Svijet se nalazi na rubu “nekontrolirane utrke u naoružanju” zbog SAD-a i Rusije

ilustracija - rat
40 komentara

Američke ambicije dovele su svijet na rub nove utrke oružja koja lako može izbiti izvan kontrole, upozorio je ruski izaslanik pri UN-u. Washington je odgovorio optuživši Moskvu za propast ugovora INF.

“Jeste li svjesni činjenice da smo se svi našli samo korak dalje od nekontrolirane utrke u naoružanju, zbog geopolitičkih ambicija SAD-a?”, rekao je Dmitrij Polyanskiy na izvanrednoj sjednici sigurnosti u UN-u. Vijeće koje su Moskva i Peking sazvali u četvrtak, nakon američkih raketnih testova.

“To je izvor velike brige za nas, ali očito ne za SAD.” nadodao je Polyanskiy.

Washington je očito planirao napustiti Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i prije nego što je u veljači najavio povlačenje iz sporazuma iz 1987., dodao je Polyanskiy, budući da je to jedini način na koji su mogli testirati novu raketu koja je prekršila ugovor samo nekoliko tjedana nakon prije službenog isteka roka.

Uređaj za lansiranje koji je korišten u testu bio je isti kao i oni koji su instalirani u proturaketnoj obrani Aegis Ashore u Rumunjskoj i Poljskoj. Kada je 2016. postavljen prvi od tih sustava, Moskva je izrazila zabrinutost zbog njihove sposobnosti lansiranja raketa Tomahawk, što je bilo u suprotnosti s INF-ovim ugovorom. SAD su uvjeravale Rusiju u to vrijeme da Aegisovi sustavi nemaju takva obilježja.

“Sada su te sumnje potvrđene”, rekao je Polyanskiy,

Ruski diplomat također je ukorio američke saveznike u Europi za njihovo nevoljko podržavanje napora Moskve u jačanju ugovora, i to kad ga je još bilo moguće spasiti. U prosincu 2018. Rusija je UNSC-u predstavila nacrt rezolucije kojom je nastojala poboljšati međunarodnu potporu ugovora, bez ikakvih kritika SAD-u. Ipak, zapadne države to nisu podržale.

“Jeste li sretni što ste pritisnuli crveno dugme u to vrijeme?”, Rekao je ruski diplomat, obraćajući se europskim zemljama. Njihova neaktivnost, ustvrdio je, vratila je sigurnosnu situaciju u Europi u vremena prije INF-a, kada su nuklearne rakete kratkog i srednjeg dometa bile stacionirane na kontinentu.

Washington je tvrdio da je Rusija “materijalno prekršila” sporazum razvijanjem i navodnim raspoređivanjem “više bataljuna” raketnih sustava za koje američki navodi da krše INF. Moskva je više puta negirala optužbe i čak pozvala međunarodne inspekcije dotičnog sustava – ali nitko nije prihvatio ponudu.

Jonathan Cohen, vršilac dužnosti američkog izaslanika pri UN-u, nazvao je najnoviji raketni test “opreznim odgovorom” na “agresivne strategije” koje provode Rusija i Kina, a za koje je okrivio “pogoršanje sigurnosnog okruženja” u svijetu.

Nakon povlačenja iz INF ugovora, Washington je nagovijestio da želi ponovno pregovarati o sporazumu u kojeg želi uključiti i Kinu. Pekinški izaslanik pri UN-u rekao je kako trenutno “nema interes za sudjelovanjem u trilateralnim pregovorima o razoružanju” i ustrajavao je da je glavna odgovornost za kontrolu oružja na moći  koju posjeduju najveći nuklearni arsenali.

INF sporazumNaoružanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

I Rusije!?
Naslov baš ne odgovara stvarnosti, ali baš;jasno je da je Amerika poništila sporazum zbog Kine i par je puta pokušala “pritisnuti” Rusiju da natjera Kinu da pristupi dogovoru a i sami su rekli da se u budućim pregovorima kina mora priključiti.

Bubakar Sanogo
4 godine prije

Izlazak SAD-a iz INF sporazuma je sasvim logičan i opravdan potez. Ne radi Rusije, nego radi Kine. Unatoc fami oko Rusije kao “globalnog zlikovca “, trenutno je jedini pravi i ozbiljni protivnik SAD-a, koji moze ugroziti njihovu dominaciju, Kina. Nitko normalan ne bi gledao kako mu glavni rival masovno razvija strateški presudna oruzja dok on stoji u mjestu.

Trubadur
4 godine prije

Nevjerojatna je potpuna impotentnost evropskih država po pitanju projektila srednjeg dometa….Obog puta nema ni kmečanja, kao što je bilo prije mnogo godina protiv sdtacioniranja Pershinga u Evropi….. Ali treba i razumjet USrA, koja je ostala daleko iza tako Rusije u hipersonici, koja smanjuje vreme odgovora u primjeru recimo Avangarda sa 22 na 14 minuta, pa je tako jedini moguči odgovor tehnološki zaostale USrA stacioniranje raketa srednjeg dometa u Evropi…. A da o 3000 kineskih DF-26 ( u raznim variacijama ), sa smanjenim CEP, koji absolutno vladaju svemu što je na 3000 Km od Kine ni ne pričam….

alfa33
4 godine prije

Idemo polako kraju vladavine homosapiensa, planeta će se brzo obnoviti kad ne bude više štetočina i parazita(ljudi)…..tako da ovom ludilu nema kraja….

samo tako
4 godine prije

Utrka u naoružanju je povijesna konstanta i nikakvi sporazumi je neće zaustaviti. Želji usranaca u samosprečavanju Kine u utrci neče biti udovoljeno. A zašto i bi ?

Slavonac
4 godine prije

Toje stara prica.Sta mislite kako ce profit pobjediti.Mene zanima,zasto ni rjeci odvas o danasnjem danu totalitarni rezima.80g od sklapanja kolicije fasista i komunista.Poslje napali Poljsku i zauzeli drugi sest drzava.Toje tabu tema,jer to znaju 5% zivlja ,na ovim podrucjima.l

Miro
4 godine prije

Realno, na obadvoje strane oruzje prodaje se za med. I jednima i drugima ovo stanje sasvim odgovara. Kao sto rekoh sve velike sile su veliko govno.

Max
4 godine prije

SADe nameću utrku u naoružanju ali i gubi je.

Red Dog
4 godine prije

Ala, ala, nije to smak sveta.
Samo 90 %, uglavnom od nuklearne zime.
A posle 10 godina ce opasti radijacija pa ce se moci izaci iz bunkera.
Bice malo klaustrofobicno u dobro opremljenim bunkerima elite, ali i to je za ljude. Sta nas ne ubija nas jaca 😉

nije bitno tko
4 godine prije

Nema ništa od trke. Amerikancima fali tehnologija. Zaostaju za 30 godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI