Rusija zabrinuta zbog opasnosti od direktnog sukoba sa SAD

Sergey Ryabkov
37 komentara

Naoružavanje Ukrajine težim naoružanjem od strane Washingtona povećava rizik od direktne američko-ruske konfrontacije bez obzira na američke izjave o ublažavanju takve mogućnosti, izjavio je u srijedu zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergey Ryabkov.

Diplomata je komentarisao vijest da su SAD odlučile da isporuče višecijevne raketne bacače HIMARS Ukrajini. Washington je insistirao da sistem naoružanja neće dozvoliti ukrajinskim snagama da napadnu Rusiju i tvrdi da spriječava scenario u kojem bi Moskva smatrala SAD stranom u sukobu.

„Ne pružamo nikakvo oružje koje bi omogućilo Ukrajincima da napadnu Rusiju iz unutrašnjosti Ukrajine, a predsjednik [Joe] Biden je bio vrlo jasan u vezi sa tim“, rekla je predstavnica SAD u UN Linda Thomas-Greenfield o isporukama. „Nećemo postati [strana] u ratu.”

Ryabkov se nije složio sa obrazloženjem, rekavši da SAD čine sukob opasnijim.

„Svake isporuke oružja, koje se nastavljaju i eskaliraju, povećavaju rizik od takvog razvoja događaja“, rekao je Ryabkov novinarima, govoreći o mogućnosti direktne konfrontacije između Rusije i SAD.

Diplomata je dodao da SAD godinama nisu činile ništa da spriječe eskalaciju tenzija sa Rusijom oko Ukrajine. To je zaustavilo posljednje pokušaje Moskve da pregovara o pravno obavezujućem sporazumu koji bi riješio zabrinutost Rusije u vezi sa širenjem NATO-a u Evropi, istakao je on. Nakon izbijanja otvorenih neprijateljstava u februaru, „ostaci zdravog stava prema situaciji su razbijeni“, rekao je on.

„Washington održava kurs onoga što smo mnogo puta okarakterisali kao namjeru da se ratuje do posljednjeg Ukrajinca, što odražava cilj nanošenja – kako sami kažu – strateškog poraza Rusiji. Ovo je bez presedana. Ovo je opasno“, rekao je Ryabkov.

Posljednje povećanje isporuke oružja Ukrajini suštinski ne mijenja situaciju, samo povećava rizike, naveo je on.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljeni su da odcijepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtijevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

NaoružanjeNATOrusijaSADSergey Ryabkovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vedran
1 godina prije

Pa nije im problem ubit ni svoje civile. Prvom prilikom ce pokusat ispalit to na rusiju

Mlata
1 godina prije

Pitanje svih pitanja je zašto sad daju to oružje..sad kad se specijalnoj operaciji nazire kraj?

taman
1 godina prije

ovo mi se čuje kao: Evo ti bacač plamena, al samo da cigaru zapališ.

Max
1 godina prije

Amerikanci koriste Ukrajinu kao nekoć Afganistan Ali ne žele direktan sukob zato i koriste Ukrajince kao topovsko meso.

tihobl
1 godina prije

NATO je svo sovjetsko oruzje do kojeg je mogao doci poslao Zelenskom, pa sad salje oruzje zapadne proizvodnje. Ostalo je manje od mjesec dana da Zelenski mobilise milion vojnika, a NATO ce ih obuci i naoruzati. Znate li koja je to logisticka nocna mora cak i da rusi nemaju kontrolu neba?

hiber
1 godina prije

Rusija jedva, u Ukraini, ako ima 90.000 obučenih vojnika, uz 40.000 separatista i paravojnih. Ukrainci su došli do 700.000 mobiliziranih, uz 60.000 obučenih vojnika. NATO je nagomilao na granicama 80.000 vojnika uz 40.000 američkih i 10.000 britanskih, ne racunajući domicilne vojnike. Putin se poskliznuo na Kijevu, i ne može osporiti Zelenskoga, sto znači da, ovoga nista ne priječi da pozove NATO u pomoć. Ako je mogao Asad, što ne bi mogao Zelenski. A ako se odazove, NATO bi se samo prošetao kroz Donbas, koliko će ruska armija tada biti slaba. Zapravo, USA ima sve karte u rukama, a Rusija može samo siktati.

ocat
1 godina prije

Poslije sukoba rusa i amera dobro ce doci kinezi za popravak rusije ali i malu uzurpaciju teritorije definitivno..

Nećemo pretjerivati
1 godina prije

Nemate vi pojma šta se dešava

Sve naopako
1 godina prije

Budimpeštanski sporazum je tabu tema ?

Rimtutituki
1 godina prije

Ja ipak mislim da vecina ovde ne kuzi jednu stvar. Nije da gradjani eu ne znaju o cemu se radi, nego ne smiju da progovore. Sad se vracam iz radnje 17:45h,cujem na radiju Annalena Baerbock kaze u Bundestag ” liferovacemo ukrajini sve ono sto je trazila,bilo je tehnicki zastoja,velika diskusija u Bundestag oko tehnickih stvari,ne diskusija da ili ne itd,bla,bla”. Mislim da mnogi od vas ne znaju koliki je sttah ovdje.nekoliko dana gledam 70% ljudi sa maskama,na biciklu,u autu,na ulici,iako vise nije odavno obavezno. Ne treba niko da podcjenjuje strah europljana,oni znaju sve u vezi tog rata. Pricam sa Nijemcima Italijanima kazu” sve znamo,moramo rafit sta kaze usa,da sutra pocnju da nas mobilisu,moramo ici”.Ja sam isto boo podcijenio strah ljudi,pa se raspricao,nema sanse,znaju,nece,ne smiju.

gigi pinna
1 godina prije

Il’ kuj, il’ ne mrči gaća!
Ovo je ionako proxy rat vas i Zapada. Ukrajina je tu slučajno.

Not
1 godina prije

Natovci dolivaju ulje na vatru

Gorki
1 godina prije

Kazu Rusi, 4 Satane i nema USrA a 2 i nema zlikovaca engleza i mir u Svijetu… EU je septicka jama koja nestaje a neke zemlje bi mogle dobiti koju raketu na glavni grad za opomenu..Ponovo se nacizam i fasizam povampirijo u toj EU…

Lofo
1 godina prije

Amerika ima cilj odvojiti EU od Rusije. Čini se da EU nema kičme.

Alen
1 godina prije

Di ce Rusija jos dalje sirit sukobe,pa i tu jedva guraju,jedno su brojke na papiru,a drugo je u ratu.

MrKamenjarac
1 godina prije

…DRAGI BRATE PUTINE ,POSALJI IM NEKOLIKO “SARMICA” DA SE SUPLJOGLAVCI ZASITE,I KA SI VEC TU MOLIO BIH TE DA NAM POSALJES JEDNU NA KOSOVO ,MNOGO NEKI KOROV IZRASTAO….

Rimtutituki
1 godina prije

Ovo ce nam se svima slupat od glavu. Putin hoce neki sastanak usa,kuna,rusija kao nova jalta.usa mu nikad to nece dati.postace betonirana granica russija-ukrajina bunkeri,zice,steaze,zamrznuti konflikt i uvijek ce tu bit sranja. Nikad covecanstvo nije tako dobro zivilo kao 2017-2018-2019 pose neki swajcarski pokitikolog. Izgledalo je da svi putiju,uzivaju,rade,zaradjuju,smanjilo se siromaštvo,maximum,onda je sve krenulo nizbrdo.sta vi mislite?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI