Rusija napušta INF sporazum

Putin iskander
9 komentara

Ruski presednik Vladimir Putin potpisao je zakon o obustavljanju sporazuma o kontroli raketa srednjeg i kratkog dometa. Putin je u februaru najavio da će zaustaviti učešće u INF sporazumu nakon što je Vašington naglo odlučio da se povuče iz sporazuma.

Trampova administracija je najavila prošlog oktobra da će se povući iz sporazuma koji je bio kamen temeljac evropske sigurnosti od njegovog potpisivanje 1987. godine. Moskva je kasnije rekla kako će suspendovati svoje učešće u INF sporazumu.

Ugovor je podrazumevao eliminisanje nuklearnih i konvencionalnih balističkih i krstarećih raketa sa dometom od 500 do 5 500 kilometara. Obje strane su se u više navrata međusobno optuživale za kršenje ovog sporazuma.

Napustivši sporazuma, Tramp je rekao da će SAD “raskinuti sporazum” i “razviti oružje” na šta je Putin odgovorio da će rusija biti prisiljena da učini istu stvar.

Trump je pokrenio ideju o potpisivanju novog nuklearnog sporazuma sa Rusijom nakon jednočasovnog razgovora sa Putinom u maju. Bela kuća je tada izjavila da bi novi sporazum mogao biti multilateralni sporazum između SAD, Rusije i Kine ili proširenje sadašnjeg američko-ruskog strateškog nuklearnog sporazuma.

Seme razdora za američki izlazak iz INF-a je bila ruska raketa 9M729 za sistem 9K720 Iskander za koju SAD tvrde da ima veći domet od deklarisanog i da na taj način krši INF sporazum. Domet rakete na prvim ispitivanjima jeste bio ispod 500 kilometara međutim, SAD izražavaju sumnju da je stvarni domet serijske rakete u okviru dometa zabranjenih ovim sporazumom.

INF sporazumIskander-K
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Sinoć slušam profesora Momčila Milinovića…..čovjek lijepo objašnjava, recimo američki PRO lanser u Rumuniji i Poljskoj za 15 minuta zamijeni PRO raketu sa Tomahavkom koji može nositi nuklearnu glavu i koji je za 5 do 7 minuta iznad Moskve;takođe kaže da Iskander nije ništa novo već izmjenjena raketa koja je imala taj zabranjeni opseg i koja se lako može prepraviti za veći domet. Objašnjava aman baš sve glede toga sporazuma koji je bio na štetu Sovjeta i Rusije posle.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Rusija gradi svoju globalnu politiku.Jedino, pitanje sto ce bití sa Rusijom nakon odlaska Putina.Prema ovim domácí. Ruskim pindusima trenutno bi najradije rusiju pokrali, razdjelili na male drzavice a po mogucnosti dá bude gradjanski rat u kojem bi se pindusi Jos vise obogatili i nakrali.

Tony
4 godine prije

Ma to je trebao uraditi odmah neznam zasto je cekao ..

Max
4 godine prije

Očekivana i razumna odluka.

Kažun
4 godine prije

Ha,Iskander može imati domet prema potrebi.Smanjiš težinu bojeve glave-dobiješ veči domet.
Ako staviš manju nuke glavu,veći je doseg.Logično.

URA
4 godine prije

u ovom sukobu ključna je kina
jer usa sa njim nema potpisane nikakve ugovore
o nuklearnim raketama
zato ova predstava sa rusima
da se istovremeno i kina dovede za pregovarački stol

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI