspjele pobune krajem juna.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u subotu da je “više od sto” Wagnerovih boraca stiglo u pogranični grad Grodno, što je, kako je opisao, “nesumnjivo korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju”. Poljska je već najavila raspoređivanje dodatnih 1.000 vojnika na granici i skoro udvostručenje svoje vojne snage, sa 172.000 na 300.000.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je Poljska “poludjela” zbog glasina o Wagneru, insistirajući da prognani vojni izvođači nisu raspoređeni na granici. Lukašenko je takođe objasnio da je prošlog meseca u Rusiji govorio bezobrazno, kada je rekao da su nemirni članovi Vagnera želeli da „idu u obilazak“ NATO objekata u Poljskoj koji podržavaju ratne napore Ukrajine.

Činilo se da se Washington također ne slaže sa Varšavskom procjenom situacije. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u utorak da SAD “nisu svjesne bilo kakve posebne prijetnje od Wagnera protiv Poljske ili bilo kojeg drugog našeg saveznika u NATO-u”, ali “pomno prate” situaciju.

BjelorusijaPoljskaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

“Poljska je već najavila raspoređivanje dodatnih 1.000 vojnika na granici i skoro udvostručenje svoje vojne snage, sa 172.000 na 300.000.”

Eto glavnog razloga – više vojnika zahtijeva više vojne opreme, više odvajanja poljskog BDP-a za vojsku, više vojnog naoružanja, što znači nove vojne narudžbe za izuzetne u milijardama dolara (ne zaboravimo, Poljska je velika država sa skoro 40 milijuna stanovnika), a za to treba održavati stanje napetim, makar i lažima.

Uostalom, i njemačka vladajuća ‘semafor’ koalicija je nedavno odlučila uložiti 100 milijardi eura u Bundeswehr.
Bit će zanimljivo pratiti koji dio kolača će od toga uzeti izuzetni.

kosovar
8 mjeseci prije

Poljaci traze razlog da opamete Bjelorusiju.

tihobl
8 mjeseci prije

Prosle godine se 60% poljaka spakovalo i prpremilo za bijeg iz zemlje. MVP pokusava da ih isprepada i pokrene iako vojska tvrdi da nikave helikoptere nije vidjela.

AJeTo
8 mjeseci prije

SADu odgovara eskalacija, zato nisu svjesni.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Vijesti iz povijesti – početak je rujna 2021. i Poljska je izglasala izvanredno stanje na granici sa Bjelorusijom.
Tada su dodali 190 kilometara bodljikave žice na već postojećih 130.
Razlog?
Bijeg Afganistanaca iz Afganistana preko Bjelorusije u EU nakon bijega izuzetnih iz Afganistana gdje su boravili 20 godina.

Ante
8 mjeseci prije

Po mom mišljenju događa se to da Poljska ne želi da Bjelorusija to jest Wagnerovci napadnu puteve koji graniće sa poljskom jer bi onda bio prekinut put za opskrbu Ukrajine iz Poljske. Zato Poljska na sve moguće načine pokušava isprovocirati bilo kakav izgovor da uđe u Ukrajinu a možda čak i u Bjelorusku pograničnu zonu.

Max
8 mjeseci prije

Poljaci hoće rasplamsati rat,

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Bjelorusija smrče bjelo I provocira polsku

Darko
8 mjeseci prije

Poljaci baš traže da dobiju po njušci..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI