Zapad je kriv za kontraofanzivne nedostatke Ukrajine

Ukrajinska vojska koristi francusko oruzje
22 komentara

Kijev nije dobio dovoljnu vojnu pomoć od Zapada da bi uspio u svojoj kontraofanzivi protiv Rusije, tvrdi se u zajedničkoj istrazi koju je vodio ukrajinski novinski dom. Neke zemlje članice EU postupile su presporo i sebično da proizvedu i isporuče dovoljno zaliha, pokazala je istraga koju je finansirao Brisel.

U oštrom izvještaju, koji je ove sedmice objavilo nekoliko medijskih organizacija, uključujući zapadnu podršku Kyiv Independent, tvrdi se da Ukrajina nema sredstava da ispuni ” visoka svjetska očekivanja” od operacije.

U medijima su detaljno opisani problemi sa kojima se ukrajinske trupe suočavaju u borbi protiv Rusije. Nedostatak municije bio je ključni faktor u pozadini nadmoći Rusije u artiljeriji, rekli su oni.

Kijev je pokušao da poveća domaću proizvodnju granata za topove sovjetskog standarda prije nego što su neprijateljstva izbila prošle godine, ali su ti napori poremećeni navodnom korupcijom i lošim standardima proizvodnje.

Strane zalihe, koje su obezbijedile SAD i njihovi saveznici, dolazile su sa nizom problema. Zapadne zemlje su ostale bez starih sovjetskih zaliha i iscrpile su rezerve municije standarda NATO-a dok su usmjeravale pomoć Ukrajini. Pregledom inventara NATO-a u novembru utvrđeni su nedostaci u dva kalibra koje Ukrajina najviše koristi. “Neke zemlje članice nisu imale pojma koliko zaliha imaju i morale su ih ručno prebrojati”, rekao je zvaničnik uključen u prebrojavanje.

EU je sporo povećavala vojnu proizvodnju i još uvijek ne može ispuniti zahtjeve Kijeva, navodi se u istrazi.

„Ukrajina koristi najmanje pet puta više municije nego što su članice EU u stanju da proizvedu“, zaključuje kijevski Independent.

Izvještaj je posebno pozvao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je stavio interese svoje nacije ispred interesa Ukrajine.

„Francuska politika je slična politici Amerikanaca. Prvo se brinemo o svojim zalihama, a onda pomažemo drugima”, objasnio je francuski zvaničnik, želeći da ostane anoniman.

Sve u svemu, “nacionalni protekcionizam, pogrešna procjena i neodlučnost među zemljama EU opstruirali su blok u pronalaženju brzog i kolektivnog pristupa rješavanju nestašice municije [Ukrajine]”, navodi se u izvještaju .

Ukrajinski vojnici rekli su istražiteljima da imaju problema s kompatibilnošću s evropskim zalihama. Jedna minobacačka jedinica morala je ručno podrezati peraje finskih granata od 120 mm kako bi se mogle uklopiti u talijanski mod. Dostavljena su im 63 minobacača koji su tehnički istog kalibra.

Drugi su se žalili da mnogim zapadnim oružjem nedostaju napredni sistemi ciljanja, koji bi teoretski mogli pomoći u očuvanju municije.

Ukrajinski zvaničnici su prethodno krivili nedovoljnu pomoć Zapada za njihov neuspjeh u vođenju kontraofanzive protiv Rusije.

Naoružanjeukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
9 mjeseci prije

to bi bilo ,, svi bi se prchili ali da ne udje

Perko
9 mjeseci prije

Hohlima su svi krivi sem njih samih?
Ne razumem koga oni lažu, sebe ili oko sebe? Sami su hteli sukob sa Rusijom i dobili su ga. U čemu je sada problem?
Ne znam odakle im glupa misao da su oni nekome toliko bitni i da će se za rad njih žrtvovati?
Totalni idioti i gubitnici!

NOVI STARI
9 mjeseci prije

pa tko im je i po kojoj osnovi dužan pomagati?

Ne mogu šutjeti
9 mjeseci prije

Toliko im nedostaje municije da redovno granatiraju civilne ciljeve u Donjecku, Belgorodu i kojekuda.

Gjuro 1977
9 mjeseci prije

Ovo sve šta je Evropa slala,nestat Ce na ovaj ili onaj način,a morat će obnovit i dignut na jedan jak nivo,šta neće bit lako,za to Ce trebat mnogo sredstava i novog zaduživanja,tako da to savez neće moći postići u dogledno vrijeme,jer tu su i drugi izazovi i problemi,morat Ce se primjenjivati nekonvencionalne nove stvari,za koje Ce objašnjenje bit teško

tihobl
9 mjeseci prije

A na zapadu je istraga dosla do drugih rezultata – kazu da su za neuspjeh kontraofanzive krivi rusi koji su postavili inteligentnu odbranu.

Max
9 mjeseci prije

A ne mogu kupitii od Kineza. Što vrijedi i da stigne kad bi Rusi sve uništili.

Dux
9 mjeseci prije

Došlo iz guzice u glavu. Nisu Rusi tamo neka arapska zemlja, to je moćna država po svim segmentima, a imaju snažno vodstvo, ma šta neko o tome mislio.

eks
9 mjeseci prije

Dobili su Ukri veoma mnogo oružja, savremenim sofisticiranim oružjem rukovali su Amerikanci i drugi natovci, potpuna logistika NATO radila je protiv Rusa , bilo je i ima još uvek stranih vojnika , ali Rusi su poklepali mnogo magazina sa municijom , artiljerijka orudja i oklopnjake . Ne mogu NATOvci nadoknaditi sve to što su Rusi poklepali. Sada dižu uloge kasetnom municijom , a uskoro i avionima. Medjutim, sve će to biti samo produženje agonije zapadnih psihopata , NATO nacista i marioneta iz Kijeva .

mile
9 mjeseci prije

pazi imali su drugu najveću vojnu zalihu u Europi (nakon Rusije), to su sve iscrpili prošle godine. Ove godine su iscrpili resurse NATO-a. pa dokle brate, a bez rezultata?

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

“…tvrdi se da Ukrajina nema sredstava da ispuni ”visoka svjetska očekivanja” od operacije.” Pazi ovo, svjetska očekivanja. Prije očekivanja izuzetnih, NATO vazalskih članica i njihovih nekoliko azijskih simpatizera. 17% svjetskog stanovništva. “Izvještaj je posebno pozvao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je stavio interese svoje nacije ispred interesa Ukrajine.” Šokantno, zaista! 70 milijardi dolara vojne pomoći je Ukrima poslano u 500 dana rata (što je de facto ruski godišnji vojni proračun) i opet im ne ide na ratištu. I još pljuju što im nije poslano više. Bez NATO piromana, odavno bi se vatra u Ukrajini ugasila. Misli li netko napraviti analizu što se desilo sa svom tom opremom vrijednom 70 milijardi dolara koje je otišla u Ukrajinu? Koliko je uništeno, koliko je funkcionalno, koliko je završilo na crnom tržištu… Ili je i to tajna, kao što je broj mrtvih i teško ranjenih Ukra. Ali dolazi polako Ukrima iz guzice u glavu. Trebat… Čitaj više »

hiber
9 mjeseci prije

Kontraofanziva Ukraine je u cijelosti uspjela jer su zaustavljeni svi napadački trzaji Rusije. Nakakav veliki uspjeh Ukraine trenutno nije poželjan jer nikome u NATOu ne treba nekakav pobjednik osim kolektivnog. Dakle, cilj je konstantan pritisak na patuljkovu oligarhiju s kojima se vode svakodnevni “pregovori” dok nekome ne popuste živci. A pritisak ce na Rusiju sve vise rasti. Pa lasetno oružje, pa sve vise raketa sve duzeg dometa, pa F-16 cija obuka za pilote upravi pocinje. Inace, ukrainci su u lipnju proizveli vise granata 152 mm nego u cijeloj prosloj godini. Vise od 20.000, sto znači da se prizvodnja sve vise povlači u podzemlje, i da su ruske rakete sve nemoćnije.

Zoro
9 mjeseci prije

ovo šta su ukri napravili od svoje države dozvoliši nacistima da rade šta oče ponovo na ruskoj zemlji ne može biti oprošteno, pojam ukrajina neće više postojati, ko normalan će se identificirati sa tom sramotom i neljudskom politikom, kakvi pregovori i dogovori, samo repriza 45-te

Robert
9 mjeseci prije

Kako reče Kinez sjedite i gledajte kako 50 zemalja gubi rat protiv Rusa. Imao je pravo. Zanimljivo, da se kod nas na Balkanu narod glasno ne pita ko je dao političarima zeleno svjetlo, da su se uključili u ovaj sukob za kojim stoje SAD. Ova nacističks bagra u Ukraini samo izvode njihove planove jer su im obečali Bog zna šta.

Ivan
9 mjeseci prije

Mater im usranu, htjelo se ukrajinskoj gamadi rata pa neka si ga vode sada sami. Cijela EU treba izaci iz tog sranja a Zelenskog se treba uhiti cim promoli gubicu izvan Ukrajine..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI