NATO odbacuje poziv Rusije za moratorijum na raspoređivanje raketa

Jens Stoltenberg NATO
16 komentara

NATO je odbacio poziv Moskve da se zabrani razmještanje raketa srednjeg dometa sa nuklearnim oružjem u Evropi, istovremeno okrivljujući Rusiju za kršenje INF sporazuma koji su SAD ukinule.

Odgovarajući na prijedlog Moskve za moratorijum na raspoređivanje takvih projektila u Evropi u utorak, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nazvao je tu ideju „neuvjerljivom“.

„Prijedlog Rusije o moratorijumu nije vjerodostojan jer smo mi imali zabranu i oni su je prekršili“, rekao je Stoltenberg, misleći na Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), značajan bezbjednosni sporazum iz 1987. iz kojeg su se SAD jednostrano povukle još 2019.

On je ponovio optužbe bloka da je Moskva prekršila sada nevažeći sporazum tako što je postavila raketne sisteme zabranjene u okviru njegovog djelokruga, zahtijevajući od Rusije da ih demontira prije nego što ponudi pregovore o moratorijumu.

„Dakle, osim ako Rusija na provjerljiv način ne uništi sve svoje rakete SSC-8, a to su one rakete koje su prekršile INF sporazum, onda nije vjerodostojno to što sada predlažu zabranu nečega što su zapravo već počeli da raspoređuju.“

Generalni sekretar NATO je mislio na projektil 9M729, takođe poznat pod NATO izvještajnim nazivom SSC-8 Screwdriver. 9M729 je krstareća raketa za lansiranje sa zemlje, dizajnirana da se koristi sa mobilnih lansera. Washington i NATO su više puta tvrdili da su rakete stvorene u suprotnosti sa Sporazumom INF, koji je zabranio balističke rakete na kopnu, krstareće rakete i lansere raketa dometa od 500 km do 5.500 km. Trumpova administracija je na kraju navela rakete 9M729 kao izgovor za ukidanje INF sporazuma.

Moskva, međutim, tvrdi da je municija napravljena u „potpunom skladu“ sa sporazumom i da bi mogla da leti do 480 km.

Rusija je takođe tvrdila da su SAD prekršile sporazum, koji je sada nevažeći, ukazujući na sisteme Mk-41 Aegis Ashore, koji su raspoređeni u Evropi.

Dok Washington prikazuje sisteme samo kao dio svoje protivraketne odbrane, Rusija je više puta istakla da se Mk-41 mogu koristiti za lansiranje krstarećih raketa poput Tomahawka, koje trenutno nose isključivo brodovi američke mornarice.

Posljednjih nedelja Rusija je pozvala na stvaranje sveobuhvatnog bezbjednosnog sporazuma, sa predloženim ograničenjima za raspoređivanje raketa. Moskva je takođe signalizirala da nema povjerenja u obećanja NATO o nerazmještanju takvih projektila, insistirajući da takva uvjeravanja moraju doći u pravno obavezujućem obliku. Taj stav je ponovio zamijenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, koji je upozorio da bi Moskva na kraju mogla biti primorana da rasporedi takvo oružje u samoj Evropi.

EvropaINF sporazumNATONuklearno oružjeraketerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miro
2 godine prije

Kaze njemacki Deutsche Welle da su Rusija i Kina agresivni
po njihovom ispada da su NATO g* za mir, da su mirotvorci.

Ukleti Holandjaniya
2 godine prije

A kad bi svi postali budisti,svijet bi bio puno bolje mjesto.Ali ne.I zato fuck off.kkk

tuf
2 godine prije

Ono, vrhunac licemjerja i debele kože – reći da je Rusija kriva za nepoštivanje INF-a. Zar oni zaista misle da svi imamo pamćenje na razini vinske mušice?

abc
2 godine prije

Sad Rusiji ne preostaje drugo nego da svoje rakete instalira na granice USA. Kuba opet postaje aktualna, a možda još koja srednjeamerička i južnoamerička država. Siguran sam da če Rusija nači načina da NATO odvrati od prljave igre.

ledeno doba
2 godine prije

zijeeeeeeeeeeeeeeev..
ah kako dosadno, ne znam koga još interesira ovo loše kazalište

dnevna doza kazališnih igara geoplitike za još naivne romantičare geopolitike

Njemi Svjedok
2 godine prije

Rusima treba pokazati da ih Kabala en voli.
Umesto da se suprostave Kabali oni su se slizali sa njom pa eto vam ga moliću ljepo.

Max
2 godine prije

NATO hoće rat,

gigi pinna
2 godine prije

Taj Sporazum je napustio Trump, i to ne zbog Rusije, već zbog Kine i drugih zemalja koji imaju to oružje, a nisu obuhvaćeni bili tim Sporazumom.

zac
2 godine prije

ajmo americki supci, udarite, sjeme ce vam zatrat Rusi a bogami i Kinezi, jedva to cekaju…a ti supak stoltenberg , u septicku, majmune..sikhterrrr, golim bi te rukama sasjeko…

jamai
2 godine prije

Nakon sastanka preko video, Kina i Rusija se jace povezivaju da se suprostave americko-natovskoj-zlocinackoj raboti i agresiji.

Špiro
2 godine prije

NATO stoka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI