Isporuka američkog oružja Ukrajini pripremljena je u januaru

Ukrajina-Vojska
51 komentar

Američki senatori izradili su plan naoružanja za Kijev nedjeljama prije nego što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu.

Kongres je ove nedjelje zvanično odobrio šemu za slanje američkog oružja u Ukrajinu, koristeći formulu „pozajmi-iznajmi“ uvedenu tokom Drugog svjetskog rata kako bi se zaobišli zakoni o neutralnosti. Međutim, sastavljena je još u januaru – više od mjesec dana prije nego što je Moskva priznala republike Donbasa kao nezavisne i poslala trupe u Ukrajinu.

Republikanski senator John Cornyn je 19. januara 2022. godine predstavio Zakon o zajmu za odbranu demokratije u Ukrajini, poznat i kao S.3522. Ovo navodi zvanična stranica zakona Congress.gov. Istog datuma, zajedno su ga sponzorisali senatori Benjamin Cardin, Jeanne Shaheen i Roger Wicker.

Senatori Richard Blumental i Lindzey Graham su ga podržali već sljedećeg dana, 20. januara. Druge preporuke su stizale tokom narednih sedmica, sa ukupno 14 senatora u odboru do 9. februara, ponovo prema Congress.gov.

Rusija je priznala nezavisnost Donjecka i Luganska tek 21. februara. „Specijalna vojna operacija“ za demilitarizaciju Ukrajine počela je, već 24. februara.

Čudno je da je Senatski odbor za spoljne poslove tek 6. aprila prihvatio Cornynov prijedlog. Jednoglasno je odobren, predložio ga je lider većine Chuck Shumer i usvojen je glasanjem – nakon što je sedmicama bio u limbu dok je Dom kojim su dominirale demokrate bio na odmoru. U četvrtak, nakon sat vremena pro-forma debate, Dom je to odobrio sa 417 za i 10 glasova protiv. Svaki pojedini demokrata je glasao za, dok su svih 10 neistomišljenika bili republikanci.

I pristalice i kritičari su dali veliki dio prijedloga, nazvanog po šemi iz perioda Drugog svjetskog rata da se zaobiđu zakoni o neutralnosti koji ograničavaju izvoz američkog oružja. Predsjednik Frenklin Delano Roosevelt je u martu 1941. godine, mjesecima prije nego što su SAD ušle u Drugi svjetski rat, smislio zajmni ugovor o slanju oružja vrijednog milijarde dolara u Britaniju, a kasnije u Sovjetski Savez i druge zemlje.

Cornynov zakon, naprotiv, suspenduje dva postojeća američka zakona kako bi se Bijeloj kući olakšala isporuka svih vrsta oružja Ukrajini. To eliminiše petogodišnje ograničenje trajanja programa, što sugeriše da se SAD nadaju da će sukob trajati dugo – ali takođe uslovljava pomoć da Ukrajina na kraju otplati „zakup“ ili vrati opremu ako je u radnom stanju.

Cornyn do sada nije otkrio šta ga je moglo motivisati da uvede šemu za „zaštitu civilnog stanovništva u Ukrajini od ruske vojne invazije“ prije nego što započne bilo kakve vojne operacije.

Motivacije njegovog prvog kosponzora, Cardina, su očiglednije. On je arhitekta niza antiruskih zakona, počevši od Zakona o Magnitskom iz 2012., Globalnog zakona Magnitskog iz 2016. i zakona CAATSA iz 2017., koji je vezivao ruke Trumpovoj administraciji u odnosima sa Rusijom.

U januaru 2018. godine, na vrhuncu pomame „Rusiagate“, Cardin je objavio izvještaj koji je naručio od demokratskog osoblja u Komitetu za spoljne poslove Senata, optužujući Rusiju za „napad“ na „demokratske i transatlantske institucije i saveze“, koristeći „dezinformacije, sajber napade, vojne invazije, navodna politička ubistva, prijetnje energetskoj bezbjednosti, miješanje u izbore i druge subverzivne taktike.”

NaoružanjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sergey
1 godina prije

Cisto da se zna. Info iz prve ruke. Putin je bio Schwabov ucenik, i sve sto je radio, radio je prema agendi formiranja jedne globalne vlade. Bio je redovan ucesnik i logisticar u sprezi sa Merkel oko finansiranja, lobiranja i WEFa. Kada je krenula korona, ispostovao je protokol ali je tada vrlobrzo shvatio licemjerstvo zapada i elite, da on kao slaven tu ne pripada. Do dana danasnjeg elite iz USA i EU nisu odobrile Sputnik vakcinu. Vakcina je bila prekretnica i zaokret u njegovoj doktrini djelovanja i paktu sa djavolom. Kreiranjem vakcine je doslo do prvog osvjestenja da on ne moze biti partner s njima vec slavenska sluga. Najvecu gresku je napravio sto je vjerovao svojim saradnicima, svojim strucnjacima koji su se prodali elitama i farmakomafiji. Dok su se svi vakcinisali javno placebom, on se patriotski vakcinisao pravim sputnikom, kreacijom domacih izdajnika i faramakomafije. Iz dana u dan mu je… Čitaj više »

1 godina prije

Koji ološ se pojavljuje na ovoj stranici, pokazuje gornji komentar.
Putin, činovnik KGB, kojemu je bio životni cilj, borba protiv skorumpiranog zapadnog političkog sistema, POSTAJE UČENIK SCHWABA!!!!
Pa to je budalaština, da je i pisci fantastike ne bi izmislili!
Jeltsin, pijanica, koji je nasledio Gorbačova, Ghandija Ruske politike, tražio je osobu, koja če se biti u stanju oduprijeti najezdi zapadnih lobista u Rusiju.
Našao je Putina.
Nakon razgovora sa njim, pa nisu se lično ni poznavali, znao je, PRAVI JE!
U ovom vremenu samo me veseli, da nije stradao Amazonski pragozd, da bi trpio zapis nekog na papir. Ipak je to samo slovo na ekranu…

1 godina prije

nego ,sta ce biti sa onim oruzjem koje su dobili ukrainci od amera ,pa ga izgubili ,preslo kod rusa ,,jel i to ukrainci moraju da plate amerima?

tihobl
1 godina prije

Pa nsu senatori krivi sto su rusi smotani i sto nisu poceli akciju kad su engleske novine najavile.

tihobl
1 godina prije

Svabe su ustanovile da 2/3 ne stigne do ukro vojske i nacistickih bataljona.

Ovo je vrlo zabrinjavajuce. Oko 10.000 stingera i javelina poslatih u Siriju zavrsilo je u Evropi. Sad daleko vece kolicine nestaju kao da se priprema gradjanski rat u EU.

Max
1 godina prije

Kopija zakona o zajmu i najmu pripreman unaprijed.

Toni
1 godina prije

Rusi su upali u zamku i tesko ce se izvuci , ogromni su gubici u svemu.

hiber
1 godina prije

Naravno da je pripremljeno ranije. Kao i pandemija korone, uostalom. Samo se čekalo da agent kodnog imena Velemajstor pokrene agresiju. Malo se nečkao, doduše, ali je, na kraju uletio, premda su se u Rusiji i na ovom portalu smijali. Rusi su svojih milion granata ispucali, sada ih ceka uzvratnih par miliona, pa se više ne smiju.

tihobl
1 godina prije

Hiberu cega uzvratni?
Pogledaj snimke raketiranja americkih donacija. Pogledaj snimke amerikanaca kako leze po ukrajinskim njivama. Svrati malo na rutube da vidis snimke.
Znas li sta tvoji ukri rade – na prvu liniju guraju mobilisane u TO, na drugoj je vojska, a na recoj nacisti koji dezerterima pucaju u ledja. I sta se desava – rusi rasplae artiljerijom ovi iz TO ne mogu bjezati nazad jer ce ih pobiti njihovi, pa pobacaju oruzje i bjeze naprijed. U poslednja 4 dana pun je internet zarobljenika. Ne predaje se samo TO vec i vojska. Od batalona ostane ceta nakon rada artilerije i prebjegne rusima. A onda ih zgrabe donbasovci, vodaju od groblja do groblja, a mole civilne zrtve da im oproste. Tacno znaju kad je koji civil poginuo od koje jedinice. Sad ostatci tih jedinica klece na grobljima i mole oprostaj.

Lucija, prva
1 godina prije

“Čudno je da je Senatski odbor za spoljne poslove tek 6. aprila prihvatio Cornynov prijedlog”

“Kongres je ove nedjelje … odobrio šemu za slanje američkog oružja u Ukrajinu, koristeći formulu „pozajmi-iznajmi“ …sastavljena je još u januaru – više od mjesec dana prije nego što je Moskva priznala republike Donbasa”

Jako čudno. Još netko sumnja da su Ukri imali u planu napad na Donbas? 🤨

Lucija, prva
1 godina prije

SRETAN 1. MAJ.

I prije nego sam pogledala komentare, znala sam što ću naći:
Podvale.

1. Prvo je crkva izmislila 1955. godine novi praznik, sv. Josipa radnika.
E, ne bi li stvorila protutežu.

2. Ali, ti nije bilo dovoljno. Pa su se dosjetili – Valpurge i valpurgine noći!!!
Tko uopće zna što je to?
Šta? Neke mase to negdje slave?
Ili bar 30 žena noću divlja, neznam, po Tuškancu?

3. Pa ni to nije bilo dovoljno.
Pa su se “sjetili” još nekih iluminata ili tako nečega.
A čija je to isto fešta, kao.

E, ovoga se sjetite svaki put kada vam netko podmeće “okultno”.
Isti se.ratori koji od toga žive stoljećima.

Ima li uopće netko šanse napisati nešto o 1. svibnju?
Ukratko, ne.
Previše laprda.nja i ometanja. A kojemu bi trebalo kontrirati.
Tko ima toliko vremena?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI