fbpx

Bjeloruski predsjednik Lukašenko otkrio da je neko pokušao da ga ubije 1994. godine

Lukašenko

Aleksandar Lukašenko je predsjednik Bjelorusije od 1994. godine, a nedavno je pobijedio na ponovnom izboru za šesti mandat. Bjeloruska liberalna opozicija osporila je rezultate i organizovala masovne ulične proteste u pokušaju da osigura „mirnu primopredaju vlasti“.

Aleksandar Lukašenko je otkrio pokušaj ubistva koji se desio tokom njegove prve kampanje za predsjednika, rekavši da se nikada nije potrudio da kuka oko toga, ali da su dosijei i dalje prisutni u arhivi obavještajnih službi zemlje.

„Da li želite da znate da je na mene pucano tokom prvih izbora?“ Lukašenko je rekao razgovarajući sa grupom novinara iz Bjelorusije, Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Moldavije u petak.

„Nisam kukao zbog toga. Nisam išao govoreći svima o tome. Kada sam postao predsjednik, donijeli su mi dokumente koji preporučuju pokretanje istrage. Rekao sam im – stavite ih u arhivu KGB. Nisam ni počeo da istražujem ove događaje. Sad ovi dokumenti skupljaju prašinu negdje u KGB“, nastavio je Lukašenko, misleći na bjelorusku nacionalnu obavještajnu službu, koja se i dalje zove svojim sovjetskim imenom.

„Kasnije sam otkrio da su se neki„ dobronamjernici “obratili mom protivniku, Vjačeslavu Kebiču, nas dvojica smo prošli u drugi krug i predložili ideju: ‘Pucat ćemo u vaš auto i Lukašenkov; vi ostajete živi, a Lukašenko umire’“, dodao je bjeloruski predsjednik.

Prema Lukašenku, za napad bi bili krivi bjeloruski nacionalistički elementi u nastajanju, uključujući Zenona Poznjaka i Stanislava Šuškeviča, jer su se i on i Kebič smatrali nezavisnim, umjerenim alternativama.

Pokušaj atentata, koji se dogodio u noći na 17. juna 1994. godine, pomenut je u izvještajima bjeloruskih medija u to vrijeme i u izvještavanju o bjeloruskim izborima u New York Timesu.

Lukašenko opoziciji: Ne bježite na zapad

U intervjuu je Lukašenko takođe ciljao na trenutni skup bjeloruskih opozicionih političara, rekavši da umjesto da „bježe“ u Poljsku ili Litvaniju, oni treba da ostanu u Bjelorusiji i rade u korist svoje zemlje. „Ne možete graditi sreću bjeloruskog naroda na bajonetima NATO-a“, rekao je.

Lukašenko (66) je predsjednik Bjelorusije 26 godina, odsluživši pet uzastopnih mandata i nedavno osvojivši šesti. Svetlana Tihanovskaja, lider ujedinjene opozicije Bjelorusije, optužila ga je da joj je ukrao izbore, tvrdeći da je 80 odsto glasova koje je osvojio Lukašenko zapravo pripalo njoj. Lukašenko je odbacio navode, rekavši da je bilo nemoguće falsifikovati tako ogroman procenat glasova i ostati na vlasti, i kritikovao Tihanovskuju i ostale članove njenog okruženja zbog bjekstva iz zemlje dok su štrajkovima i protestima nastojali da destabilizuju situaciju kod kuće.

Lukašenko je prvi put izabran za predsjednika 1994. godine, kada je pobijedio u drugom krugu izbora protiv Vjačeslava Kebiča, jednog od sastavljača Belaveškog sporazuma koji je raspustio Sovjetski Savez 1991. godine, sa osvojenih 80,6 odsto glasova. Lukašenko je 1991. godine bio jedini član bjeloruskog parlamenta koji je glasao protiv ratifikacije Belaveškog sporazuma.

Tokom svojih 26 godina mandata, Lukašenkova vlada je pokušala da pokrene ekonomsku, vojnu i geopolitičku integraciju sa Rusijom i radila je na tome da preokrene kolaps glavnih industrijskih preduzeća, državnih farmi, obrazovnih i medicinskih institucija, prelazeći sa šok terapije na stvaranje nečega što je nazvano „socijalna tržišna ekonomija“.

Lukašenko je pobjeđivao na svim izborima od 1994. godine sa osvojenih između 77,4 i 84,4 procenta. Njegovi politički protivnici kod kuće i zapadni zvaničnici u više navrata su ga optuživali za izbornu prevaru i autoritarni stil upravljanja, a američki zvaničnici su ga 2000. označili kao „posljednjeg diktatora u Evropi“. On je odbacio ove navode, pa je čak i ironično upotrijebio taj izraz kada opisuje sebe.

4.1 10 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
ooiyt
Gost
ooiyt
12 dana prije

Ne možete graditi sreću bjeloruskog naroda na bajonetima NATO pakta
Moze, pitajte Stoltenberga iz nato Norveske.

Njemacka kao predstvnik Germana vec nekih 300 godina radi na svadji Slavena, pocevsi od Prusske pa danas do ove Njemacke koja je stvorila cetvrti Reich.
Slaveni moraju reziti jedan na drugog tako dugo dok ne zamrzu svoje, sami sebe.
Sjetite se da je 1990-tih prevladala teorija u Hrvatskoj da Hrvati ne spadaju u Slavene.
A sto to znaci biti Slaven?
Po tumacenju engleskih filologa to znaci da mi Hrvati pripadamo lingvisticki u slavensku grupu jezika ili ukratko u Slavene.

Darko
Gost
Darko
12 dana prije
Reply to  ooiyt

Uglavnom brko 1 bod ide dalje ostaje u igri a ostali nula bodova ispadaju i bježe van. Brko ukidaj hitno državljanstva i osuđuj za puč izdaju tu 5 kolonu. Možeš onda mirno spavat.

Vendetta
Gost
Vendetta
12 dana prije
Reply to  ooiyt

40 posto Hrvata i Srba su potomci jednog čovjeka, mi smo braća koja su se posvađali oko međe nakon što je otac umro, kakav god da je bio. Jedan brat je htio ovu njima drugi je htio onu, žene su im kući punile glavu i jedan dan svi uzeše vile motike i krenuše brat na brata.
Možete vi meni pričati što god hoćete da nije tako ali tako je.
Dat cu vam jedan post primjer.
S obzirom da dugo živim vani i do sada sam živio u 5 6 EU zemalja svuda mi je bilo izuzetno drago sretati nase ljude, mislim pod Ex Yu, tako isto je bilo i njima. Nitko ne može objasniti tu ljubav i mržnju koju mi imamo jedni prema drugima, to je vjerojatno započet nekad davno među plemenima opet oko neke njive, krda ovaca ili cega vec. Ako Švabo putuje svijetom sretat ce mnoge ljude ali posebno drago ce mu biti kada sretne Švabu, ako Talijan ista prica, ali ako bilo ko od nas hoda svijetom i sretne nekog bosanca Srbina Hrvata slovenaca makedonca crnogorac bit ce mu izuzetno drago jer kao prvo pricamo isti ili jako slican jezik, makedonca i Slovenci malo drugacije al se razumijemo posebno oni nas, dijelimo istu kulturu obicaje, Humor, tradiciju, nacin zivota, jake obiteljske veze, emotivnost itd itd sve te neke lijepe stvari koje nas krase.. Mi smo braća i tako će uvijek biti, i dok god se braća ne ponire i ponovno budu obitelj bit ćemo slabi, majka, nas dom ce umirat pod napadima izdajnika a mi cemo jest mrvice sa stola.

Alojz
Gost
Alojz
12 dana prije
Reply to  Vendetta

Nema više bratstva i srbinstva shvati a ni 3 juge. To si valjda shvario u zadnja 2 rata ma koliko to neki guraju. Dosta je bilo više.

davor3
Gost
davor3
12 dana prije

Azija je osnovala najveći svjetski trgovinski blok, skupinu uz podršku Kine, isključujući SAD i Rusiju.

Petnaest azijsko-pacifičkih gospodarstava u nedjelju je stvorilo najveći svjetski blok slobodne trgovine, sporazumom koji podržava Kina, a koji isključuje Sjedinjene Države.

RCEP će činiti 30% globalne ekonomije, 30% globalne populacije i doseći 2,2 milijarde potrošača, rekao je Vijetnam.

Ovo je veliki udarac američkom jedno-polarnom svijetu.Ovi koji vjeruju da je održiv jedno-polarni svijet su isti kao oni koji vjeruju da je Zemlja plosnata.

Investiraj u kineske dionice, you will make money.

davor3
Gost
davor3
12 dana prije
Reply to  davor3

nadopuna
………….Kina, Japan i Južna Koreja sklopile jedinstveni sporazum o slobodnoj trgovini…..

Max
Member
Famed Member
Max
12 dana prije

Ugledajmo se svi u njega on sve podnosi muški.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik