Bolton kaže kako je novi sporazum START s Rusijom “pogrešan” i da je malo vjerojatno da će potrajati

John Bolton
10 komentara

Nakon što su demontirali dva od tri stupa nuklearnog širenja, SAD očito želi pustiti i da se raspadne i posljednji. John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da se novi START vjerojatno neće produžiti.

Bolton, Trump-ov savjetnik, obraćao se u utorak 41. godišnjoj Nacionalnoj konzervativnoj studentskoj konferenciji zaklade Young America, kada je iznio svoje kritike zbog sporazuma New START koji je donesen za vrijeme Obamine administracije.

Nazivajući ovaj važni sporazum “promašenim od početka”, Bolton je rekao da sporazum nije obuhvatio taktičko nuklearno oružje kratkog dometa i “ruske sustave isporuke”, a da se nije posebno pozivao na bilo koji vojni hardver.

New START stupio je na snagu 2011. godine i zadao je strankama cilj da se pridržavaju smanjenju oružja, kroz period od sedam godina. Cilj sporazuma bio je smanjiti nuklearne arsenale za trećinu  i ograničiti svaku stranu na ne više od 700 razmještenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i strateških bombardera, ne više od 1550 vojnih glava i 800 razmještenih i ne razmještenih bacača.

Početkom ove godine ruski i američki dužnosnici održali su niz savjetovanja u vezi sa sudbinom ugovora, koji istječe za dvije godine. Do sada, Washington nije dao definitivno odgovor “Da” ili “Ne”, a Bolton je u studenom rekao da Bijela kuća još nije formirala svoje stajalište.

Još uvijek to nije odlučila, ponovio je Bolton u utorak, ali  “malo je vjerojatno da će se novi START produžiti”.

Zašto proširiti promašeni sustav samo da kažete da imate sporazum?

Bolton je nagovijestio da bi SAD i dalje voljele sklopiti sporazum o smanjenju naoružanja s Rusijom, ali pod drugim, do sada neodređenim uvjetima: “Moramo i hoćemo se usredotočiti na nešto bolje”.

U utorak je američki predsjednik Donald Trump, u razgovoru za C-Span, govorio istim načinom, rekavši kako vjeruje da je moguć novi dogovor o smanjenju naoružanja s Rusijom, dok istovremeno žali što obje države drže zalihe oružja koje im ne treba, dok im je Kina za petama.

Mislim da ćemo sklopiti novi ugovor s Rusijom gdje bi imali neku vrstu kontrole oružja, jer sve što radimo je nadopunjavanje onoga što nam ne treba, a i kod njih je isto. A Kina nas oboje pokušava sustići.

Nakon što se bivši predsjednik George W. Bush jednostrano povukao iz Ugovora o antibalističkim raketama iz 1972. (Ugovor o ABM) i to u 2002. godini,  a Trump je izvukao SAD iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa u Europi (INF), START je postao posljednja stvar koja je zadržavala širenje nuklearnog sustava u dobu poslije hladnog rata.

Ugovorom INF iz 1987. godine zabranjeni su razvoj, proizvodnja i razmještanje kopnenih i soničnih raketa u rasponu između 500 i 5.500 km. Kako bi opravdali  povlačenje, SAD su optuživale Moskvu za kršenje sporazuma, što je Moskva žestoko negirala. Rusija je umjesto toga ukazala na američku vojnu izgradnju, koja iskače u Rumunjskoj i Poljskoj, i njezine proturaketne obrambene sustave koji se mogu koristiti za ispaljivanje nuklearnih raketa srednjeg dometa.

Trumpova administracija aktivno širi američki nuklearni arsenal u skladu s njegovim ažuriranim nuklearnim stavom. Prošlog mjeseca pojavio se dokument Pentagona koji sugerira da SAD potencijalno razorni nuklearni rat smatra dobitnom operacijom.

INF sporazumNew STARTUgovor antibalističke raketne prijetnje (ABM)
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivi.tz
4 godine prije

Ovom brkatom zloći gore sa slike je dovoljno kad se ujutro pogleda u ogledalo. Zato nije čudo sto je ovako zao…

nekoime
4 godine prije

Pofarbati brčiće u crno i malo fazonirati – i evo ga.

nessy
4 godine prije

Ma, da, obavezno demontirati taj sporazum. Zasada, po sporazumu, mogu unistiti zemaljsku kuglu, sam jednom. Treba da je mogu unistiti bar dva puta, i jos treci, da potvde da nitko nece ziv ostati.
Sto se tice Boltona, da se taj tip pojavi kod psihijatra, zbog izdavanja vozacke dozvole, pretpostavljam, ne samo da ne bi prosao pregled, nego bi bio hospitaliziran na neodredjeno. Jos nisam vidio njegovu fotografiju u normalnom raspolozenju, uvijek je frustriran i bijesan na granici incidenta. pa kako moze ovakav manijak formirati vanjsku politiku, najvece svjetske vojne sile? U jednom momentu, kada psiho izazove katastrofu, komentari ce biti u smislu “pa to se moglo predvidjeti”.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Mogu se Bolton i društvo nasaditi na glavu, al’ Kinezi kažu da se to sve njih ne tiče.
Da su njihove rakete samo njihove. I da će ih imati koliko oni hoće.
I kakve oni hoće.

Max
4 godine prije

Vrlo opasno za čitav svijet.

nessy
4 godine prije

Kao sto je vec ustanovljeno, ovaj Bolton, je ocito, izdanak porodice Bolton, iz ” Game of Thrones”. To je porodica poznata po tome, sto ratnim zarobljenicima, razapetima naopako, dere kozu nazivo, iz cistog, estetskog, zadovoljstva. Ovaj Bolton, ipak nije takav, on je moderan, kod njega bi zarobljenici prije deranja, dobili Andol, a susjedi cepove za usi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI