M. Albright u svom stilu: Da se NATO nije proširio, Putin bi lako došao do Europe

Madeleine Albright
96 komentara

Nakon duže vremena je s novinarima razgovarala bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koja će u povijest ući po izjavi kako je smrt 500 000 iračke djece zbog uvođenja embarga Iraku „bila teška odluka, ali se isplatila“.

„Da se NATO nije proširio, Rusija bi imala lak pristup Europi“

Jako mi je drago što smo NATO proširili na Istok, jer bi u protivnom Vladimir Putin, koji zna kako igrati na neprijateljske slabosti, imao puno lakši pristup Zapadu, rekla je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright. U intervjuu za poljski list Rzeczpospolita, bivša državna tajnica je također priznala da je vrlo zabrinuta za budućnost američke demokracije i identiteta EU.

Nedavno je bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright rekla da je predsjedništvo Donalda Trumpa „praktički poklon za Vladimira Putina“, jer su, kako sam Trump kaže, „mediji neprijatelji nacije“, što zauzvrat Putinu daje sva prava da kaže istu stvar.

„Za mene je uloga slobodnih medija temeljna, to je suština demokracije. Trumpov stav Putinu pruža mogućnost da sumnja u legitimitet mnogih izbora u srednjoj i zapadnoj Europi, a to slabi veze s našim saveznicima”, objasnila je Albright u intervjuu za Rzeczpospolita, lista jedne od rijetkih zemalja gdje je uopće dobrodošla.

Štoviše, priznala je i da je brine i Trumpova nepredvidivost.

“Jedno je biti nepredvidiv u odnosu na neprijatelja, ali biti nepredvidiv u odnosu na saveznike je potpuno drugačija stvar. U ovom slučaju, izgradnja integrirane strategije djelovanja čini se vrlo teškom”, dodala je.

Albright se zaista plaši za budućnost američke demokracije jer Trump ostavlja dojam „nedemokrata koji se osjeća iznad zakona“.

Također, prema Albright, Trump nije trebao raskinuti Ugovor INF, jer to Rusiji daje slobodu djelovanja u ovom području. Naravno da je INF ključan za stabilizaciju geostrateške situacije u Europi, naglasila je.

U intervjuu je bivša američka državna tajnica izrazila duboko zadovoljstvo što se NATO 1999. godine proširio, a Poljska, Češka i Mađarska su se pridružile savezu.

U svakom slučaju, prema bivšoj američkoj državnoj tajnici, postoje oni koji još vjeruju da je pokušaj suradnje s Rusijom bio pogreška.

„Znam da postoje ljudi koji to kritiziraju do danas i vjerujem da smo na taj način provocirali Rusiju. Ali Rusima nisu trebale nikakve provokacije, sami su bili provokatori”, rekla je Albright.

„Odlučili smo pregovarati s njima u okviru temeljnih zakona kako bismo otkrili imamo li posla s nekom drugom Rusijom. Napokon je završio Hladni rat, pao je Berlinski zid. Gorbačov i Jeljcin su bili potpuno različiti političari od tipičnih ruskih vođa”, dodala je.

Međutim, prema njezinim riječima, tada su mnogi vjerovali i nadali se da će se jednog dana okolnosti toliko promijeniti da bi se Rusija nekako mogla pridružiti NATO paktu. Danas je postalo jasno da se to nikada neće dogoditi. Unatoč tome, ona smatra da ipak treba pokušati uspostaviti odnose između Rusije i NATO-a kako bi se spriječio rizik sukoba.

“Nažalost, ono što Putin radi s  hibridnim napadima, vojnim vježbama na sjeverozapadnoj granici Rusije, prijetnje baltičkim zemljama i cijeloj regiji ne daje razloga za optimizam. Dakle, iako prije 20 godina NATO nije planirao slati glavne snage u nove države članice, situacija se promijenila. A za sve ovo je kriva Rusija”, objasnila je političarka, koja Moskvi prigovara vojne manevre u svojoj ogromnoj Zapadnoj vojnoj oblasti.

Dodala je da iako više nije dio američke administracije, za nju osobno dogovori iz osnivačkog zakona Rusija-NATO iz 1997. više ne vrijede.

“Ono što je Rusija učinila s Ukrajinom promijenilo je cijeli ovaj sporazum” , uvjerena je bivša državna tajnica.

Albright je također rekla da su u to vrijeme postojale ideje da se uz pomoć OESS-a izgradi “zajednički dom” s Rusima.

“Sovjeti nisu željeli ujedinjenu i slobodnu Europu, već samo onu Europu koja će priznati posebna prava SSSR-a. U svakom slučaju, mogu vas uvjeriti da smo za vrijeme vladavine administracije Billa Clintona pokušali pronaći načine suradnje s Rusijom, pomoći joj tijekom tranzicije i transformacije. No kada je došao Putin, sve se dramatično promijenilo. Stoga ne bismo trebali izgubiti iz vida što bi se dogodilo da Clintonova administracija nije bila uključena u širenje NATO-a. Putin bi imao puno lakši pristup Zapadu, a on savršeno igra na sve naše slabosti. Jako sam zadovoljna što smo proširili NATO“, naglasila je.

U razgovoru je Albright također priznala da je zabrinuta za budućnost Europske unije, jer postaje dio anonimne globalizacije, od koje mnogi imaju koristi, ali koja nema lice. Ali ljudima treba identitet, oni žele znati svoju religiju, etničku pripadnost, jezični identitet. To je normalno. Ono što žele naziva se domoljubljem, objasnila je političarka.

“Međutim, problem počinje kada moja osobnost mrzi vaš identitet. Tada već imamo nacionalizam, što je dovelo do dva svjetska rata u ovom dijelu svijeta, a ovaj se anonimni Bruxelles nije u stanju oduprijeti takvom nacionalizmu”,  izjavila je sa žaljenjem Madeleine Albright.

Složila da još uvijek ne postoji niti jedan europski telefonski broj kojeg bi Henry Kissinger jednom želio nazvati.

„Bila sam u Bruxellesu mnogo puta i nikad nisam znala u kojim se institucijama trenutno nalazim. Međutim, prijedlozi za reformu EU koje je iznio predsjednik Macron izgledaju mi vrlo zanimljivi u tom pogledu “, sažela je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright u intervjuu za poljski list Rzeczpospolita.

Kao podsjetnik za čitatelje koji se odnedavno počinju zanimati za vanjsku politiku i modernu povijest, objavit ćemo poznati video u kojem bivša državna tajnica Madeleine Albright otkriva što je i tko je i kakvom svjetonazoru pripada.

RP

VIDEO – 500 000 ubijene iračke djece – Madeleine Albright: “Izbor je bio težak, ali se isplatilo”

INF sporazumNATOOESS
Pretplatiti se
Obavijesti o
96 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Direktor
4 godine prije

A ko tu vješticu išta pita !? Ruski plin (za grijanje, ne komore) uredno prolazi kroz NATO granice, Rusi za drugo nemaju potrebe.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Bio sam na dva predavanja njena u Českoj,jer je ona porijeklom cehinja.Postavio sam joj par pitanja o nekim stvarima o koje pisem stalno na portalu Logicno.Zasutjela je kao nijema a pocela mucati..odgvorila mi neke stvari a kad sam joj dao neke konkretne stvari,nije znala odgovoriti.Jasno kao dan,ona je projekat americke drzavne elite,postavili su Havla za predsjednika ceske a on jandik,bitno d aje mogao pricati o demokraciji,da Kina treba biti demokratska itd..Jadnik uopce nije imao pojma kao funkcionira globalna politika niti dio americke elite da s eradi na globalnom procesu da Kina bude novi globalni cnetar upravljanja.Stalo pricali kako rusiji trebao ovo,ono itd..a u stavri su stim svojim pricama jacali rusiju a snizavali svoj rejtnig koji je na kraju tako ispao..

Ivo
4 godine prije

Zlo smeće je još živo… Stadion bi bio predobar za tu nakazu.

Zadranin
4 godine prije

Ovu “vješticu” bi trebalo spaliti, i to bi je trebali roditelji onih 500000 djece “pripaliti”.

P***!

mars
4 godine prije

Olbrajtova predstavlja citav jedan mentalni ustroj i nacin razmisljanja velikog dijela americke elite, koji se svodi na sljedece; Olbrajtova – “ja sam za to da svijetom vlada mir, pravda, da citav svijet bude jedna nacija, govori jednim jezikom, moli se jednom Bogu” Rusi (ili Kinezi, ili Japanci, ili….) – “super, i mi smo za to. Hajde da svi budemo Rusi (ili Kinezi ili Japanci….), govorimo ruski i budemo pravoslavni”. Olbrajtova – “uuuffffff”! Jer za njih se podrazumjeva da je svjetiki mir i pravda – americki mir i pravda, “svijet” – Amerika, jedan svjetski jezik – engleski, jedan svjetski Bog – dolar, a tako je i sa samim SAD – Amerika je Njujork, Vasington i Boston na istoku, te Los Angeles i San Francisko na zapadu. Sve ono izmedju toga je nekakav prostor, nastanjen nekom nizom vrstom, koji se preleti avionom kad putuju izmedju pomenutih istocnih i zapadnih destinacija. Psihopatski arogantno,… Čitaj više »

Arcibald Rajs
4 godine prije

Kad slusam ovu krvavu babu kako sve izvrce povraca mi se! Putina ne bi ni bilo u ovoj formi da 1999. niste odlucili da rasturite bombama jednu zemlju i jedan narod koji vam je spasio zivot u Drugom svetskom ratu! Da niste pretvorili NATO u ofanzivni savez 19 zemalja i da niste okupirali deo Srbije Putin mozda ne bi ni uvideo koje se zlo sprema Rusiji i ne bi ni prihvatio ulogu predsednika i izgradio strategiju za odbranu i vas konacan slom. Sloboda vasih medija nikad nije postojala, bila je samo u vecitom ponavljanju reci sloboda i ni u cemu drugom. Kada su se konacno pojavili slobodni mediji vasi inkvizitori u vidu Facebooka i Googla su odlucili da uguse svaki vid slobodne reci i misli, licimeri prokleti! Jedino sto vam zelim je da se udavite u sopstvenim govnima pre kraja vaseg Odvrajt zivota!!!

aha
4 godine prije

koliko je djece pomrlo i nastradalo zbog ex yu egzibicionizma???
što bi odgovorili naši političari na to pitanje???
ali praksa potvrđuje,
svi misle da su njihovi postupci bili opravdani i ponovili bi to opet….
a narod i dalje glasa za njih….
dakle?????

Lobos
4 godine prije

Realno, zemlje istocne evrope za NATO su topovsko meso za napad na Rusiju. I zato joj je drago sto su se prosirili na Istok. Samo, to topovsko meso ima da se brzo potrosi, nece ni stici do Rusije ovaj put.

preseren3
4 godine prije

Da se NATO nije proširio, Putin ne bi nikad stigo do Europe.
Sada može, jer su evropljani konačno shvatili, što NATO je….

Dečko sa ulice
4 godine prije

Kriva je.
Za smrt stotine tisuća djece. Zlo je reklo da je to uredu.
Nema te kazne koja bi bila dostatna ovoj zloglasnoj rugobi.

nije bitno tko
4 godine prije

Crkni vještico……pfuj……..

Duki
4 godine prije

Hillary+Madelleine 3.20 met. u duljini !
Podijeli sa 2 =1.6 met.
Zaključak? Nisko,plavo.maleno=prokleto !!
Jedna od sukreatorica pakla na Balkanu!
I šire !i šire !ali brzo će crvi !neka !
A neće reći da je širenje Nato-avrlo slično balonu 🎈 =što je veći to je bušniji😂😂😂😂
Baba ,i gotovo laprda dok joj čvalje ne iskoče !😂😂😂

nije bitno tko
4 godine prije

Kurvha cionistička…..

Busola
4 godine prije

O Bože 🙂

Kada je došao taj zli Putin , eto Rusija se pretvorila u dvoglavu aždaju koja je zaustavila raspad Rusije… Kako je taj Putin zao , nevjerovatno…

Emiliano Zapata
4 godine prije

Kako se tocno pise: “gusterka” ili “gusterica” ?

Mishko
4 godine prije

Ne samo to….Rusi bi ratovali poslije sa klingoncima,vulkancima i ostalim narodima svemira.

Velja Ilić
4 godine prije

Da sam znao na sto ce ispast ne bi je nagnanjivo. Starno sam pretjero.

basso
4 godine prije

Rusi su ako zele za par dana u Berlinu,sa ili bez Nato-a.

Janko
4 godine prije

Koliko je zla svijetu donjele njezina ,Clintonova i Busova politika,jos se usudi dijeliti lekcijesa visine u stilu mi smo hteli da se Rusija nekako pridruzi NATO,a sto nebi bilo obratno ,da se vodi i vodila politika da se NATO pridruzi Rusiji..Oholost,vjerovanje da je vasa ekpanziona i huskaca i ratna politika i zelja za kontrolom ruskog prirodnog bogasta jedino mjerilo “demokrazije” vas je i tada tako i danas utom sprecavala.Dobar je samo onaj tko ce plesati po vasim taktovima.

jozo
4 godine prije

Jest grdna u pm

Son of Alerik
4 godine prije

Do jučer smo skoro mogli misliti kako je u EU nekakav centar moći Europska Komisija, ali ulaskom Dubravke Šuice u to tijelo je jasno kako to nije centar moći koji odlučuje o sudbini EU. Naravno, niti o politici. Ta moć očito nije ni u političkim namjesnicima poput Macrona ili Merkel (jer i njih postavljaju ‘neki’, a narod potvrđuje). Iz te činjenice proizlazi glavni problem u odnosima EU i Rusije. Kao i u odnosima EU i SAD. Dok se s ruske strane nalazi stvarni predsjednik, onaj koji ima ovlasti i koristi te ovlasti, s EU strane nema tko pregovarati ravnopravno. Može, ali sa zadrškom, u očekivanju naredbi. Možda je dobra pretpostavka da je i Trump u svojim rukama koncentrirao određenu moć koja proizlazi iz njegovih ovlasti, ali ta moć opet nije potpuna kao kod Putina (to neizravno potvrđuje i Albright kad govori o svom neslaganju s Trumpom i ulogom medija:„Za mene… Čitaj više »

davor
4 godine prije

Sjećam se da je pokojni Francek pokazao vrata ovom antislavenskom genocidnom djubretu koje je provelo svoju vanjskopolitičku karijeru uvjeravajući zapadnoslavenske narode kako su Rusi zli ljudi. Francek je na sve načine pokušavao više uključiti ZND i kasnije Rusiju u moderiranje odnosa u raspadnutoj bivšoj Jugi, pogotovo kad je shvatio da i njega i njegove i Miloševića i njegove Ameri vrte oko malog prsta, Allbright je imala jedan cilj u svemu a taj se zove “keep the Russians out”.

Ime @ Email
4 godine prije

Jedno pitanje za direktora ovog portala a da nije vezano za ovu temu:

Primjećujete li na Vašoj stranici silne bespotrebne reklame koje vam guše stranicu? Od silnih spamova kako smršati u 7 dana do razmoraznih preparata za zdravlje koje liječe i smrt. Ako mogu sugerisati da to nekako izbjegnete,jer i kvari vam “ugled” vašeg portala.

eu kolonija
4 godine prije

pored onolike prebogate resursima azije neznam zašto bi putin želio istočnu europu osim ako mu je ponestalo socijalnih slučajeva. pojavom kine I njihovim tehnološkim čudom čak I njemačka, tehnološki razvijena, gubi sve više sjaj u ruskim očima. ostrašćena opčinjenost rusijom pojedinih krugova iz amerike u uvjetima kada putin o njima i ne razmišlja, osim kao o prijetnji, govori više nego što je potrebno o tim krugovima

Moreno
4 godine prije

Neda mi se čitat išta o ovoj zloj babi kazarki . . . je, možda vriđan, ali ovo su momenti kad upotreba jedinih mogućih riči nemore bit uvreda. Ja mislin kako je ovi članak besmislen, ali ovi video i ova zla baba su savršen primjer za masama pokazat ko su u stvari psihopati koji su vrlo dobro kamuflirani i rijetko se otkrivaju. Ova baba se jednostavno sama razotkrila i u trenutku dok je izgovarala ono šta ona smatra kako je normalno njoj ni u peti nije bilo kako to nikome osim nekoliko postotaka psihopata u globalnoj populaciji nije normalno i čini razliku između normalnih ljudi i psihopata. Psihijatar Robert Hare je sastavija test za otkrivanje psihopatskog poremećaja koji se sastoji od 20-ak pitanja i sa kojim se može sa visokom sigurnošću utvrdit kako je neko psihopat, ali se sa sigurnošću nemože utvrdit kako neko to nije jer su psihopati u… Čitaj više »

Mozart
4 godine prije

Homo vampirus zena i urodjena mrznja prema Rusiji. Tuzna spodoba. Cilj kradja ruskog zlata …

Kvisko
4 godine prije

Ne znam za irak ,libiju,afganistan ali gledajuci iz perspektive Ex Jugoslavije, ova zena je imala pozitivnu ulogu.Zbog toga sto je lobirala za zaustavljanje balkanskog ludila koje je trajalo vise od decenije,jer da se Nato nije umjesao taj rat bi jos i danas trajao.Zao mi je svake zrtve Nato bombardiranja ali da se Nato nije umjesao zrtava bi bilo puno,puno vise.Pre dugo je to ludilo trajalo i neko je morao reci sad je dosta,nato je trebao intervenirati jos 1991.Zaracene strane na svim stranama razoruzati, nacionalisticke im vodje poslati u kut te uvesti Eu protektorat.

Mate
4 godine prije

Mrš, vještice!

Perun
4 godine prije

,,moja osobnost mrzi vaš identitet”….Kao podsjetnik za čitatelje koji se odnedavno počinju zanimati za vanjsku politiku i modernu povijest …ovo je najveca guska ikad vidjena na politickoj sceni …Bila je u Bruxellesu mnogo puta i nikad nije znala u kojim se institucijama trenutno nalazi…Madeleine Albright je sramota politike ….A Nermine .N odakle si ovu izvukao ,gdje je nadje kukala ti majka

šeronja
4 godine prije

jadno

Perun
4 godine prije

Медлин Корбел Олбрајт (енгл. Madeleine Korbel Albright), рођена као Мари Јана Корбелова (чеш. Marie Jana Korbelová; Праг, 15. мај 1937) је била 64. амерички државни секретар. Сада је ванредни професор дипломатије ..Медлин Олбрајт рођена је у Прагу, Чехословачка. Васпитана је као римокатолик, јер су њени родитељи прешли из јудаизма у католицизам како би избегли прогон….Према њеним речима, за своје јеврејско порекло сазнала је тек као одрасла. За време свог мандата значајно је појачала утицај америчке политике у Босни и Херцеговини и на Блиском истоку. На себе је навукла бес бројних Срба у бившој Југославији због приметног антисрпског става и улоге коју је имала у артикулисању америчке политике за време ратних сукоба на Балкану, нарочито на Косову и у Босни. Како је Колин Пауел навео у својим мемоарима, Олбрајтова је свој став према употреби војске образложила речима: „У чему је сврха поседовања овакве супериорне војне силе (…) ако не можемо да… Čitaj više »

politicki nekorektan
4 godine prije

…jbt, ne znas dal” je vise zla ili ruzna!!??

Njoko 9
4 godine prije

5 minuta do smrti i još ga s….e. Valjda tako izgleda čisto Zlo.

Janko
4 godine prije

Redakcija Logicno dobila bi veliku zahvalnost svojih citalaca,kada bi sve ove komentare upakirala i i toj uobrazenoj i zloj azdaji poslala da ih cita prije spavanja.

Kraljevčan
4 godine prije

Zar ovaj zlotvor još nije umro ?!?!??!?!

Alex
4 godine prije

I just hope that there is special place in hell for monsters like her!

TerraMarique
4 godine prije

Jos si ziva VESTICE. Ne za dugo nakazo !

Toni
4 godine prije

Kao polumrtva žaba krastača, fuj!

DažBog
4 godine prije

Iz kojeg je kukuruzista izvadise?
Pod hitno je u naftalin i sacuvati za sledecu sezonu.
Mozda da ju stave kao logo za Monsanto proizvode.

Lucija
4 godine prije

Ova baba gura svoju – globalističku agendu gdje stigne:
– “…Trump ostavlja dojam „nedemokrata koji se osjeća iznad zakona“.
Kao nezna da ameri imaju polupredsjednički sustav?
– ‘zabrinutost’ zbog eu…jerse anonimni Brisel nije u stanju oduprijeti nacionalizmu…

Mr.Kamenjarac
4 godine prije

Pa jucer je bilaNOC VESTICA,odkud ova danas ovde…..

izmetbegović
4 godine prije

nek nam prizna ko se sve u shevegemu osladio starim mufom građenim od junk fooda ,fosforne kiseline sa šečerom odnosno javorovim sirupom za bogate i uljem euksliptusa….

Putin i KGB
4 godine prije

Putin je u Moskvi a njegovi KGB profesijonalaci, agenti i spiuni rade u Europi

NSU
4 godine prije

Fuj ili bljak, svejedno!

Avaxus
4 godine prije

I ovo je Velja ilić hteo da kresne.

Radoznali
4 godine prije

Gospodin Putin je puno veči od više desetina ovakvih kao ova albrightova.

rade
4 godine prije

jebo je velja ilić

debeli pas
4 godine prije

Izrod najgori.

Dejan
4 godine prije

Nadam se da postoji onaj drugi svet u kojem ćeš sigurno goreti u paklu,a na ovom ti želim sporu i užasnu smrt da crkavaš skapana i u sopstvenom smradu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI