Njemačka upozorava ostatak EU na ozbiljnost u pogledu obrane

Boris Pistorius
38 komentara

Čelnik oružanih snaga Boris Pistorius rekao je da Europljani imaju pet do osam godina za naoružavanje, prije nego što se američki fokus prebaci na Aziju i Pacifik

Europskim nacijama preostalo je manje od desetljeća za pojačavanje svojih vojnih kapaciteta kako bi se same mogle snaći u slučaju sukoba, procijenio je njemački ministar obrane Boris Pistorius. Također je predvidio da će SAD, bez obzira na to koji kandidat bude najbolji na izborima iduće godine, kasnije postati manje uključene u europsku sigurnost. U intervjuu za WELT AM SONNTAG objavljenom u nedjelju, Pistorius je sugerirao da će se “SAD više angažirati u pacifičkoj regiji u sljedećem desetljeću”.

“To znači sljedeće: mi, Europljani, moramo se dodatno potruditi kako bismo osigurali sigurnost na našem kontinentu”, nastavio je ministar, dodajući da će vjerojatno trebati neko vrijeme za povećavanje mogućnosti industrije koja je zadužena za obranu.

“Sada imamo otprilike pet do osam godina, tijekom kojih moramo sustići, kako u pogledu oružanih snaga, tako i industrije i društva”, upozorio je Pistorius. Istaknuo je da Rusija već značajno pojačava vlastitu proizvodnju oružja.

Na pitanje spremaju li se europske države za scenarij u kojem bi SAD smanjio vojnu pomoć Ukrajini, njemački šef obrane odgovorio je potvrdno, rekavši da je to vjerojatno samo pitanje vremena. U nastavku je iznio stav da Rusija predstavlja stvarnu prijetnju baltičkim državama, kao i Gruziji i Moldaviji. Moskva je sa svoje strane u nekoliko navrata ponovila da ne gaji agresivne planove prema svojim susjedima.

”Na kraju ovog desetljeća opasnosti bi mogle doći pred nas”, ustvrdio je Pistorius. S obzirom na to, Njemačka treba “oružane snage koje mogu braniti ovu zemlju, uključujući i u slučaju rata”, naglasio je. Osim toga, odluku o ukidanju obveznog služenja vojnog roka u zemlji opisao je kao “pogrješku”, dodajući, međutim, da bi zbog brojnih čimbenika sada bili teško uvesti redovni vojni rok.

Pistorius je još u listopadu pozvao Nijemce neka se ”naviknu na pomisao da bi opasnost od rata u Europi mogla predstavljati prijetnju” i na to da trebaju ”postati ratno sposobni”. U međuvremenu, tabloid Bild, citirajući vlastitu analizu, ustvrdio je u srijedu da njemačka vojska trenutačno nema ni snagu ni opremu potrebnu za učinkovitu obranu nacije, što je zaključak koji je ponovio upozorenje generalnog inspektora oružanih snaga Carstena Breurera prošlog tjedna.

Boris PistoriuseuNaoružanjenjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
4 mjeseci prije

Ameri nisu hteli nikakvu konkurenciju pa su evropljani ne samo “ratno nesposobni već i polno indiferentni”..
A evo i o ratno sposobnim “konsultantima”:
Prema Džonsonovim rečima, SAD nisu bile uključene u sukob ovog intenziteta sa jakim protivnikom od Drugog svetskog rata. Dakle, nijedan američki general, čak ni najiskusniji i najsofisticiraniji, nikada u životu nije komandovao kombinovanim oružanim operacijama protiv neprijatelja iste snage. To, naravno, utiče na kvalitet „konsaltinga“.
Američko davanje saveta o ovom ratu je kao da imate 70-godišnjeg instruktora vožnje iz vaše lokalne škole koji podučava vozače Formule 1 kako da voze trkački automobil. Nemaju kvalifikacije”, naglasio je bivši savetnik CIA.

Zimek
4 mjeseci prije

Obrane od cega? Migranta u njemicama?

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

….E MOJ PIZDORIUSU;SECAS LI SE UJAKA “HICE” I ON JE HTEO DA ZAVLADA RUSIJOM ALI MOTKA IM DVA KRAJA……

Max
4 mjeseci prije

Tko mu brani.

Željko
4 mjeseci prije

Annalena Baerbock , Robert Habeck, Olaf Scholz, Boris Pistorius čuveno “njemačko” ime Boris, kao i onoga vraga koji nije dozvolio mir u “bivšoj” UE Boris Johnson isto čuveno “britansko” ime, itd. na što je “čuvena ” Njemačka (s)pala!! Goru “vlast” imaju Nijemci nego “naše mlade demo(n)kracije” na Balkanu!

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

“To znači sljedeće: mi, Europljani, moramo se dodatno potruditi kako bismo osigurali sigurnost na našem kontinentu”, nastavio je ministar.”

Tjeraj izuzetne preko Velike Bare, ne kupuj od njih oruzje, pokreni domaću vojnu proizvodnju, smiri vojne i gospodarske tenzije sa Rusijom.

Ah, da, zaboravih, ovo je još jedan potrčko izuzetnih koji će napraviti sve suprotno.

Nekoime
4 mjeseci prije

Što ima ostatak Europe s time što Nijemci (po treći put) čačkaju mečku?

onaj najglu...Dalton
4 mjeseci prije

Završetkom rata u Ukrajini i pobjedom Rusije, Europa bi mogla izgledat kao Pretis ekspres lonac. Ukoliko se prije ne ostvari proročanstvo izvjesnog srpskog vidovnjaka Lučića, o islamskoj republici Njemačkoj, Nijemcima bi bilo pametno da što prije počnu jačat vojsku. Jer bi im mogla trebat. Ne zbog Rusije. Nego zbog sukoba sa Poljskom. Možda čak i oružanim. Oko granica. Prusije i šire joj okolice… Ako dođe do toga, iza Poljske će stati Britanci. Oni su uvijek kontra Nijemaca. Iako im je kraljevska porodica njemačka. Samo se lažno predstavlja. Promjenila je prezime. Jer još od onoga puta kad je kralj Henrik VIII počeo praviti pizdarije, otpilio papu i napravio svoju crkvu, samo da bi se mogao šest puta ženit, razmišljali su da je najbolje za kraljevsku porodicu uzet Nijemce. Da tamo uvedu reda. I da privuku strane investicije. Pa jednoga dana tamo BMW počne proizvodit kočije. I da danas-sutra kraljica ne bi… Čitaj više »

Franjo Vinkovski
4 mjeseci prije

Da su Njemci surađivali sa Rusima, Njemačka bi obstala i bila opet jaka. A kako se sad dešava, Njemci če za trideset godina nestati, jer Švabice jako vole Afrikance i Arape. Njemački muškarci su polno nesposobni i pogrešno seksualno usmjereni.

ApineIo, pravi
4 mjeseci prije

Uporno čačkaju uspavanu mečku, pa mečki pukne film, i onda kukaju što je mečki puk’o film.

Nek’ se miševi paze da Berlin ne postane Берлин.

Perun
4 mjeseci prije

Čitaoci nemačkog lista „die Velt” masovno raspravljaju o izjavi šefice nemačkog ministarstva spoljnih poslova Analene Berbok da je potrebno da nastave da pomažu Usrajini da slomi Russku flotu u Crnom moru.„Čelnik oružanih snaga Boris Pistorius još jednom uverljivo dokazuje da nema pojma o tome šta se dešava i on i njegovi saradnici …a ustvrdio je u srijedu da njemačka vojska trenutačno nema ni snagu ni opremu potrebnu za učinkovitu obranu nacije, što je zaključak koji je ponovio i ostao ziv.. a upozorenje generalnog inspektora oružanih snaga Carstena Breurera da nema vise municije ni resursa dozivio je kao erotsko udvaranje sebi bliskog suradnika ….P.S..neka nijemci kupe pracke od israelaca i amera pa u boj zajedno sa njima za ,,demokratizam ”….

Grdi
4 mjeseci prije

*Vjeruj nijemcu kao zimskom suncu* ………………… hrvatska srednjovijekovna izreka ……

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Mir na području zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi pogreška uzeti ga zdravo za gotovo, rekao je ministar obrane Ivan Anušić na sastanku Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) u Pragu, priopćio je MORH.

Anušić je sudjelovao na sastanku ministara obrane država članica Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) u Pragu u četvrtak i petak”

————–

“GENERAL Carsten Breuer, šef njemačkih oružanih snaga, rekao je njemačkim medijima da se boji da bi Rusija mogla napasti Njemačku i započeti “obrambeni” rat.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Breuer je rekao da je zabrinut da se Rusija “u ovom trenutku ponovno naoružava”. Dodao je da će se Njemačka morati naviknuti na mogućnost “da ćemo jednog dana morati voditi obrambeni rat”.

Sve ovo je prethodilo ovome što sad čitamo.

Bruno
4 mjeseci prije

Kako su samo hrabri i pametni ovi što ne mogu pretrčati ni 50 metara. Ali naša djeca treba da vježbaju da bi nas ova kreatura odbranila. Od koga?

Franjo Vinkovski
4 mjeseci prije

Njemački kriminalac se boji ruske osvete…strašno se boji i zna da Rusi neče ostati dužni.

abc
4 mjeseci prije

Finski strojovođa oteo je vlak Allegro za Vyborg i zatražio politički azil u Rusiji. Ujutro 14. prosinca na željezničku stanicu Vyborg stigao je brzi električni vlak Allegro u kojem je bio samo 45-godišnji vozač Otto Kuusinen. Muškarac je rekao transportnoj policiji da je bio zaposlenik finske državne željezničke kompanije VR Group i da je ukrao vlak za Rusiju nakon što je saznao za planove svoje uprave da nacionalizira vlak u vlasništvu ruskih željeznica. Kompozicija košta 30 milijuna eura. Otto je rekao da želi raditi u Rusiji, koju voli, za ruske željeznice.

Darko
4 mjeseci prije

Njemački političari su počeli nekontrolirano srati pod vodstvom onog olinjalog majmuna Šolca. Sada krešte kako bi sakrili od svog naroda štetu koju su učinili Njemačkoj podržavajući fašistički režim Kijeva.

Mali Mjesec
4 mjeseci prije

Jesu ovi dobili koji rat od franko-pruskog rata?

Antinato
4 mjeseci prije

Germani su vječiti luzeri…Izgubiše sve veče ratove i postadoše banana država odnosno postadoše američka proizvodna hala.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI