Papa komentira “moral” naoružavanja Ukrajine

Papa Franjo
53 komentara

Snabdijevanje Kijeva oružjem može biti moralno opravdana stvar pod određenim uvjetima, rekao je papa Franjo u četvrtak na pitanje o nacijama koje naoružavaju Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima u svom avionu dok se vraćao s trodnevnog putovanja u Kazahstan, papa je objasnio da motivacija igra ključnu ulogu u procjeni da li je neka akcija moralno prihvatljiva ili ne.

Prodaja oružja drugoj naciji može biti “moralno prihvatljiva ako se radi pod uslovima morala”, rekao je on. Ali isporuka oružja “može biti nemoralna ako se radi s namjerom da se vodi još više rata” ili da se na neki način profitira od toga, dodao je on, a citira Catholic News Service.

Uzrok samoodbrane “ne samo da je dozvoljen, to je i izraz ljubavi prema svojoj domovini”, objasnio je papa.

Papa Franjo je razmišljao o katoličkom konceptu “pravednog rata” i o tome kako su granice često bile zamagljene, pogotovo jer su neprijateljstva trenutno u toku na mnogim mjestima. Rusija je služila kao mirotvorac u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana, ali je istovremeno učestvovala u vojnoj akciji protiv Ukrajine, istakao je on.

Kao i mnoge druge javne ličnosti, papa je osudio Rusiju zbog slanja trupa u Ukrajinu krajem februara, ali su neki od njegovih stavova o sukobu razljutili Kijev. Ukrajinski ambasador u Vatikanu Andrej Juraš osudio ga je prošlog mjeseca zbog osude bombaškog ubistva ruske novinarke i političke komentatorke Darje Dugine.

Rusija je optužila Ukrajinu da je poslala osumnjičenog ubicu u Rusiju, što je Kijev negirao. Papa je žrtvu bombardovanja nazvao “jadnom djevojkom” i požalio se kako sukob odnosi živote na svim stranama. Kijev je implicirao da je Duginu, kćerku kontroverznog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, ubila ruska vlada u operaciji lažne zastave.

NaoružanjeOružjePapa Franjorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Oličenje nemorala, najmanje od onog trena kad je rekao da je u redu cijepiti se cjepivom iako su u njemu stanice abortiranih fetusa.

roberto
1 godina prije

Fakat se dobro zajebavaju…kakvo izrugivanje.Te izjave jezuita bergolia,su poput izjava političara o odgovornosti..hehehe

Čudan lik
1 godina prije

Evo ga, javlja se i apsolutni, nenadjebivi šampion NEmorala i licemjerja.

Javlja se lik koji:

Pere krvavi novac Talijanske mafije u Vatikanskoj banci.

Prikriva pedofiliju na svim razinama u katoličkoj crkvi.

Zagovara primanje migranata u svoje domove dok on sam nije primio NIJEDNOG migranta u svoju DRŽAVU!!

Koji zarađuje na prostituciji i dječjoj pornografiji.

Spisak ZLOdjela ovog lika je podugačak i sada takav “dobrica” priča o moralu???
Pljuc…!!!

Krim
1 godina prije

Mene zanima zasto ovaj Portal otvoreno podrzava Putinovu igru
2019.
Zelenski, kako je to pisao Željko Pantelić, govori perfektno ruski i ukrajinski a svoje pozorišne spektakle često izvodi na ruskom jeziku. Ukrajinski neofašisti i nacionalisti ga optužuju da ismejava “ukrajinske heroje” i nastavlja rusku kulturnu okupaciju Ukrajine.

On se posle revolucije na Evromajdanu otvoreno protivio prekidu odnosa sa Rusijom, ustajao je u zaštitu etničkih Rusa u Ukrajini koji su postali građani drugog reda. Ima izbalansirane i konstruktivne stavove o građanskom ratu u Donbasu: zalaže se za decentralizaciju Ukrajine i organizovanje referenduma u pobunjenim oblastima na kojima bi se građani izjasnili gde i kako žele da žive.

nepoželjni
1 godina prije

Hahaha, rado bi samo prdnuo ali uvijek mu malo pobjegne !

(“Prodaja oružja drugoj naciji može biti “moralno prihvatljiva ako se radi pod uslovima morala”, rekao je on. Ali isporuka oružja “može biti nemoralna ako se radi s namjerom da se vodi još više rata”)

Mladen
1 godina prije

Mene više brine nekidašnja izjava patrijarha porfirija Perića u Bijeljini o promjivosti granica na ovim prostorima .Kad je izabran za Srbskog Patrijarha na graničnom prijelazu Bajakovo na putu iz Zagreba u Beograd odmah presvukao kožu .Kameleon .Ma tko bi reka .

držnedaj
1 godina prije

Bergoglio je veliki meštar… zahtjevao je obazu cjepljenja.. tražio ja da se masovno cjepe i u nasiromašnijim predjelima svjeta, gdje niko još nije ni čuo za kuronu … Poticao je kardinale , biskupe, i svećenstvo da stalno propovjedaju na misama i vjerskim skupovima da je cjepljenje OBAVEZA i ‘ČIN lLJUBAVI I ODGOVORNOSTI’ prema drugom i bližnjima…

Nekoime
1 godina prije

Moralno je isto toliko koliko je Bergolio katolik.

Mrčikola
1 godina prije

Gabriela Pontella za novoga papu jer je oličenje morala naspram ostarjelog prvaka hipokrizije; Franje. 😁

Siniša
1 godina prije

Zvao se Astana pa onda taj neki sultan pa od neki dan ponovo Astana.
Čini mi se!?

Roccos
1 godina prije

Čitam da su vratili stari,tj. prvi naziv Astana.

Hagar
1 godina prije

Dakle cilj opravdava sredstvo po papi. Cekam da promjeni bozju zapovjed “Ne ubij” iz bezuvjetne u uvjetnu i popise kad se smije ubiti. Recimo: “Dopusteno je ubiti kako bi se smanjila populacija,ali samo ako sam covjek pristane na to jer vjeruje drugom covjeku. Time pokazuje da nije dostojan zivota jer ne razlikuje sto je dobro za njega od loseg.
(Svaka slicnost sa nasom stvarnosti takvog “bozjeg” zakona je slucajna)

petar schroder
1 godina prije

Hvala Bogu da imamo BIBLIJU.Papa je jedan veliki globalist koji salje svoje predstavnike u Davos i blagosliva forum u Davosu

Josip
1 godina prije

Taj argentinski podmukli kriminalac je zagadio Katoličku crkvu i pitam se kada će i on nahraniti crve?

Prdimir
1 godina prije

Pedofil u privatnom avionu koji smo svi mi ( htjeli to Ili ne) platili prica o moralu…

držnedaj
1 godina prije

‘Uvjek je jednostavnije ljude varati – nego ih uvjeriti da su izvarani’… a ovakvima je to posao od davnina..

Max
1 godina prije

Eh a on je moralan.

Zuzu
1 godina prije

Da li je vlast nakon državnog udara legitimna vlast?

Gorki šećer
1 godina prije

Licemjer! Zmija! Leglo gujinje!

duk
1 godina prije

htio se sastati sa xi, a ovaj rekao da nema vremena za njega

rade
1 godina prije

Zasto nisi tako srao kad je Nato bombardovao svuda po svijetu i poubijao na hiljade nevinih.Jadna su djeca koju ste vi iz vatikana silovali.

komšija
1 godina prije

Čivuti su katolicima uvalili ovu bagru,da se neće izvući,osim da ga se javno odreknu.Pazi izjavu:CJEPITE SE U IME BOŽJE MILOSTI.A šta kažu stručnjaci,”kovid je čivutska prevara.

Lucija, prva
1 godina prije

No, no.
Svašta.
Osnovno pitanje: koliko ima Vatikan uloženog u industriju oružja?
A, ono drugo…a koliko u farmaceutiku? 😄😄😄😄😄

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI