Bjelorusija optužuje poljsku vojsku da otvara vatru na migrante kako bi spriječila njihov prijelaz granice

Policija na granici Poljske
8 komentara

Poljske snage sigurnosti upotrijebile su sinoć rafalnu vatru iz automatskog oružja kako bi spriječile migrante da pređu granicu, priopćio je u srijedu Državni granični odbor Bjelorusije.

“Skupina očajnih migranata odlučila je samostalno krenuti prema teritoriju Poljske. Ljude je na to natjerala očajna situacija u kojoj su se našli zbog nedostatka zakonske mogućnosti da podnose zahtjev za zaštitu u Europskoj uniji. Ovaj put, poljske sigurnosne snage dočekale su izbjeglice automatskom rafalnom paljbom”, objavila je bjeloruska agencija na Telegramu.

Bjeloruski pogranični policajci “pokrili su to područje kako bi spriječili moguće provokacije”, dodaje se u priopćenju.

Više od 2.000 migranata trenutno je zaglavljeno na granici Bjelorusije i Poljske, smješteni u skloništu koje su uredile bjeloruske vlasti. Nakon nekoliko pokušaja da se silom probije preko granice, Poljska je pojačala svoju sigurnosnu prisutnost kako bi spriječila ilegalne prijelaze.

Poljska vlada optužila je Minsk za poticanje protoka migranata, dok je bjeloruska vlada optužila poljske stražare da su migrante nasilno gurali na bjelorusku stranu.

Bjeloruski istražni odbor priopćio je u srijedu da provodi inspekciju oružja za kontrolu nereda koje su poljski pogranični policajci upotrijebili protiv migranata u noći 23. studenog.

Ranije tijekom dana, poljska granična straža izvijestila je da migranti nastavljaju s pokušajima da se silom probiju preko bjelorusko-poljske granice. U zaštićenim područjima Dubicze Cerkiewne i Mielnik skupine agresivnih stranaca su agitirale na granici. Poljski pogranični policajci tijekom proteklog dana otkrili su 267 pokušaja nelegalnog prijelaza državne granice.

“Istragom je utvrđeno da je u noći 23. studenog, na straži Tokari u okrugu Kamyanyetskiy, skupina migranata stajala u blizini poljske ograde. Ljudi su tražili azil u Poljskoj, ne želeći sukobe. Poljske snage sigurnosti upotrijebile su suzavac i bacile dimne naboje na bjeloruski teritorij protiv nenaoružanih migranata”, navodi se u priopćenju odbora.

Svi predmeti zaplijenjeni uviđajem će biti analizirani, a iskaze su dali i očevici događaja, navodi se u priopćenju. Prethodno je utvrđeno da nakon incidenta nitko nije zatražio liječničku pomoć.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana tisuće migranata s Bliskog istoka okupile su se na granici između Bjelorusije i Poljske u nadi da će ući u Europsku uniju. Poljska je ojačala svoju graničnu stražu i rasporedila vojsku kako bi spriječila ilegalne prelaske granice. Varšava optužuje Minsk za olakšavanje migracijske krize, ali bjeloruska vlada odbacuje tu tvrdnju.

BjelorusijaMigrantiPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
2 godine prije

Posteno, kad bi svi tako radili…

imeimeimeime
2 godine prije

svinjskom masti

tihobl
2 godine prije

A sta bi sa evrpopm bez granica? Ljudskim pravima? Multikulturalizmom?

Necjepljeni Kokot
2 godine prije

Tako treba !

Max
2 godine prije

NATO hoće rat.

Puž
2 godine prije

Koja bud ala je mislila da Poljaci nebudu pucali?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI