fbpx

Putin – odustajanje od START ugovora bi bilo opasno

Nuklearna raketa silos

Situacija u svetu bila bi opasnija i manje predvidljiva u slučaju da SAD 2021. godine odbiju produžiti novi START (Ugovor o strateškom smanjenju oružja), izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu  RT Arabic, Al Arabiya i Sky News Arabia TV kanale u nedelju uoči njegove posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

“Ako ovaj ugovor bude odbačen, tada svetu ne bi preostalo ništa drugo što bi ograničavalo strateško naoružanje. To je loše i ovo bi bila drugačija situacija u svetu, sigurno bi postala opasnija i svet bi postao opasniji i manje predvidljiv nego onaj u kojem sada živimo “, izjavio je Putin.

Prema Putinovim rečima, novi START, koji ističe 2021. godine, sada ostaje “gotovo poslednje sredstvo za ograničavanje trke u naoružanju, koja je već ozbiljna”.

“Štaviše, da bismo bili sigurni da je produženo, moramo na njemu da radimo upravo sada. Mi smo dali ove predloge, američka administracija ih ima na stolu, ali nije bilo odgovora. Kao što razumemo, oni nisu ipak su odlučili da li ovaj ugovor treba produžiti ili ne “, objasnio je ruski lider.

Novim Ugovorom START, koji su Moskva i Vashington potpisali 2010. godine, predviđeno je da sedam godina nakon što stupi na snagu svaka strana treba da ima ne više od ukupno 700 razmeštenih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), balističkih raketa koje se lansiraju sa podmornica ( SLBM) i strateških bombardera, kao i ne više od 1.550 bojevih glava na raspoređenim ICBM-ima, SLBM-ova i strateškim bombarderima i ukupno 800 raspoređenih i neelociranih raketa.

Dokument treba da ostane na snazi do 5. februara 2021. godine, ukoliko nije zamenjen drugim sporazumom o smanjenju nuklearnog oružja. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (do 2026. godine) uz saglasnost obe strane.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Bas krasno, sada imaju Rusi i USA nuksi dovoljno, samo da dva puta uniste planetu. Ne racunajuci ostale nuklearne sile.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Zašto za sad nema odgovora na Ruske predlogeiz USrA, mislim, da je jasno….Pošto je USrA sad strategijski u vidu nosioca nuklearnih glava, podosta zaostala za Rusijom, glavni je razlog da nema povoljan nivo za početi neke nove dogovore… Poluga je na ruskoj strani, pa če USrA težko, da se privoli u pregovore sa pozicije slabijeg…

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur,
U kojem smislu nema USA povoljan nivo za nove dogovore i
zbog cega je poluga na RF strani?
Hvala iza odgovore in lep pozdrav 😉

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Samo jedan primjer…. Ako može američki Minutman, preko severnog pola, da doleti, do Moskve od prilike u 23 minuta, onda je odgovor, da može hipersonički Avangard, da doleteti, do Minutmanovog silosa od prilike za 13 minuta i zbog svoje brzine, ni ne treba, da nosi nuklearnu bojevu glavo, jer samom kinetičkom energijom proizvede oko 2 kilotone ( TNT ) jaku expoziju, što je sasvim dosta za uništenje Minutmanovog silosa…. Znači, da pojednostavim….. Absolutno je sigurno, da mogu Rusi, da ravnaju po Americi, koliko hoče , dok obrnuto nije baš tako sigurno….. Zato se i postavljaju MK-1 univerzalne lansere u Devesele i u Redžikovo, da se smanji odzivno ili ofanzivno vrijeme….Ima pored hipersonike i nekih druhih stvari, od radarskih sistema, pa do elektronskih i kontraelektronskih ali to je u glavnom to….

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Koga vise boli briga za njihove nuklearne sporazume i rakete?

Europa bi kao prvo i osnovno trebala zamoliti amerikance da se u roku od godinu dana pokupe iz Europe zajedno sa svim svojim arsenalima oruzja a kao drugo , kazati putinu jasno i glasno da se ne bojimo njegovih raketa, jer su vremena kada se Europu plasilo babarogama odavno prosla.

poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
Gost
poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
1 godina prije

Zašto je Rusija pod nosferauom dozvolila da se razmontira 30.000 bojevih glava i to pretvori u nuklearno gorivo i izveze u čemeriku? Zašto je Rusija pod nosferatuom napravila tvornicu za uništavanje plutonija a čemerika nije već ga je deponovala? Zašto je Rusija pod nosferatuom uništila svoje kemijsko oružje a varanska čemerika nije? Zašto Rusija pod nosferatuom izvozi nuklearno gorivo u varansku čemeriku a ova joj radi o glavi? Zašto Rusija ne razvija biološko oružje ko varanoidna čemerika protiv rusa? Pa zato što nosferatu radi za stvora, sad udarajte minuse.

Klaudija
Gost
Klaudija
1 godina prije

E ne mogu nego jedan. Kakav nosferatu, kakav stvor. Putin se ponaša shodno situaciji, niti radi za nekoga (osim za Rusiju) niti protiv koga. Igra s kartama koje su mu podjeljene a mislim da sad stoji daleko bolje nego prije. Amerikancima ne odgovara ravnoteža i sigurno već uvelike rade mimo sporazuma, kao što su i za rakete srednjeg dometa, a onda će izaći iz sporazuma sa gotovim naoružanjem. Do tada, odgovara im da Rusija poštuje sporazum. Čista prevara kao što si gore naveo za ostale sporazume. Putin treba odmah početi da razvija naoružanje bez ikakvih ograničenja. Da ne poštiva sporazume će svako biti prozvan i bolje onda s razlogom nego bez.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Puno zasto, a odgovor je jednostavan: zasto bi rusi drzali skupih bombi da mogu unistiti planetu 60 puta (koliko su nekad imali) kad im je dovoljno da imaju projektila da mogu unistiti planetu dva puta. RIjesili su se viska prodajuci ga amerikancima, rijesili su se nepotrebnih troskova, a ako dodje stani-pani sa pola arsenala mogu unistiti cijelu planetu..

Bi li ti kupio 60 istih auta, a onda vozio samo jedan, a za sve placao registraciju?

Klaudija
Gost
Klaudija
1 godina prije
Reply to  tihobl

Mislim da nije više upitan broj nego karakteristike. Neće ni ameri praviti stare rakete. Razvijaju se nove tehnologije i u tome pravcu ide trka.

Crni Scenarij
Gost
Crni Scenarij
1 godina prije
Reply to  Klaudija

@Klaudija da u pravu si ali za to “njihovo novo” treba bar 10-20 godina a ovi+crveni će bit na Marsu onda sa marsovskim Avantgardom…

oefviwefvrnewcnvqwucnuecwec
Gost
oefviwefvrnewcnvqwucnuecwec
1 godina prije
Reply to  tihobl

Smisao za humor je odraz inteligencije banjalučanine ali tvoje doskočice duhovite ne mogu promjeniti moj aksiom gore naveden. One gore činjenice su neoborive bilo kojim kontra argumentom jer nema tih oratorskih eskapada koje ih mogu srušiti. Znam da ti je teško prihvatiti da nosferatu nije to za koga se predstavlja ali smogni hrabosti pogledaj se u oći i reci neću sebe lagati. Klaudiju, Klaudija nebih komentirao.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ne teoretisi. Dovoljno je jednom unistiti zivot na planeti, ne moras postupak ponavljati 60 puta. To je jedino bitno u racunici.

oefviwefvrnewcnvqwucnuecwec
Gost
oefviwefvrnewcnvqwucnuecwec
1 godina prije
Reply to  tihobl

Središnja točka urote je okupacija uvjerenja, prestani vjerovati u “svoje” jer ono puši ulogu koju glumi nosferatu za poznate redatelje, producente, scenariste…………

POVEZANE VIJESTI

Izbornik