Blinken i Lavrov susreću se na G20

Lavrov i Blinken
49 komentara

U njihovom prvom susretu licem u lice nakon više od godinu dana, američki prvi diplomat zatražio je od ruskog kolege povratak na nuklearni sporazum

Američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastali su se u četvrtak na marginama summita G20 u New Delhiju. Blinken je rekao da je pozvao Rusiju na povratak Novom START sporazumu o kontroli naoružanja, ali Moskva je već inzistirala na tome da “hibridni rat” Washingtona protiv Rusije onemogućuje ozbiljne razgovore. Sastanak dvojice diplomata trajao je desetak minuta. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je novinarima da je Blinken “tražio kontakt” s Lavrovom. Međutim, kratki susret održan je u hodu i ne može se smatrati “pregovorima”, dodala je.

Na vlastitoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka, Blinken je rekao da je ponovno potvrdio potporu SAD-a Ukrajini, istaknuo mogućnost razmjene zarobljenika za zatvorenog Amerikanca Paula Whelana i “pozvao Rusiju neka poništi svoju neodgovornu odluku i vrati se provedbi Novog START-a”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ovaj tjedan zakon o suspenziji sporazuma, koji je bio posljednji preostali sporazum o nuklearnom oružju između SAD-a i Rusije. Ugovor je postavio ograničenja na broj raspoređenih projektila, bombardera, lansera i bojevih glava koje svaka strana može posjedovati te je objema zemljama dopušteno međusobno pregledavanje nuklearnih postrojenja.

Ranije ovog tjedna, ruski veleposlanik u SAD-u, Anatolij Antonov, rekao je da “Washington mora preispitati svoju neprijateljsku antirusku politiku”, prije nego što Moskva razmotri povratak na sporazum. S obzirom na to da su SAD “pokrenule i uvukle svoje europske saveznike u hibridni rat velikih razmjera protiv Rusije” te inzistiraju na inspekciji istih ruskih baza koje američki pomoćnici iz Ukrajine napadaju, “uz pomoć Pentagona”, dogovor bi ostao suspendiran. Antonov je također optužio SAD za kršenje sporazuma davno prije ruskog povlačenja, dok je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dan kasnije rekao da su postupci Washingtona prije izbijanja sukoba u Ukrajini, koji su uključivali odbijanje svih sigurnosnih zahtjeva Rusije, pokazali kako “nisu bili spremni razgovarati o svemu s nama.”

SAD je također optužio Rusiju za kršenje sporazuma, jer je spriječila američkim inspektorima odlazak u njihove baze.

Blinken i Lavrov zadnji put su se sreli u Ženevi prošlog siječnja, a telefonski razgovarali u srpnju. Tijekom tog vremena Blinken je tvrdio da će SAD nastaviti svoju vojnu potporu Ukrajini “koliko god bude potrebno”, a Lavrov je u siječnju rekao da naknadna poruka koju je primio od Blinkena nije nudila “ozbiljne prijedloge” za rješavanje problema sukob. SAD je dugo vremena bio “za eskalaciju sukoba”, rekla je Zakharova u četvrtak. “Diplomacija je, nažalost, potisnuta u drugi plan.”

BlinkenG20Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Zanimljivo. Sa jedne strane ratnog stola su Rusi a sa druge uglavnom Odabrani. Preciznije Samoodabrani.

Ivan
1 godina prije

Sad se Blinken treba napiti Novocoka i pola svjetskih problema ce biti rijeseno..

NeBudiOvca
1 godina prije

Ja se samo nadam da će usprkos svim razmiricama postići konsenzus oko onih osnovnih pitanja ključnih za boljitak ljudskog roda a to bi bilo prije svega:
– nastavak borbe protiv strašnog nevidljivog neprijatelja, virusa Covid 19, uz intenziviranje kampanje cijepljenja i zdravstvenih putovnica
– borba protiv zastrašujućih klimatskih promjena uzrokovanih djelovanjem običnog čovjeka, koji u svoj svojoj bahatosti misli da može jesti meso, grijati se, a oni najbahatiji bi čak i vozili auto
– potpuna digitalizacija uz uvodjenje digitalne valute centralnih banaka, kako bi se iskorijenila globalna teroristička prijetnja 😂😂😂😂😂😂🐑🐑🐑🐑🐑🐑

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Besmislice – jedino. ! No se na koncu postavlja pitanje što se sa konjem uopće i ima razgovarati ?! Sem jedne – poruke in plain English —–>>> Go to Hell !!

Wolfgang
1 godina prije

Ne vjeruj zidovu ni kad spava

1 godina prije

Nemački ministar tvrdi da se Rusija može pobediti samo na bojnom polju (?!? valjda iz iskustva)
Češki general traži da se država pripremi za rat NATO sa Rusijom
Britanski general upozorava da će Britanija biti u ratu sa Rusijom najkasnije do kraja ove decenije (to malo optimizma)
itd, itd

Je li populacija zapadne Evrope spremila kokice da uživa u tom “megašou”?
Oni koji su spremili bar će imati šta da jedu ali mi se čini da ta rezerva ne može dugo da traje – zaista mi nije jasno da gledaju šta se događa, sa svih strana stižu najave katastrofe a ljudi i dalje kao anestezirani, kao zombirani??? “Razmisliću o tome kad prođe utakmica”, “Pa šta i da padne koja nuklearna – Japanci su i dalje živi”…

May
1 godina prije

Blinken je lagao o razmjeni s Lavrovom – Moskva

Najviši diplomati nisu razgovarali o bivšem američkom marincu zatvorenom u Rusiji, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi. To je Blinkenu u DNA lagati

Komplicirano
1 godina prije

Pa dobro,,,ajmo par cinjenica ,tko god od 2 strane u sukobu inicirao razgovor,zna da sam pristanak na razgovor vec znaci “spremnost” na moguce rjesenje a ne iskljucivost koja znaci da se nema sta razgovarati,,daklem,,prva tocka pregovora je upravo ta spremnost obje strane,,,nadalje,,amerika NIJE negirala tvrdnju Moskve kako je pitana i dala dozvolu za dolazak pantelije bajdena u kijev,,,iako vozom ybg,,,,nadalje,,nitko ne negira da postoje svakodnevni kontakti pentagona i Kremlja,,,,o tome u javnosti malo znamo ili gotovo nista na “tematiku” tih kontakata,,ono sto zelim reci je da za izlazak iz ove nepomirljive situacije ,obostrano,,NUZNO TREBAJU NOVO DOGADJANJE KOJE CE ZASJENITI TRENUTNO,,,

Roky
1 godina prije

Mislio sam da znas kako je taj losi svirac samo tu jer neko mora biti a da drugi upravljaju ali sada vidim da si ranga tihebl i eks seljober i navijac.

držnedaj
1 godina prije

Sad se izvlači nova Joker karta za Iran je IZnutra ključa preko kapka…

tihobl
1 godina prije

Vec sam pisao o ovom “sastanku”.
Blinken koji je stalno tvrdio da sa rusima nema sta razgovarati pritrcao je Lavrovu na hodniku i molio ga da se rusi vrate u START i da puste americkog spijuna iz zatvora. “Sastanak” je trajao dok je Lavrov isao niz hodnik i zavrsio se pred vratima ruske kancelarije. Blinken je neko vrijeme stajao pred vratima i otisao, a kasnije je novinarima rekao da je ostro zaprijetio rusima.

mobilizirani rovokopač
1 godina prije

U j-bo te,pa to mi je drugi čovjek u hijerarhiji.Kud ga vrag tjera u ovu klaonicu.Moj rov je B-16,moram pitati tko ima rovovski plan da vidim gdje je taj G-20.Ako je blizu da baš čujem o čemu razgovara sa neprijateljem.Možda zaustave ovu klaonicu pa odem kući i izliječim se od ovih bolova u prsima i pocrnjelih vena.Od one prijašnje inekcije prije vojske sam 2 god bio ko avion,ova koju sam sad dobio ne valja ku-cu.
SLAVA

Max
1 godina prije

Trebaju žedne usne vodu pa tako i Amerikanci Ruse.

Max
1 godina prije

Lavrov hoda Blinken trči za njim.

Mrčikola
1 godina prije

Ma kakav G20..?…na minus 20 se trebaju sastat pa bi časkom izgladili nesporazume.

Ziv je Geza
1 godina prije

Ovi amerikanci i usrulja su dobrodosli samo jos u ukrajini, poljskoj i hrvatskoj.
Svi ostali izbjegavaju ove kreature duboke drzave jer znaju gdje se oni pojave tu rastu rogovi.
Jedino jos u hrvatistanu kada dolazi usrulja ili blinker vrijeme stane, ceste se zatvore, snajperisti po zgradama, migovi nadlijecu metropolu, djeca ne idu u skolu, a njonjo, plenkovic i ekipa mazu jezik vazelinom, jer za koji dolar ili euro valja dobro polizati bjelosvjetske anuse, eh da jos narod od tog prljavog novca moze bar popiti kavu, nemoze cak ni to, sve to zavrsi u koruptnim djepovima domacih izdajnika.

Ico
1 godina prije

Sinergija poglavnika Ante Pavelića i kardinala Alojzija Stepinca u istrebljenju Židova u tzv Nezavisnoj Državi Hrvatskoj je bila pogubno za gospodarstvo i budućnost hrvatskog naroda, uostalom, kardinal Alojzije Stepinac je po nacionalnosti bio Vatikanac, a ne Hrvat. Hrvati će prije nestati, nego shvatiti da im je najveći neprijatelj, nakon tzv hrvacke političke tzv elite, upravo Vatikan.

Tupko Glupko
1 godina prije

Njemački kancelar Scholz se danas susreo sa Bidenom u Washingtonu, tj. otišao po svoje mišljenje o Kini.
Naravno, dobit će naredbu da i dalje šuti o istrazi o sabotaži Sjevernih Tokova.

goran
1 godina prije

vi ameri ste stvarno dibidus idioti od bidena pa do zadnjeg takozvanog amerikanca.
pardon vi niste nikakvi amerikanci,jedini koji se mogu smatrati pravim amerikancima su indijanci,autohtono stanovništvo koje ste istrljebili i na njihovoj krvi i zemlji ste napravili takozvane SAD.
vi ste jedno veliko zlo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI