Vašington odbacio optužbe da je namjerno izašao iz INF sporazuma

Pershing II
11 komentara

Vašington odbacuje optužbe Rusije da su SAD počele razvijati raketne sisteme koji se lansiraju sa zemlje mnogo prije povlačenja iz INF sporazuma, izjavio je portparol Ministarstva odbrane, potpukovnik Robert Carver u utorak za TASS.

“To ne bi bilo tačno”, rekao je Carver komentarišući izjavu zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao da je test krstareće rakete tipa Tomahavk “eksplicitna potvrda činjenice da se u Sjedinjenim Državama razvijaju takvi sistemi već duže vreme. ”

“Sjedinjene Države su obustavile svoje obaveze prema INF sporazumu u februaru 2019. i formalno se povukle iz ugovora 2. avgusta. Nakon suspenzije američkih obaveza iz sporazuma, Ministarstvo odbrane je započeo konceptualne aktivnosti dizajniranja krstarećih i balističkih raketnih sistema koji se lansiraju sa zemlje”, rekao je Carver.

“Razvoj konvencionalnog sistema krstarećih raketa koje se lansiraju sa zemlje je u ranoj fazi testiranja. Biće potrebne godine da se dostigne početna operativna sposobnost”, primetio je.

“SAD su rekle da se nameravaju uključiti u istraživanje, razvoj i testiranje konvencionalnih krstarećih i balističkih raketa na zemlji”, dodao je portparol.

Pentagon je u ponedeljak izvestio da su Sjedinjene Države testirale krstareću raketu lansiranu sa kopna koja može da pogodi svoju metu na razdaljini većoj od 500 kilometara prvi put nakon izlaska Vašingtona iz INF sporazuma.

Vašington je više puta izjavljivao da bi mogao obaviti letno testiranje krstareće rakete sa kopnenim lansiranjem krajem avgusta.

Pored toga, američko Ministarstvo odbrane planira da u novembru testira kopnenu balističku raketu srednjeg dometa. Prema Pentagonu, testirati će se potpuno nova raketa slična Pershingu-II. Američke rakete Pershing-II uništene su u skladu s INF sporazumom do 1991. godine.

Raketni test koji su provele Sjedinjene Države ukazuje na unapred planiranu strategiju Vašingtona za omogućavanje propasti INF ugovora, izjavio je u utorak novinarima portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

INF sporazumNATOPershing 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Direktor
4 godine prije

CW-1 (prvi hladni rat) dobila je USA+NATO financijski uništivši SSSR trkom u naoružanju što je rezultiralo raspadom Sovjetskog saveza, sada gledamo CW-2 gdje je trka u naoružanju upravo u tijeku samo je pitanjue za kladionice tko će sada pasti, nekako sam dojma da bi ovaj puta moglo završiti raspadom američke unije.

Abe
4 godine prije

Portal je izgubio nešto.

Oko
4 godine prije

Ne kapiram sta su oni novo testirali ? Iste lansirne kontejnere imaju na brodovima, iste rakete na brodovima I sada su samo taj isti lansirni kontejner I tu istu raketu stavili na kopno I lansirali. Ako sam ja pucao iz pistolja sa terase kada je Zvezda prosla Kopenhagen I npr veceras istim pistoljem pucam iz camca na Dunavu kad Zvezda dobije Svajcarce da li to znaci da sam razvio novo oruzije?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI