Putin upozorava da se region istočne Azije suočava sa prijetnjom naoružavanja poslije kolapsa INF sporazuma

Vladimir Putin
12 komentara

Washington je u avgustu 2019. prestao da ispunjava svoje obaveze iz INF Ugovora nakon što je optužio Moskvu da krši njegove odredbe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da se region istočne Azije suočava sa prijetnjom trke u naoružanju nakon raspada Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

„Raskidom INF sporazuma, azijsko-pacifički region se suočava sa mogućnošću da se udarno oružje pomenuto u sporazumu pojavi na ogromnoj teritoriji regiona, i, shodno tome, sa perspektivom nove trke u naoružanju“, rekao je Putin na virtuelnom sastanku 16. Istočnoazijskog samita u srijedu.

On je podsjetio da je Rusija, shvatajući punu opasnost od takvog razvoja događaja, proglasila jednostrani moratorijum na razmještanje raketa srednjeg i kratkog dometa u azijsko-pacifičkom regionu i drugim regionima svijeta. Prema Putinovim riječima, Moskva je pozvala na ozbiljnu diskusiju o tom pitanju sa svim zainteresovanim državama.

“Ovaj ruski prijedlog ostaje na snazi, a njegova aktuelnost čak raste“, istakao je on.

Ruski predsjednik je dodao da se Moskva više puta zalagala za formiranje sistema jednake i nedjeljive bezbjednosti u azijsko-pacifičkom regionu, jačajući atmosferu konstruktivne saradnje na principima međunarodnog prava, uključujući poštovanje suvereniteta, jednakosti i uvažavanja interesa jednih i drugih.

„To je jedini način, po našem mišljenju, da se zaustave postojeće i nastajuće prijetnje, riješe problemi koji su hitni ne samo za naš region, već i za svjetsku zajednicu u cjelini, kao i da se efikasno sadejstvuje u interesu održivog razvoja i poboljšanja blagostanja stanovništva“, podvukao je Putin.

On je takođe naglasio važnost jačanja zajedničkih napora za jačanje regionalne bezbjednosti usred rastućih prijetnji.

“Važno je da se ne oslabe zajednički napori za održavanje regionalne stabilnosti i bezbjednosti. Ovo je utoliko aktuelnije s obzirom na to da se broj izazova i prijetnji u azijsko-pacifičkom regionu ne smanjuje, već raste, dok se stare konfliktne situacije zaoštravaju i pojavljuju se nove“, naglasio je ruski predsjednik.

Debakl INF ugovora

U avgustu 2019. Washington je prestao da sprovodi svoje obaveze prema Sporazumu INF pošto je Bijela kuća optužila Moskvu za kršenje odredbi dokumenta.

Uprkos tome što je sama Rusija zabrinuta zbog američkog nepridržavanja sporazuma i što je Moskva nekoliko puta pokušavala da dokaže svoju saglasnost, Washington je insistirao na povlačenju iz sporazuma.

Samo nekoliko mjeseci nakon odustajanja od INF, Washington je izveo prve testove svoje nove rakete koja nije usaglašena sa INF, što je navelo Rusiju da pretpostavi da je povlačenje unaprijed dogovoreno da bi se SAD oslobodile obaveza kontrole naoružanja i legalizovala raketu, koja je dugo bila u razvoju.

Kremlj je optužbe Bijele kuće u vezi sa nepoštovanjem INF od strane Rusije nazvao fiktivnim i izgovorom za odustajanje od sporazuma.

INF sporazumPutinrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Sećate li se nekadašnjih filmova, dokumentarnog materijala u kome su prikazivane strahote upotrebe nuklearnog oružja? A danas? Obratite pažnju: u današnjim filmovima nisu prikazani spaljeni, bolesni… iako je sve uništeno oni koji su ostali su se prilagodili – akcenat je na njima.

E, da – novo vreme traži novu strategiju a nju mora da podrži nova ideologija…

tihobl
2 godine prije

U pravu je. Eno Indija je isprobala raketu dometa 5000 km.

Max
2 godine prije

To je točno. To je lančana reakcija koja će dovesti do izgradnje i kupjnje više vrsta naoružanja osobito prroturrakeetnog .

Armagedon
2 godine prije

Narod mora biti u stalnome strahu da bi bio poslušan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI