“Bože, ruska djeca nemaju McDonald’s i igraju se s tenkom T-72”

Park Patriot
50 komentara

Švedski Expressen se zgraža nad činjenicom kako se podižu i odgajaju djeca u Rusiji i opisuje “militarizaciju” djece, umjesto da im se omogući da se igraju s Mikijem Mausom, da idu u McDonald’s ili Disneyland.

“U Rusiji ne postoji niti jedan Disneyland, ali je njegovu ulogu preuzeo vojni park ‘Patriot’ u Kubinki”, piše Expressen.

”U ovom parku Rusi mogu osjetiti ponos prošlosti Rusije, tako da u sadašnjosti nema McDonald’sa, niti Harry Pottera, ni Miki Mausa. Ali kome treba Miki Maus kada može objesiti na oružje tank T-72?”, piše švedski list.

”U Rusiji nema niti jednog Disneylanda, ali Vladimir Putin poziva obitelji u drugačiji zabavni park imena ‘Patriot’ u Kubinki. Ovo je vojni park gdje se djeca mogu fotografirati s bacačem granata i penjati na tenk T-72. Ulaz u park izgleda otprilike kao ulaz u Disneyland. Velika trobojnica se vijori na vjetru, a blizu je veliko parkiralište. Istina, zbog hladnog listopada nije bilo puno ljudi i djece u parku”, kaže Expressen.

tenk Object 167 Patriot park
FOTO: Tenk Object 167, Patriot park

“Međutim, to nije zaustavilo rusku vojsku. Na ovaj dan se održao nastup vojnih orkestara i rekonstrukcija bitke za Moskvu u zimu 1941. godine”, nastavlja švedski list.

Eksplozije, dim i druga pirotehnička sredstva su bila pripremljena, a Crvena armija je gađala njemački Wehrmacht. To su gledala djeca i njihovi roditelji, koji su se počeli radovati kada su Nijemci konačno poraženi”, za švedski list piše Mats Larsson.

Korisno je za djecu da uče povijest i istovremeno nauče kako ruska vojska izgleda danas. Drago mi je što imamo modernu vojsku. Spremna je za sve testove”, rekao je Vasilij Ratkin, posjetitelj parka.

U ovom parku možete raditi puno stvari, piše Expressen. Na primjer, djeca mogu uzeti ručni bacač granata ili sovjetsku pušku Špagin iz Drugog svjetskog rata, sa svojom karakterističnim okruglim spremnikom.

oklopni voz
FOTO: Oklopni voz, Patriot park

“Dođite ovamo i pokušajte”, vikao je instruktor, a stol ispred njega je bio pun malih ruku. “Samo budite oprezni i nemojte se međusobno poubijati”, dodao je.

“Ovo je, naravno, šala”, priznaje švedski novinar i pojašnjava ”kako oružje nije pravo, ali i da nitko nema ništa protiv da djece ciljaju na ljude oko sebe”.

”U 2015. godini je park otvorio osobno Vladimir Putin. Nije ni krio da je svrha izgradnje vojnog parka prije svega obrazovanje mladih. Rekao je da će novi park biti važna veza u vojnom i patriotskom radu s mladima”, piše Mats Larsson.

Nema valjkastih skrivala, nema vrtuljaka, ali ima puno tenkova i oružja koje možete dodirnuti i penjati se na njih. Osim toga, posjetitelji mogu istražiti protuzrakoplovni raketni sustav Buk-21. Informacije na ruskom govore o tehničkim karakteristikama sustava, ali se ne spominje da je bio korišten u rušenju malezijskog Boeinga MH17 nad istočnom Ukrajinom u srpnju 2014. godine”, piše Mats Larsson, koji bez sumnje vjeruje u verziju obaranja putničkog zrakoplova od strane ruske vojske.

Patriot park Kubinka
FOTO: Patriot park Kubinka

U Parku ‘Patriot’ nema McDonald’sa, međutim, gladni posjetitelji mogu koristiti vojne bonove i dobiti “neku vrstu sive kaše”. No ipak, možete kupiti hamburgere, hot dog ili pite.

”U parku su se nalazili i suvenirnica. Međutim, ovdje ne postoji Miki Maus, nema čarobnih štapića iz Harrya Pottera, a na njihovom mjestu su figure elitne ruske pješadije. Oni se također nazivaju “pristojnim ljudima”, a to su vojnici koji su 2014. godine uspostavili kontrolu nad Krimom”, objašnjava švedski list.

“Tu je i Vladimir Putin i može se vidjeti na majicama, gdje se pojavljuje u obliku pilota, mornara ili vojnog časnika. Usput, Putin je isto “pristojna osoba”, sudeći prema natpisu na jednoj majici”, navodi Mats Larsson.

Prije dvadeset godina smo se sramili naše vojske, jer se raspadala. Ali sad smo ponosni na nju. Prije ne bih želio da moja unučad postanu vojnici, ali sada nemam ništa protiv toga”, kaže Dmitrij Ivanov, koji je došao u park sa suprugom i trojicom unuka.

‘Izgrađena je čak i kopija njemačkog Reichstaga, zgrada koju je Crvena armija zauzela u posljednjim danima rata. Ovaj je trenutak najveći ponos za Sovjetski Savez, tako da ga je Putin upotrijebio da nadahne Ruse. Oni Rusi koji žele biti ponosni na rusku vojnu prošlost i svoj trenutni vojni potencijal trebali bi ići u park ‘Patriot’. Za to je stvoren. Uostalom, tko treba Mikija Mausa kada se možete popeti na tenk T-72?“, zaključuje Expressen.

VIDEO – Vojni park Patriot u Kubinki

Disneylandkubinkapark patriotVasilij Ratkin
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
6 godine prije

Zato su Masha i medo zakon za sve uzraste ! 3-53god.
Kako li su samo nepristojni svi ti što broje po tuđem tanjuru, a dvorište im djubre.
Hoće li portal organizirati posjet muzeju za vjerne čitatelje po povoljnoj cjeni? ?

Alen
6 godine prije

Ha-ha-ha , jel ovo neka vrsta svedskog humora..Eto vikenda ,eto alkohola..bice bolje.

Antonio
6 godine prije

Rusija sprema svoju decu za zivot. A deo zivota na zalost je i oruzje, koje neko drugi (citaj zapadne zemjle) trupaju u velikim kolicinama oko Rusije.
Ovi u Svedskoj nisu shvatili da je Diznilend u puno agresivnija stvar. Pa u tim crticima svako ubija svakoga A pogledajte kako je u ruskom “Masa i Medvjed”
Mislim da zapadnjaci prave svoju (a i nasu ) decu agresivnijima

čitalac
6 godine prije

Jao, što boli…

Riddick
6 godine prije

Kod vas deca uče o seksu i homoseksualnosti od najmanjeg uzrasta, imate delove svojih gradova gde Svedjani i policija ne smeju da zalaze i jašu vas neki migranti iz pizde materine a vi će te nekom davati lekcije o pravilnom odnosu prema deci i državi…

dobagan rogić
6 godine prije

Bravo Riddick!

Spock
6 godine prije

LOL sram ih bilo – nekoliko su puta do sada umarširali u Berlin i Pariz nakon što su ih zapadni partneri preventivno napali pa bi se valjda trebali toga sramiti..
To što su potomci Vikinga postali fake&gay je Švedski problem

dalmata
6 godine prije

Ne pada jabuka daleko od stabla,heroji su bili njihovi dide i babe,danas ocevi i sutra ce bit ova Ruska dica.Sigurno im nece sudbinu krojit hostapleri iz EU,razbojnii iz NATO i psihopate iz USrA,a neka Svedi i dalje plesu kako Yenki svira i zanima me ,oce li “demokratski” priznat Stokholmski kalifat

Crni žutokljunac
6 godine prije

Rusi se protive zapadnoj hegemoniji,pod sankcijama su a zapad sve više dovlači oružja oko njih.Ovo je normalno razmišljanje i djelovanje,za razliku od zapadnog gdje je sve prikriveno i zamaskirano i čije djelovanje ima teške mentalne posljedice na buduće generacije.Ovo je odmak od zapadnog načina,realno gledanje i priprema naroda na moguće velike sukobe za zapadom.

Kajzer Soze
6 godine prije

Reče neko ko dolazi iz zemlje u kojoj djecu u osnovnim školama uče o pravima pedera ! Svako ko je i dan proveo u Moskvi a ja sam živio godinama zna da ovaj tekst nema veze sa zdravom pameću i istinom .

Mate
6 godine prije

jbg, uče djecu da vole svoju zemlju, sramota!

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Najveca sreca ovoga svijeta je odvesti dijete da pojede cisburger ili pomes.Je..im mekdonalds ma… ! Trebao je dodati da ruska djeca nikad nisu pojela Kinder cokoladu ili jaje, da nikad nisu probala nutelu da nisu vidjeli bananu ili ananas.

shumadinac
6 godine prije

Blago Amerima – šta će kome istorija kada živi u Diznilendu
Toliko je “politička korektnost” zavladala Zapadom da više ni sami ne mogu definisati šta je ispravno a šta ne. Preskočiću gomilu idiotluka (deo su kolege već obradili 🙂 i da pogledamo psihološki aspekt na koji ovaj novinar “apeluje”. Još nam je svež u sećanju zločin američkog policajca koji je ubio (mislim) 12togodišnjeg dečaka jer je uperio pištolj-igračku u njega. Sasvim opravdano?!? Dakle, SAD je zemlja gde postoji realna opasnost da deca nose oružje?!? i da pucaju na policajce?!? A ruska deca kada nišane u nekoga, taj je Nemac (možda danas i Amerikanac 😉

U stvari, počinjem da razumem ovog novinara :)))))

Alerik
6 godine prije

Ne čudim se kulturološkom šoku švedskog novinara. Skoro 100 godina se već Rusija nalazi s one strane. Komunizam, staljinizam, diktatura, gulag, KGB – sve to su bili motivi Zapadu da se pokaže boljim. I bio je bolji. Postojala je sloboda govora, sloboda političkog udruživanja, natjecanja, privatno vlasništvo, poduzetništvo i sve to je od Zapada stvorilo bolje mjesto za život. Mnogi Rusi su izgubili život u pokušajima bijega iz SSSR-a. i onda je konačno došao Gorbačov, papa Woytila i rušenje berlinskog zida. Zapad je proglasio svoju pobjedu.Doista, ta je pobjeda bila konačna. Gorbačova je zamijenio Jeljcin i slijedio je desetgodišnje rusko bauljanje (iako će mnogi Jeljcinovu sklonost dogovorima sa Zapadom, sklonost potpisivanju kojekakvih ugovora o smanjenju nuklearnog oružja, privatizaciju i totalni raspad sistema nazvati još gorom stranom ruske povijesti, postoji i druga istina koja kaže kako su Rusi mudro isturili Jeljcina i skupljali snagu, pregrupirali svoje snage dok je Zapad uživao… Čitaj više »

stefanmolyneux
6 godine prije

Hard times create strong men.
Strong men create good times.
Good times create weak men.
Weak men create hard times.

mars
6 godine prije

Samo da se ne zadrže na igri sa T-72 i ostalom konvencionalnom naoružanju. Kada malo porastu obavezno ih odvesti i u vojni park “bulava”, “satana” i “sarmata”, pa nek Šveđani i slična bratija crknu od muke.

rodoljub
6 godine prije

Zato vi u Svedskoj imate McDonalds, pedere i lezbejke koliko god zelite, imate NATO i ne treba vam nista vise. Ostavite druge da zive svoj zivot, a vi smisljajte kako ce vam pederi radjati decu .

Ime Nije vanno
6 godine prije

McDonalds sa najvise profita u svetu je onaj u Moskvi… Ko ne veruje nek proveri , ali rezultat ce biti isti – na svetskom nivou najvise zaradi Mcdonalds u Moskvi!

Ime Nije vanno
6 godine prije

A redovi se stvorili ispred radnje iPhone na u Moskvi i vecina je tu kampovala ispred i smrzavala se cele noci Kako bi mogla kupiti Novi iPhone X 8 ( vesti mozete lako naci na netu i slike ) …. – nikakvo propaganda, cisto da se zna da je omladina svuda ista….

Amadeus
6 godine prije

legendarni grafit
“Bolje tvrd ku**c – nego McDonald’s”

Perun
6 godine prije

To je neki pederko pa je jako osjetljiv. Treba odmalena da okuse oružje baš zato da ne bi zastranili. Meni su kao malom davali lovačku pušku naravno praznu i pod nadzorom odraslih. Što manje jedu McDonalds splačine bit će zdraviji. Kad smo već kod Disneya u svojim knjigama je adaptirao rusku narodnu bajku Peća i vuk. Da li ima nešto u Disneylandima na tu temu ne znam. Ali sigurno imaju Davy Crocketta i svoje narodne heroje, taj isto nije bio guzoljub i znao je s oružjem. Imaju Ameri slične stvari povodom Dana Nezavisnosti i vojne parade i sve to djeca gledaju. Tu su i organizacije Scouta tj, mladi izviđači koji se kolju s grizlijima na ljetnim kampovima. Treba biti objektivan a stvarno je žalosno kakvih izroda ima među potomcima slavnih Vikinga. Ja bih volio posjetiti tematski park o Vikinzima, Eriku Crvenom, Thoru ali mislim da oni to nemaju nego klubovi… Čitaj više »

davor
6 godine prije

skandinavci su davno razočarali,misili smo da su pametniji i ponosniji……..samo im komadić stopala viri iz američkog anusa

Ogi
6 godine prije

Putine.Hvala ti sto postojis, legendo!

luni lunovic
6 godine prije

veoma impresivno sva civilizacija u pljeskavici tenku i rintanju blago onima koji dolaze na svijet

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Prilično licemjerno i ako je od šveđana, koji su svojski i aktivno podržavali rasturanje suverenih država, zbacivanje legalno izabranih vlada i predsjednika, koji su aplaudirali velikoj demokratskoj NATO koaliciji prilikom bombardiranja stambenih četvrti i civilnih meta, koji su podržavali genocidne ekonomske sankcije protiv mnogih naroda, koji su sve to radili kako bi njihov Erikson budzašto dobio istraživačke centre nekada velikih i moćnih elektroničkih poduzeća u istočnoj Europi skupa sa iskusnim inženjerima i tehničarima i kako bi mogli nasaditi IKEA baš u svaku provincijsku vukojebinu i pričati kako su divljacima doveli civilizaciju, prosperitet i demokraciju!

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Država Rusija ili Ruska Federacija ima potpuno moralno i povjesno pravo učiti i podsjećati djecu genocidnoj povjesti zapada, koji je u prošle dvije stotine godina tri puta vojno pokušao pregaziti Rusiju i podjarmiti Ruse, a zemlju im rasparčati.

tuf
6 godine prije

Propagandni uradak koji ima za cilj dehumanizaciju protivničke nacije. U ovom kontekstu ta poruka bi bila u stilu kako su Rusi od malena indoktrinirani da budu strojevi za ubijanje.
A to da nema McDonaldsa je čista laž, s obzirom da ih ima više od 500 u Rusiji i zarađuju oko milijardu dolara godišnje. Da li Rusi imaju takvu šansu na zapadu, da li tzv. sloboda trgovine i protok roba omogućuje da na preko 500 mjesta u SAD-u možete jesti rusku hranu ?
No Šveđani se neće npr. pozabaviti temom seksualizacije djece, njihove feminizacije i seksualne indoktrinacije najslabijih u vlastitoj državi. Ta fašistička tvorevina ima za cilj ucrtati predložak kojim trebaju poći druge europske države na putu prema sociopatskim ciljevima gospodara.

cinjenice
6 godine prije

zato je dobro poznato kako su miroljubivi i ne vode ratove po svijetu, oni koji su odrastali uz mek donalds, diznilend, miki mausa….

Majk Majers
6 godine prije

Gadljivo je i jedno idrugo! Dici nije misto uz oruzje, a jos manje u smecu kakav je mcdonalds. Posebno se bolesni Svedjani nemaju pravo osvrtat na ovo. Uz Nizozemce su vjerojatno najbolesnija (mentalno) nacija u Europi……al j..i ga, standard ?

NSU
6 godine prije

Upravo gledam na zločinačkoj tv (HRT) emisiju o Rusiji. Pa da se čovjek ispovrača! Prevršili su svaku mjeru. Bljak!

Majk Majers
6 godine prije

Sto tough Amer misli o Rusima
https://m.youtube.com/watch?v=fNfnVtMeI84

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

nego što ,tenkovima se igrat a ne ko kod nas postavljajat reklame za auta na dječja igrališta u državnom vrtiću ili ameri što pljačkaju roditelje glupostima poput diznylanda i trovanjem u macdonaldu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI