Borell: Udari na Gazu ‘siju mržnju’

Josep Borell
9 komentara

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da će izraelsko bombardiranje Gaze podstaći mržnju među Palestincima “generacijama”, pozivajući zemlju da obustavi svoju vojnu kampanju i pronađe miran put ka rješenju s dvije države.

Govoreći uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU u ponedjeljak, Borrell je rekao da će angažirati izraelsku delegaciju oko “sveobuhvatnog pristupa” miru, uključujući i kraj sukoba, kao i dugoročna pitanja u vezi s palestinskom državnošću.

„Ono što želimo da uradimo je da izgradimo rešenje za dve države, pa hajde da pričamo o tome. Važan je način na koji ga imenujete. Dakle, od sada neću govoriti o mirovnom procesu, već o procesu rješenja dvije države”, rekao je on. “Ako smo ozbiljni po tom pitanju, moramo proučiti osnovne uzroke koji sprečavaju implementaciju ovog rješenja. Svakako, Hamas je jedan od njih – važan – ali ima i drugih.”

Diplomata je požalio na strašne uslove u palestinskoj enklavi, rekavši da “humanitarna situacija ne može biti gora”, uz napomenu da broj smrtnih slučajeva među ženama i djecom brzo raste.

Upitan o trenutnom protivljenju izraelske vlade stvaranju palestinske države – što je nedavno ponovio premijer Benjamin Netanyahu – Borrell je rekao da su potrebni daljnji pregovori, također upozoravajući na posljedice ako se to pitanje ne riješi.

“Ako se ne slažu o palestinskoj državi moramo razgovarati. Zato smo tu. Moramo razgovarati čak i ako se oni ne slažu”, nastavio je, pitajući šta su alternativne izraelske vlasti imale na umu.

“Da natjeram sve Palestince da odu? Da ih ubijem? 25.000 je već u Gazi, 70% žena i djece. Naravno, način na koji pokušavaju da unište Hamas nije način na koji oni rade, jer oni sijaju mržnju generacijama”, rekao je Borrell.

Iako je većina država EU brzo podržala vojni odgovor Izraela na smrtonosni teroristički napad Hamasa u oktobru, blok je postepeno postao kritičniji prema operaciji koja je u toku s obzirom na ogroman humanitarni danak. Ranije u ponedjeljak, Financial Times je izvijestio da je EU pozvala svoje članice da upozore Izrael na “posljedice” ako odbije priznati palestinsku državu, pozivajući se na interni dokument pripremljen prije sastanka o vanjskoj politici u ponedjeljak.

U video obraćanju u nedjelju, Netanyahu je izjavio da se Izrael neće “predati” Hamasu, potvrđujući prethodno navedeni cilj “iskorijenjivanja” palestinske oružane grupe. “Neću napraviti kompromis u pogledu pune izraelske sigurnosne kontrole nad cijelom teritorijom zapadno od Jordana [rijeke]”, rekao je.

Benjamin NatanjahuBorellgazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Фајнејшел Тајмс: Више од 47.000 британских предузећа близу банкрота

Mrčikola
3 mjeseci prije

Dobili su “europljni” od “izabranih” dozvolu da im smiju uputit blagu kritiku😁…sad, jesu li “izabrani” zadovoljni dosadašnjim rezultatima akcije, ili su, možda, “zagrizli u tvrdo”…ili je nešto treće…tko bi ga znao.

Bruno
3 mjeseci prije

Koji genijalac. Treba 60 godina da shvati da je rjšenje ponuđeno davno, samo ga treba provesti. Za provođenje rješenja nije podoban Uguz beg. Moraš biti čovjek od riječi i karakteran. Što si konkretno uradio ti koji imaš ovlasti za spoljnu politiku u EU. Ne da Ursula?

tuf
3 mjeseci prije

Čuj ovog licemjera i lažova. Tu se kao zalaže da su potrebni pregovori i miran put. A isti taj Borell jučer je, u slučaju Ukrajine, izjavio da nema govora o mirenju nego o potrebi da se pojača europska vojna industrija:
“Instead of proposing reconciliation, the EU should redouble its efforts in areas where it has been successful. 
“This process should be accompanied by a revival of the European defence industry, the war in Ukraine has shown that the industry is not remotely prepared for what we are facing, because it is designed for peacetime.”

xyz
3 mjeseci prije

Ovaj hinja, lopuža i pokvarjenak uporno traži da mu netko pošalje metak u čelo. Ovakve spodobe su uništile svet, i sve moralne ljudske vrednosti. Njihova crkva je banka, a dolar jim je bog.. Ne srame se lagati i ne prezaju od ničega, da ustvaruju svoje prljave i pljačkaške egoističke želje.

xyz
3 mjeseci prije

Borell: Udari na Gazu ‘siju mržnju’
Boji se.. Strašno se boji, da nebi zapadni svet išao po stopama Palestinaca i potamanio takve štakore kao što je on i njemu slični.

Max
3 mjeseci prije

I bijes.

Motorola
3 mjeseci prije

O mržnji bi kritizirao psihopata, koji sam najviše širi mržnju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI