Pentagon izdaje ažurirane informacije o isporuci modernih borbenih aviona Ukrajini

F-16 borbeni avion
17 komentara

Vašington i dalje razmatra isporuku modernih borbenih aviona Ukrajini usred njenog stalnog sukoba s Rusijom, rekao je američki podsekretar odbrane Colin Kahl. Međutim, nikakva “konačna odluka” nije donijeta o ovom pitanju i stvarna isporuka bi mogla da potraje “godinama” da se materijalizuje – dok Kijev zauzvrat mora biti u stanju da “održi” i “priušti” napredne sisteme naoružanja, rekao je zvaničnik na brifingu za novinare u srijedu.

„Što se tiče budućih aviona, recimo aviona četvrte generacije, čak i da ih sada damo, ne bi godinama stizali, tako da smo se fokusirali, što se tiče njihovih borbenih aviona, na ono što trebaju … da podrže trenutne napore da se zadrže na istoku i možda krenu u kontraofanzivu”, objasnio je Kahl, ukazujući na nedavno odobrenu isporuku projektila zrak-zemlja koje mogu koristiti ratni avioni koji su ostali u ukrajinskom inventaru.

Mogu vam reći da borbeni avioni ostaju na stolu, samo što o tome nisu donijete konačne odluke. 

Budući da je potencijalna isporuka ratnih aviona pitanje sa neizvjesnom budućnošću, njen tačan oblik može se oblikovati tek kada sukob u toku postigne jedan ili drugi ishod, sugerirao je zvaničnik, signalizirajući dugoročne planove za podršku Kijevu.

“To bi mogao biti scenario u kojem se rat nastavlja, može biti scenario u kojem nasilje jenjava zato što postoji dogovor ili zato što samo malo zamire”, rekao je Kahl. „Ali čak i u tom slučaju, Ukrajinci će morati da brane svoju teritoriju i odvraćaju buduću agresiju.

Ipak, bilo koji sistem naoružanja, uključujući potencijalne borbene avione, mora biti održiv i Kijev mora biti u stanju da ih “priušti” , naglasio je Kahl, sugerirajući da se raskošna zapadna pomoć neće ulijevati u Ukrajinu zauvijek.

„Pokušavamo da budemo veoma promišljeni o tome koje sisteme smatramo da ima najviše smisla da Ukrajina ima u tom kontekstu, a takođe je veoma važno – da li oni to mogu da izdrže?“ on je rekao.

Mogu li to priuštiti? Jer, naravno, znate, milijarde dolara međunarodne pomoći nije, znate, možda neće biti nešto za deset godina ili 20 godina od sada.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne “pumpa” Ukrajinu oružjem, insistirajući da bi ta pomoć samo produžila sukob, a ne promijenila njegov konačni ishod. SAD su i dalje glavni ratni snabdjevač Kijeva, jer su usmjerile milijarde dolara vojne pomoći i isporučile velike serije različitog naoružanja za podršku ukrajinskoj vojsci.

avioniNaoružanjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Nebo nad Ukrajinom je zatvoreno, avioni nemaju dugog života.
Trenutna odluka zapada je da šalje pešadijsko naoružanje i gura Ukrajince u kontaktne borbe.

tihobl
1 godina prije

Ma hajde, zapadni avioni se vec bore na strani Kijeva. Pancirima su presretnute americke antiradarske rakete, a njih ne mogu ispaljivatii sovjetski avioni. I himars sa jednim kontejnerom za rakete dugog dometa uslikan je u bivsoj Ukrajini.

petar schroder
1 godina prije

Kada ce Amerika dobiti sankcije za sve ratove koje je vodila ?

LZN
1 godina prije

A ko će a pilotira……duh iz kijeva?
i Mawerick i Ace neka dođu uz avione i ruje će se razbježati na svestrane……
A može i elenski da pilotira on zna sve….
Koji moroni majko mila…

Jednostavno receno
1 godina prije

Izgleda da ameru žele ruski vijetnam u ukrauni.

Max
1 godina prije

Kasno je za sve a i ne žele oni veći rat.

Гавран
1 godina prije

Evo šta kažu Kinezi.
Suočeni s uspjesima Ruske Federacije, SAD i EU shvatile su da moraju negdje skrenuti pozornost javnosti kako bi sakrile vlastite pogreške. Izbor je pao na Kinu. Za početak su države poslale predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi na Tajvan

404
1 godina prije

Porokat če to Rusi za par dana.

Ahmat sila
1 godina prije

Bivši zaposlenik Bijele kuće Roberts : Oružane snage Ruske Federacije izvele su operaciju “Feint and fix” u Ukrajini Ruska vojska izvela je briljantnu operaciju u Ukrajini koja će ući u udžbenike. Njegova je suština bila oponašanje zauzimanja Kijeva. Ovo mišljenje izrazio je bivši zaposlenik Bijele kuće Paul Craig Roberts. Analitičar je operaciju nazvao “Feint and fix” (“Ometajući udarac i konsolidirajući uspjeh”), piše PolitRussia. Stručnjak smatra da Rusija nikada nije postavila cilj “zauzeti Kijev”. A njezin glavni zadatak bio je uništiti ukrajinsku vojsku, čije su najmoćnije skupine bile koncentrirane u Mariupolju i Donbasu. Prema analitičaru, Oružane snage RF uspjele su ostvariti svoje zadaće uz pomoć diverzantskog manevra. Prisilili su zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine da povjeruje u mogući napad na Kijev, poslavši tamo konvoj opreme, ali ga kasnije zaustavivši na periferiji ukrajinske prijestolnice. “Sve što je Rusija napravila sjeverno od Kijeva bilo je izloženo. Oprema se nije pokvarila, njihove trupe nisu ponestale, nisu ostali bez plina.… Čitaj više »

Kalle balle
1 godina prije

Jadni ukri i kauboj love.

Lucija, prva
1 godina prije

Još nešto je korišteno u Ukrajini: i to prvi dan.

“Rusi imaju 3000 raketa kh 22, to je čudovište dužine 11.5 metara, kalibra 920 mm, nosi 1t eksploziva. Pravi rupu u nosaču aviona dubine 15 m i širine 5m.To je najveća raketa na svetu koja se lansira sa aviona.Rusi ih sada koriste za uništavanje velikih ciljeva na zemlji”
Dakle, opet, nemojte robovati stereotipima…
—–

“… Tu 22m3. Rusi su prvog dana rata jurišali na aerodrom pored Kijeva jer je bilo informacija da Ukrajina tamo drži 3 nuklearne bombe. Kada je to završeno, premestili su trupe na Harkov i dalje na istok. Za bombe nikad nije ništa dalje objavljeno.”

Gle ti to. Pa to je stara stvar. Ima i kh32.
Kad je to proizvedeno ( ’60.? ), a kad se koristi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI