Američki Kongres odobrio je program naoružanja za Ukrajinu sličan onom iz Drugog svjetskog rata

Ukrajinska vojska
49 komentara

Senat odobrio „Zakon o zajmu za odbranu demokratije u Ukrajini“ objašnjava Dom, što ukida ograničenja isporuke oružja.

Predstavnički Dom američkog Kongresa odobrio je nacrt zakona koji bi uklonio nekoliko ograničenja za slanje oružja Ukrajini usred tekuće ruske ofanzive. Usvojen od strane Senata ranije ovog mjeseca, „Zakon o zajmu za odbranu demokratije u Ukrajini“ oživljava program koji je Washington koristio za slanje vojne opreme zaraćenim stranama u Drugom svjetskom ratu, dok je zvanično ostao neutralan.

Konačno glasanje u četvrtak popodne bilo je 417-10, a tri člana nisu glasala. Sve demokrate su glasale za, dok su svih deset članova protiv bili republikanci.

Prijedlog zakona koji je predstavio senator John Cornyn (R-Texas), Senat je usvojio 6. aprila, ali je Dom u kome dominiraju demokrate otišao na dvonedjeljnu uskršnju pauzu prije nego što ga je preuzeo. On ovlašćuje Bijelu kuću da „pozajmi ili iznajmi odbrambene artikle” Ukrajini ili bilo kojoj „zemlji istočne Evrope na koje je uticala invazija Ruske Federacije na Ukrajinu kako bi pomogli u jačanju odbrambenih sposobnosti tih zemalja i zaštiti njihovog civilnog stanovništva od potencijalne invazije ili agresije koja je u toku”.

Cornynov zakon ne stvara novi program, već olakšava predsjedniku Joeu Bidenu da pošalje oružje u Kijev tako što suspenduje ograničenja nametnuta sa dva postojeća zakona, od kojih jedan ograničava dužinu pomoći na pet godina.

Međutim, cijela stvar je uslovljena time da Ukrajina mora da plati za „povratak i nadoknadu i otplatu za odbrambene artikle koji su joj pozajmljeni ili dati u zakup“. Sposobnost Kijeva da izvrši takve isplate je upitna, pošto ukrajinska vlada trenutno traži od SAD i EU 7 milijardi dolara mjesečno samo da bi nastavila da isplaćuje plate i penzije.

Prijedlog zakona o zajmu je odvojen od tekućih napora SAD da Kijevu pošalju oružje iz zaliha Pentagona. Biden je već potrošio skoro 3,5 milijardi dolara koje je Kongres odobrio u tu svrhu i traži dodatna sredstva. Međutim, rizikuje da bude odbijen ako demokrate insistiraju na tome da se to uklopi u plan finansiranja za Covid-19, jer su republikanci upozorili da će podržati samo samostalni zakon.

„Još nemamo mehanizam“, rekla je novinarima u utorak portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Originalni Lend-lease zakon je donio predsjednik Franklin Delano Roosevelt u martu 1941. – devet mjeseci prije nego što su SAD ušle u Drugi svjetski rat – i iznosio je 50,1 milijardu dolara (980 milijardi u dolarima 2022.) do septembra 1945, kada je program završen. Većina oružja i opreme otišla je u Veliku Britaniju (31,4 milijarde dolara), sa udjelom od 11,3 milijarde dolara u Sovjetski Savez i još 7,4 milijarde dolara u druge zemlje. U teoriji, pomoć je trebalo da bude vraćena ili otplaćena, ali su SAD umjesto toga prihvatile zakup vojnih baza u inostranstvu.

drugi svjetski ratKongresNaoružanjeOružjeSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade
1 godina prije

Rusi ce morati nuklearno reagovati,ovi su amerikanci skroz poludili.Za pocetak par Kindzala na Poljsku i Slovacku,samo da se nauce pameti.

1 godina prije

E, zato Ukrajina nikad neče biti neutralna.
Bit če dužna SAD.
Samo neznamo, koja to Ukrajina….
Rusi če uzeti svoje, Poljaci svoje, Romunija svoje, možda i Belorusija? Zašto ne?
Ostat če Kijev.
U Kijevu nema ničeg.
Od čega onda?

mike
1 godina prije

a to nije nista…..eno bbb skupili sinoc par milijardi pomoci ukrima…

eks
1 godina prije

Hoće li još uvek neki komentatori tvrditi da su priče o trećem svetskom ratu teorije zavere ? Amerikanci više ne kriju da su pokrenuli treći svetski rat. Naravno, oni će optužiti Rusiju, ali svakom pametnom je jasno šta se dešava. Svo zlo dolazi od Vašingtona i Londona .

1 godina prije

Sa obzirom, da pratim događaje u tri različite sfere, englesku, njemačku i svakako srpsku, mogu vam reči, šta se dešava.
Jasno je, da Rusija ovog rata ne može izgubiti. Na njenoj granici je.
I ima još neograničena sredstva na raspolaganju.
Ukrajina je istorija.
Amerikanci kupuju svoj dio. Centralni dio. Za to če dati 20 od prije, još 33 milijarde.
Ostalo če razdeliti susednje zemlje, gdje imaju manjine.
I neče biti ni pobjednika, ni gubitnika. Osim trave ( stanovništvo), koja če dalje rasti, kamo ju je vjetar odnio…
Zato: KAKO SU BILI MINSKI SPORAZUMI DOBRI!
I za istoriju, nikad ne birajte za predsednika čovijeka, koji zna pimpekom igrati na klavir!

rade
1 godina prije

Off topic,ali informacija iz prve ruke.Upravo sam sreo kolegu,Rusa koji je dosao na posao da uzme potrebne stvari jer mora od kuce raditi.Firma nece da ga kupci vide i da cuju njegov ruski naglasak.Kaze da ne ide dobro s njim i njegovom porodicom,zena mu je radila u bolnici ali je izgubila posao,jer pacijenti nisu htjeli da im se ona priblizava.Zeli da se vrati u Rusiju,automobil je vec prodao ali stan ne moze jer na njegovom racunu (jer je Rus) nisu dozvoljene transakcije vece od odredjenog iznosa.Kaze da ne moze poslati roditeljima novac preko banke.On je pobjegao iz Donbasa kao Rus koji se nije htio boriti.Mislim da se pokajao

Ja to onako
1 godina prije

Ne bi me cudilo da posle ovog Rusi promene taktiku ratovanja (da pocnu Sravnjati citavu Ukrajinu)

tihobl
1 godina prije

Bajden hoce zakon po kome ce moci prodati zaplijenjenu imovinu rusa i da je posalje kijevskom rezimu. U SAD zaplijenjeno je oko 1 milijarde, u EU oko 30 u Svajcarskoj oko 9. Ovaj zakon kad ga kongres usvoji vazio bi i za te zemlje.

Svabe su istrazivale i otkrile da 2/3 pomoci ne stigne do Kijeva. Izgleda kao da neko radi pripreme za islamsku revoluciju u EU.

Jednostavno receno
1 godina prije

Tko će platiti ako se slučajno demokracija odbrani, a tko ako se ne odbrani?

Volodimir Putin
1 godina prije

U teoriji, pomoć je trebalo da bude vraćena ili otplaćena, ali su SAD umjesto toga prihvatile zakup vojnih baza u inostranstvu.”

Sapienti sat.

hogar strašni
1 godina prije

Znači ameri legalno i javno ulaze u rat kroz par mjeseci. Do sad su se skrivali u ukrajinskim uniformamakao i s ograničenim ljdstvom i tehnikom

Max
1 godina prije

Kopija zakona o zajmu i najmu iz drugog svjetskog rata.

tuf
1 godina prije

Ovo zvuči kao preduvjet da ameri mogu prodati svojoj javnosti priču o “zaštiti nacionalnih interesa” kako bi izvršili invaziju Ukrajine. Pobogu, Sovjetski savez se nije tog vražjeg ugovora riješio 6 desetljeća (tek je Rusija okončala taj Land-lease 2006-e), gdje bi nesposobni i korumpirani Ukrajinci.

Croatia
1 godina prije

Nadam se da će Rusija pobjedit u ovom nametnutom ratu.

nessy
1 godina prije

Evo jedna vijest, srce mi se para, ali moram reci. Tuznim srcem javljam rodbini i prijateljima, da je Willy Joseph Cancel, ubijen od zvijerskih krvolocnih hordi sa istoka. Ovaj, iskusni USA marinac (22 godine), po izjavi svoje majke Rebecca Cabrera, bio je placen za svoj angazman u Ukrajini. Sudjelovao je u borbenim akcijama, i eto, nevjerojatno, ali ipak moguce, popio je metak. Kako je navedeno, imao je borbenog iskustva, pretpostavljam u Afganistanu, i eto, mladac je zamislio da ce Rusi biti isto tako lake mete kao civili u Afganu. Rijetko mogu reci da mi nekoga nije zao, ali, dragi moj Cancel, netko ti je zivot cancel-irao, zbog sugavih $ koje si dobijao da bi mijesao shit na drugoj strani planete. Sada ces biti u limbu 40 dana (tako Tibetanci kazu), pa dobro razmisli da li je vrijedilo izgubiti glavu zbog sarenih papirica, u zemlji, koju ne bi znao naci na… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI