Putin – odustajanje od START ugovora bi bilo opasno

Nuklearna raketa silos
13 komentara

Situacija u svetu bila bi opasnija i manje predvidljiva u slučaju da SAD 2021. godine odbiju produžiti novi START (Ugovor o strateškom smanjenju oružja), izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu  RT Arabic, Al Arabiya i Sky News Arabia TV kanale u nedelju uoči njegove posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

“Ako ovaj ugovor bude odbačen, tada svetu ne bi preostalo ništa drugo što bi ograničavalo strateško naoružanje. To je loše i ovo bi bila drugačija situacija u svetu, sigurno bi postala opasnija i svet bi postao opasniji i manje predvidljiv nego onaj u kojem sada živimo “, izjavio je Putin.

Prema Putinovim rečima, novi START, koji ističe 2021. godine, sada ostaje “gotovo poslednje sredstvo za ograničavanje trke u naoružanju, koja je već ozbiljna”.

“Štaviše, da bismo bili sigurni da je produženo, moramo na njemu da radimo upravo sada. Mi smo dali ove predloge, američka administracija ih ima na stolu, ali nije bilo odgovora. Kao što razumemo, oni nisu ipak su odlučili da li ovaj ugovor treba produžiti ili ne “, objasnio je ruski lider.

Novim Ugovorom START, koji su Moskva i Vashington potpisali 2010. godine, predviđeno je da sedam godina nakon što stupi na snagu svaka strana treba da ima ne više od ukupno 700 razmeštenih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), balističkih raketa koje se lansiraju sa podmornica ( SLBM) i strateških bombardera, kao i ne više od 1.550 bojevih glava na raspoređenim ICBM-ima, SLBM-ova i strateškim bombarderima i ukupno 800 raspoređenih i neelociranih raketa.

Dokument treba da ostane na snazi do 5. februara 2021. godine, ukoliko nije zamenjen drugim sporazumom o smanjenju nuklearnog oružja. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (do 2026. godine) uz saglasnost obe strane.

New START
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
4 godine prije

Bas krasno, sada imaju Rusi i USA nuksi dovoljno, samo da dva puta uniste planetu. Ne racunajuci ostale nuklearne sile.

Trubadur
4 godine prije

Zašto za sad nema odgovora na Ruske predlogeiz USrA, mislim, da je jasno….Pošto je USrA sad strategijski u vidu nosioca nuklearnih glava, podosta zaostala za Rusijom, glavni je razlog da nema povoljan nivo za početi neke nove dogovore… Poluga je na ruskoj strani, pa če USrA težko, da se privoli u pregovore sa pozicije slabijeg…

Kvisko
4 godine prije

Koga vise boli briga za njihove nuklearne sporazume i rakete?

Europa bi kao prvo i osnovno trebala zamoliti amerikance da se u roku od godinu dana pokupe iz Europe zajedno sa svim svojim arsenalima oruzja a kao drugo , kazati putinu jasno i glasno da se ne bojimo njegovih raketa, jer su vremena kada se Europu plasilo babarogama odavno prosla.

poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
4 godine prije

Zašto je Rusija pod nosferauom dozvolila da se razmontira 30.000 bojevih glava i to pretvori u nuklearno gorivo i izveze u čemeriku? Zašto je Rusija pod nosferatuom napravila tvornicu za uništavanje plutonija a čemerika nije već ga je deponovala? Zašto je Rusija pod nosferatuom uništila svoje kemijsko oružje a varanska čemerika nije? Zašto Rusija pod nosferatuom izvozi nuklearno gorivo u varansku čemeriku a ova joj radi o glavi? Zašto Rusija ne razvija biološko oružje ko varanoidna čemerika protiv rusa? Pa zato što nosferatu radi za stvora, sad udarajte minuse.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI