Ukrajina razmatra isporuke raketa dugog dometa iz SAD

HIMARS
90 komentara

Ukrajina i SAD razgovaraju o isporuci raketa dugog dometa koje bi Kijevu omogućile da udari duboko u Rusiju, izjavio je u petak Dmitrij Kuleba, Ministarstvo vanjskih poslova. Ranije je Moskva upozorila da će to Vašington učiniti “stvarnom stranom” u ukrajinskom sukobu i podstaći odgovor.

U razgovoru za PBS, Kuleba je tvrdio da ukrajinski generali “imaju [odličnu] liniju komunikacije s američkim generalima” i da “razgovaraju o ovom pitanju” snabdijevanja Kijeva municijom većeg dometa za raketne sisteme visoke pokretljivosti artiljerije (HIMARS).

Ministar je napomenuo da Kijev “cijeni sve što su Sjedinjene Države [su] učinile”, dodajući da mu je potrebno specifično oružje da bi “obavljao stvari na bojnom polju”.

“Ne isključujem opciju da će Sjedinjene Države donijeti pozitivnu odluku o ovoj specifičnoj vrsti oružja”, dodao je, misleći na HIMARS municiju većeg dometa.

Od 15. septembra, SAD su Ukrajini dale 16 HIMARS sistema kako bi joj pomogli da se suprotstavi ruskoj vojnoj operaciji, koja je počela krajem februara. Washington je otvoreno opskrbljivao Kijev GMLRS raketama koje mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti do 80 km, ali se odupirao pozivima da se pošalje municija dugog dometa Armijskog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) s dometom vatre do 300 km, tvrdeći da Ukrajina ne trebaju ih.

U četvrtak je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla da će SAD, ako odluče da isporuče ove vrste municije Ukrajini, “preći crvenu liniju i postati stvarna strana u sukobu”. Ona je dodala da će taj potez izazvati “adekvatan odgovor” Rusije, koja “zadržava pravo da brani svoju teritoriju svim raspoloživim sredstvima”.

Istog dana, CNN je izvijestio, pozivajući se na izvore, da Washington ne namjerava isporučiti Kijevu rakete dugog dometa HIMARS koje Ukrajina traži mjesecima, strahujući da bi taj potez bio eskalirajući.

NaoružanjeOružjerusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Throne
1 godina prije

Amerikanci isporuce ukrajincima a rusi ima vrste na london i wasinghton. Ma ludjaci sljam od ljudske vrste koji ste na vlasti, trebalo bi vas baciti kao rimljani razbojnike ubojice i druge zlocince zvijerima u arenu da vam presude. Niste nista bolj i zasluzili, jer zelite unistenje zemlje. Uf j.. vam sve po spisku, da sto prije i vi ugusite u svome smradu koji ce te zakuhati.

Krim
1 godina prije

Rusi će se jako naljutiti ako bomba padne na,rusiju
Ali je potpuno u redu da oni bombardiraju ukrajinu
Mir će doci kada se njihova vojna vjezba vrati i nastavi na njihovom terenu

Nekoime
1 godina prije

Ameri još uvjek misle kako je Sarmat muško od sarme.

Sir Oliver
1 godina prije

Mislim da bi sporuka mogla postat dvosmjerna vi Ukrajini,a Rusi će vama isto nešto isporučit.Kad je bal nek bude bal a ne samo u mom dvorištu.

hiber
1 godina prije

Problem je što je crvena linija najčešće narančasta. Problem ide otprilike ovako. Ukrainci imaju domet 80-90 km, traže rakete od 300 km dometa. Rusi kažu da je to nekakva crvena linija. Međutim uz rakete dometa 90 km, postoje rakete M39A1 dometa 150 km. Sto sa njima? Uz to Ukrainci imaju 24 HIMARSa, a trose već treću seriju 100 Haubica M777. Već su dosli do mogućnosti ispaljenja 6.000 granata/raketa dnevno od kojih je 1/3 “pametna”. Još veći problem je što je to “stvarna strana u sukobu”. S obzirom da nije definirana posljedica, to je tek puka tlapnja. Međutim, takva tlapnja ima utjecaj na živce sustava ruskog upravljanja što dovodi do njegove daljnje degradacije i urušavanja.

dezinfekcija
1 godina prije

isprika za moju vulgarnost ali nemogu odolit……….. biti ce sranja !!!

Zuzu
1 godina prije

I Rusija isporuči par nukearnih raketa Venecueli i Iranu. Problem riješen.

Max
1 godina prije

To ovis od Amerikanaca a ne od Ukrajine.

Jkalor
1 godina prije

U daljini čuje se kao gromovi, to autoputem jure tra kto ri

Гавран
1 godina prije

Po nekim analizama amerika neće reagovati megatonskim bombama ni u slučaju da sama popije taktičke atomske bombe. U slučaju napada na Evropske zemlje zasigurno neće reagovati. Lično mislim da će amerika odgovoriti asimetrično- biološkim ratom i/ili nuklearnim terorizmom, dižući nuklearne centrale u vazduh.

eks
1 godina prije

Ha, ha, postrojili se natofili -rusofobi u jednu vrstu , u euforičnom raspoloženju. Sada će Rusi preći na viši nivo, jer u borbu su ušli NATO vojnici . Ukrima nedostaju ljudi i sve više regularnih NATO vojnika, pod maskom “plaćenici”, učestvuje direktno u borbama . Kompletne NATO strukture su u upotrebi . Biće interesantno videti kako će izgledati komentari za mesec dana .

Prdimir
1 godina prije

Od nocas:

Ⓘ Himars base hit

After striking the Belgorod region, the satellite recorded the coordinates from where Himars were launched.

The decision-making point, as well as the base of the 101st brigade of the Armed Forces of Ukraine, which had more than 6 installations and a warehouse of ammo for them, fell under the firing position.

More than 800 APU militants and over 400 mercenaries were destroyed by a precise hit of the x101 rocket.

1 godina prije

Paćenici , samo polako , vi znate d a putin voli dobru zahebanciju..Znam da vam titra po živcima ali tako on to radi 😀👍…

burt
1 godina prije

dalekometne rakete ATACMS i Harpoon su stigle i njihovo korištenje nadziru NATO instruktori, nemoguće je da su ukrajinski vojnici u mjesec dana naučili rukovati zapadnim raketnim sistemima sa satelitskim navođenjem i znaju točne lokacije ruskih objekata i pogađaju ih sa 100% preciznošču, to je sve djelo NATO artiljeraca i specijalista za raketno oružje a Landsat 8 i Starlink koristi američka vojska za djelovanje u Ukrajini

Nevakcinisan forever
1 godina prije

Pa jednostavno ako ukrajina počne rokat samo rusijo oni ce im zauzvrat izkljucit i tu energetsku mrežu koja jim je ostala i brane i slična strateske stvari. Mada na samom terenu ukrajina trenutno vodi

Krle
1 godina prije

Veliki su ovo ulozi i igre, a ima i ona: “Dva loša, ubiše Miloša”. Iako neki misle da već znaju kako će rat završiti, mogli bi se prevariti, rat ima svoju logiku. Ipak, jedno je sigurno, Ukrajinci će ga krvavo platiti pa kako god da se završi.

danjan
1 godina prije

hrvatska bi im trebala poslat avione koje su popravili tako da i mi nešto doniramo pa bi mogli dobit nove od amerike u zamjenu hehehe

nessy
1 godina prije

Iako bi bilo moralno odobreno, da Ukrajinci gadjaju Ruski teritorij, mislim da im se rezultat ne bi svidio. Mogle bi letjeti rakete po Kijevu i Lavovu, koji su do sada pusteni na miru. Dalje, kako bi se svidjelo saptacima, inicijatorima cijelog ovog kaosa, da odjednom Sirija i Iran dobiju rakete kojima mogu izavati stvaran kaos? NATO ocito, ide koracic, po koracic, da vide koliko moze proci. Rusi, sa svojim crvenim linijama’, postaju vec pomalo smijesni, nazalost. Rusi moraju pokazati da ne moze tako, i da je dosta bilo.

mrdo
1 godina prije

Drug Lukašenko 👍

———————–
“Ugovori su već sklopljeni. Ukrajina će nestati, a SAD raspiruju rat na Kosovu”

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da SAD guraju Evropu u rat sa Rusijom na teritoriji Ukrajine i da Vašington raspiruje rat na Kosovu.

“SAD guraju Evropu u vojnu konfrontaciju sa Rusijom na teritoriji Ukrajine. Oni ne kriju svoje planove. Ugovori su već sklopljeni za naredne godine. Odnosno, Ukrajina će biti uništena do temelja. A cilj je oslabiti Rusiju i uništiti Belorusiju”, rekao je Lukašenko u govoru na patriotskom forumu posvećenom Danu narodnog jedinstva, prenosi Sputnjik.

On je dodao da u svim tim akcijama postoji još jedan cilj – Evropa.

“Amerika je jedina zemlja koja ima koristi od toga što se ovde dešava: da se Evropa postavi na svoje mesto i uklone konkurenti (B92)
———————–

Fabijan
1 godina prije

Stalno se spominje neka crvena linija! Zar Rusija nije sva crvena? Znači mora preći sve crveno a jel to nešto vrijedi? Putin previše okoliša! Treba neutralizirati nato postavku ukrajinske vlasti i to je to! Nešto se uljuljao dok mu vojnici izginuše zbog votke! A uz to je naoružao ukre padom područja opremom koju su ukri zarobili. Prijetnje postaju besmislene!

Rudar
1 godina prije

A i francuzi su u Parizu danas nešto razmatrali “A protest rally was held in Paris with calls for Macron’s resignation and France’s withdrawal from NATO” Nešto se otapa podrška ukrajini kako dolazi zima,

Josip
1 godina prije

Za svaku ispaljenu granatu s ukrajinske strane barem deset treba pasti na Kijev dok se ovo smeće Zelenski ne opameti. Prokleti gad za američke interese je razorio Ukrajinu i cijelu EU zahvaljujući i glupim G7 konjinama..

Tihoblov obozavatelj
1 godina prije

Gde je legenda Tiho?Znam da I’ma izravni kontakt Sa sojguom I lavrovim.Tiho uputi nas

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI