Pentagon želi obučavati svoje vojnike u virtualnoj realnosti

Vojnik VR vojska portal
3 komentara

Pentagon je objavio poziv za kreiranje virtuelne realnosti u uslovima nuklearnog rata što predstavlja još jedan znak američke opsesije nuklearnim ratom.

Agencija za smanjenje prijetnji odbrane koja je kao odjeljenje Ministarstva odbrane fokusirano na borbu protiv oružja za masovno uništenje, traži sisteme virtualne realnosti koje može koristiti za obuku borbenih snaga u uslovima nuklearnog rata. Prošle sedmice agencija je tražila tehničke specifikacije i druge tržišne informacije o “virtualnim programima obuke i testiranja” za američke trupe koje izvode obuku u uklanjanju radioloških prijetnja kao i borbi na “nuklearnom” bojištu.

Virtualna realnost neće zamjeniti zahtjeve terenske obuke navodi se u obavještenju, dodajući da je svrha obuke uz pomoć virtualne realnosti testirati ratne scenarije i donošenje odluka kako bi se korisnicima pružili realni ishodi njihovih odluka.

Obuka u ovakvim uslovima može učiniti vojnike manje svjesnim realne moći nuklearnog oružja i smanjiti njihovo oklijevanje da pritisnu “veliko crveno dugme”. Ipak, ta odluka nikada nije prepuštena nižim činovnicima i malo je vjerovatno da će njihovi komadanti stojati u redu kako bi probali novi virtuelni scenario nuklearnog rata.

Američka vojska se sve više oslanja na simulatore obuke, koji nose očigledne prednosti, uključujući i smanjenje troškova, izbjegavajući potrebu za transportom trupa na lokacije gdje vrše obuku.

Vojska je prošlog mjeseca dodjelila 2 ugovora za virtualne simulatore s ciljem da se na kraju generiše 400 različitih okruženja za obuku na specifičnim lokacijama. Ova obuka je jedini način da se vojnicima obezbjedi približno realna situacija nuklearnog rata.

Dužnost vojske je da se pripremi a nuklearna priprema Pentagona ne bi bila toliko zlokobna da nije objavljen a potom uklonjen strateški dokument Združenog štaba koji je prikazao “smjernice i principe za planiranje, izvršenje i procjenu nuklearnih operacija”. Dokument sugeriše da nuklearna operacija može stvoriti uslove za “stratešku stabilnost” Sjedinjenih Država.

Prošlog mjeseca načelnik štaba američkog vazduhoplovstva David Goldfein je predložio da vojska preuzme mrežu za upravljnje komercijalnim satelitima. Sad su se povukle iz INF ugovora i odmah krenule u razvoj raketa koje su bile zabranjene prema INF-u.

RT

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
3 godine prije

Godinama su u virtualnoj stvarnosti, ali to uoče tek kad dobiju realni metak Kancelarijski štakor u Pentagonu ga ne osijeti

nessy
3 godine prije

Danas, uz znanje o posljedicama nuklearnog udara “veliko crveno dugme”, moze pritisnuti samo netko samo duboko, emocionalno i psihicki uskracen. Ali eto, u vojskama svih boja, ne nedostaje tipova tog profila. Citao sam o sovjetskom oficiru, osamdesetih godina, koji je odbio pokrenuti udar, iako je po svim pravilima trebao. Ispalo je da je doslo do greske, i svijet je spasila samo prosudba navedenog heroja. Mislim, da ima na you tube, dokumentarni film, naziva ‘The Man Who Saved The World ‘. Kad ovo pogledate, a radi se o cvrstim cinjenicama, zapitate se, koliko puta, mozda, je bila slicna situacija, koju smo izbjegli. Sve do jednog puta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI