Rusija za spas ugovora INF predstavnicima zapadnih sila i svijetu pokazala projektil 9M729

9m729
41 komentar

“Sjedinjene Države pod krinkom proturaketnih testova rade na tehnološkom potencijalu projektila srednjeg i kratkog dometa”, izjavio je jučer zamjenik ministra vanjskih poslova Serge, Rjabkov na zajedničkom sastanku Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane o ruskom krstarećem projektilu 9M729, koji je održan pred vojnim atašeima zemalja NATO pakta, Europske unije, Ugovora o kolektivnoj sigurnosti i skupine BRICS u Moskvi.

“Imali smo i još uvijek imamo razloga vjerovati da pod krinkom proturaketnih testova, ili istodobno s njima, Sjedinjene Države rade na tehnološkom potencijalu balističkih kopnenih projektila srednjeg i kratkog dometa koji su zabranjeni ugovorom INF”, rekao je Rjabkov.

Sergej Rjabkov je ukazao na stav Rusije, koja će smatrati da će se INF nastaviti poštovati i nakon 2. veljače, te da će ugovor ostati obvezan za obje zemlje.

Istaknuo je kako su zahtjevi Washingtona da Rusija uništi svoj krstareći projektil 9M729 potpuno neprihvatljivi. Prema njegovim riječima, Ruska Federacija će pokazati ovaj projektil predstavnicima zemalja NATO pakta, Europske unije, zemalja Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) i skupine BRICS.

“Nedavni događaji jasno ukazuju na to da određene snage u Sjedinjenim Državama nisu bile zainteresirane da nam daju priliku da pobijemo njihove pogrešne ili izmišljene informacije tijekom tehničkog dijaloga stručnjaka u vezi s raketom 9M729, jer bi to omogućilo trajno zatvaranje ovog pitanja. Jasno je da je odgovarajući problem nastao, proširio se i nikako da ga jednostavno uklonimo s dnevnog reda”, kazao je diplomat.

Podsjetimo, u listopadu prošle godine je američki predsjednik Donald Trump objavio je odluku o povlačenju Sjedinjenih Država iz ugovora INF. Američki državni tajnik Mike Pompeo  je 4. prosinca dao Rusiji rok od 60 dana da se vrati obvezama iz ugovora. Prema njegovim riječima, Washington ne proizvodi, ne koristiti i ne testirati oružje koje je zabranjeno Ugovorom o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF).

Moskva je sa svoje strane više puta skretala pozornost na činjenicu da lanseri američkih sustava proturaketne obrane u Rumunjskoj i Poljskoj krše INF, što su priznali i neki američki i europski sigurnosni stručnjaci.

Rusija je jučer odlučila učiniti posljednji korak u spašavanju ovog za Europu vitalnog ugovora i pokazati karakteristike spornog projektila 9M728.

U objektima kongresno-izložbenog centra Vojno-patriotskog parka kulture “Patriot”, Ministarstvo obrane Rusije je u dobrovoljno i transparentno održalo poseban brifing za strane vojne atašee o projektilima 9M729.

Patriot park Kubinka
FOTO: ilustracija, Patriot park, Kubinka

Sudionici događaja su prvi su put vidjeli proizvod, krstareći projektil 9M729 operativno-taktičkog raketnog sustava “Iskander-M”, te dobili informacije o dizajnu uzorka oružja i njegovim taktičkim i tehničkim karakteristikama.

Konkretno, na platformi za promatranje su se mogli vidjeti samohodni bacači u početnom položaju, transportni i lansirni kontejner proizvoda 9M729, te transportni i lansirni kontejner krstareće rakete 9M728.

Na brifingu je sudjelovalo oko 250 novinara, uključujući preko 100 predstavnika stranih masovnih medija.

Nakon zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova, koji je rekao kako “određene snage u Sjedinjenim Državama nisu bile zainteresirane dati Rusiji priliku da pojasni i zatvori ovo pitanje”, govorio je general Mihail Matvejevski, zapovjednik raketnih snaga i topništva Oružanih snaga Ruske Federacije.

“Ugovor između SSSR-a i Sjedinjenih Američkih Država o uklanjanju njihovih projektila srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. prosinca 1987. u Washingtonu i stranke su se obvezale da će uništiti svoje projektile srednjeg dometa i kraćeg dometa, lansere takvih projektila, kao i pripadajuće pomoćne objekte i opremu. U budućnosti neće proizvoditi nikakve kopnene rakete srednjeg i kraćeg dometa, niti lansere, a također neće provoditi testove takvih projektila”, rekao je general Mihail Matvejevski.

Iskander K
FOTO: ilustracija, Iskander K

“Do lipnja 1991. SSSR je uništio 1846 projektila srednjeg i kraćeg dometa, od kojih je 889 bilo srednjeg dometa i 957 kraćeg raspona. Kao gestu dobre volje, Sovjetski Savez je također uklonio u to vrijeme najnoviji operativno-taktički raketni kompleks Oka, čiji je maksimalni domet bio 400 km. 106 bacača i 239 raketa ovog raketnog kompleksa je eliminirano, iako nije bilo predmet ugovora INF. Rusija je ispunila i nastavlja se strogo pridržavati odredbi ugovora INF i ne dopušta nikakva kršenja”, dodao je general Matvejevski, koji je kasnije pojasnio taktičke i tehničke karakteristike krstarećeg projektila 9M729 operativno-taktičkog raketnog sustava “Iskander-M”.

“Što se tiče izjava Sjedinjenih Američkih Država o lansiranju raketa u lancu Kapustin Jar u regiji Astrahan, mogu vam reći da, osim raketnih snaga i topništva kopnenih snaga, rakete na ovom međupredmetnom rasponu ispituju i  strateške raketne snage, zrakoplovne snage i protuzračna obrana Oružanih snaga Ruske Federacije. Kao što možete vidjeti, na poligonu se testira širok raspon različitih proizvoda, uključujući letove na udaljenosti većoj od 500 km. Tako je za razdoblje od 2008. do 2014. na poligonu provedeno više od 100 raketnih lansiranja za različite namjene. Istodobno, sva lansiranja raketa zemlja-zemlja provedena su u dometu koji ne prelazi ograničenja predviđena ugovorom INF. Jedine iznimke su strateška lansiranja koje su Sjedinjene Države pokrenule prema sporazumu iz 1982. godine. Ukratko, želio bih napomenuti da prikazani pokazatelji jasno pokazuju našu povećanu transparentnost u području projektila i potvrđuju predanost Rusije bezuvjetnoj provedbi ugovora INF između SSSR-a i SAD-a o uklanjanju raketa srednjeg dometa i kraćeg dometa”, zaključio je zapovjednik raketnih snaga i topništva Oružanih snaga Ruske Federacije.

Ministarstvo obrane Ruske Federacije

VIDEO – Konferencija za novinare i vojne atašee u Moskvi

 

general Mihail MatvejevskiINF sporazumIskander-Mpark patriot
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miloš Veličanstveni 16.st.
5 godine prije

Je, moš misliti. I jedni i drugi se natječu ko će bolje lagati.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Naši (i strani) mediji prenose ovu vijest sa naslovom “Putin opet pokazuje novu nuklearnu raketu”.
Kako se pozitivan stav Rusije, i otvorenost, odmah iskoristi u anti rusku propagandu.
Pacovi, koji sebe nazivaju novinarima.

Da dodam o novinarima i medijima,
ova Tulušić afera u RH.
Neka “tajna sila” je isto jutro u 10.00 pokrenula istu vijest u skoro SVIM hrvatskim medijima, dok je ona vrana iz Nacionala sjedila u studiju N1.
Što znači, SVI ti mediji su pod kontrolom vlade i soa.
Isto tako, svaki od ministara, već je bio pročitao nacional(?), vidio slike, sigurni su bii da je falsifikat(?).
Kakva režirana glupost koja nam se valja ispred očiju
namještena od vlastite države. Kao da smo TOTALNI IDIOTI.
U ovo digitalno doba kad smo takoreći svi eksperti za digitalne fotke,
oni nam prodaju priče što je falsifikat, a što ne.

Ratoborna Gljiva
5 godine prije

Buraz samo ih štancaj a ovamo zavijaj ko ambulanta mi ih nemao…. K’o štobi kod nas u Bosni i Hercegovini rekli zlu ne trebalo nek se nađe… Od viška glava ne boli.

Laki Topalović
5 godine prije

Nevjerojano, još samo treba da im otvore hangare i kažu, evo izaberite jedan primjerak projektila, s lanserom i svime što ide uz njega i nosite ga u Pentagon. Ni to ovim zlotvorima ne bi bilo dovoljno. Nije gubljenje vremena ovo, iako za SAD to ništa ne mijenja. Malo po malo će se sve više zemalja pitati što im treba da slijepo vjeruju u američke budalaštine. Šta će sad reći Heiko Maas? Ništa, pokazali su nam ono što su hjteli, modificiarnu verziju koja leti manje od 500 km.

eu kolonija
5 godine prije

ameri nemogu parirati rusiji u konvencionalnom naoružanju I zato istupaju iz inf-a. to je valjda svima jasno. drugo, svi koji su do sada vjerovali amerima I njihovim hvalospjevima o vojnoj moći trebali bi sada preispitati tu svoju vjeru

preseren3
5 godine prije

Nije problem u dometu.
Problem je, da ga ne mogu skinuti.
I problem je, da to nisu u stanju priznati…
Zato je sporazum mrtav, ne što mediji, koji ližu d*** NATO-u, to ne smiju objaviti…

Stjepan
5 godine prije

Trebaju Rusi sve reči i pokazati, posebno USA vazalima, a posebno i najviše europskim USA vazalima DA NE BUDE; NISMO ZNALI !!
Simpatičnost trenutka za “demokraciju” je neponovljiva i neodoljivo spontana i korisna … ????? ??

mars
5 godine prije

Sila, sila, sila i opet samo sila. Ravnopravna ili, po mogućnosti, nadmoćnija. Jedino ona Rusiji (ili bilo kome drugom) može obezbjediti poštovanje kojekakvih ugovora u odnosima sa SAD. U svakom drugom slučaju potpisani ugovori (kao i neformalni dogovori) vrijede manje od upotrijebljenog WC papira. Istorijskih primjera za ovu tvrdnju je jako mnogo, počevši od Indijanaca, preko Meksika, Nikaragve, SSSR-a, Iraka, Libije, Egipta, Turske, Sjeverne Koreje, čak i EU i Kanade,…………pa sve do Irana i današnje Rusije. To je jednostavno tako, i svako onaj ko misli da će SAD poštovati potpisano ili dogovoreno i da ga u određenom momentu neće jednostrano prekinuti – “puj pike više ne važi” – a da iza njegovog potpisa na tom ugovoru ne stoji gruba sila koja koja ga podupire, rizikuje da se jednog dana (kao i američki Indijanci) probudi u dodijeljenom mu rezervatu i još bude sretan ako ga i rezervat dopadne.

Ivo
5 godine prije

Najbolje što Rusija može učiniti za spas INF ugovora je da iz zaronjene podmornice lansira desetak kalibara po Ramsteinu u švabiji, gdje američke okupacijske snage drže nuklearno naoružanje. Time će dokazati zainteresiranima da im pod jedan, Iskanderi ipak nemaju potreban domet za to, i pod dva da im ni ne trebaju.

Vjerujem da bi takva argumentacija naišla na pozitivan prijem kod amera i njihovih vazala. Sve drugo je gubitak vremena s tim šljamom, isključivo čizma u zube. Nikakva objašnjavanja ni dokazivanja tu ne igraju, ionako lažu od momenta kad se probude.

Mercury
5 godine prije

Ovi se natjeravaju, a najviše gubi Europa…

Ante
5 godine prije

Amerika je postavila svoje rakete ili će ih postaviti u dvije zemlje uz Rusku granicu time je prekršila dogovor. I ne samo to, Amerika je prekršila dogovor o ne širanju NATO pakta. Amerika nije jednom prekršila različite dogovore, prekršila ih je stotine puta i stalno ih krši kad god vidi da je u prednosti. Tako da Rusi nemaju što svijetu dokazivati da ne krše dogovor. Amerikanci su pohlepni lažovi i ratni huškatori. Da su baš htjeli poraziti Ruse mogli su nastaviti kako je krenulo devedesetih kada se raspao sovjetski savez kada se Rusija našla siromašna i nenaoružana. Samo su trebali čekati bez pozadinskih muljanja i rusija bi bila osvojena kroz nekoliko desetljeća, bez ovoga što se danas događa. Ali amerima nije bilo do čekanja, odmah su započeli sa poticanjem ratova u bivšim ruskim republikama. Namjerno su napali Irak, izazvali su napade 11 rujna, potakli su drugi hladni rat, sve sa… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Sljedeći put nek im Rusi pošalju nekoliko zrakom, do Poljske po mogućnosti….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI