Nakon dogovora s Bidenom, zakon kojim se produžuje novi nuklearni sporazum START sa SAD-om na dodatnih pet godina prvi je potpisao Putin

Putin potpis
5 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je nacrt zakona o produženju novog Sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja START, što je službeno objavio Kremlj. Ako njegov američki kolega Joe Biden bude slijedio njihov primjer, Sporazum će ostati na snazi do 2026. godine.

Do ovakvog rješenja situacije došlo je u petak navečer, odnosno samo dva dana nakon što se ruski parlament jednoglasno složio za produženje Sporazuma, koji je trebao isteći 05. veljače.

Ranije ovog tjedna Putin i Biden, nakon dugotrajnog telefonskog poziva, dogovorili su pokretanje petogodišnje klauzule produženja Sporazuma. Ovim postupkom započelo je svojevrsno spašavanje Sporazuma, koji je ostao po strani, nakon što ga je prethodna administracija Donalda Trumpa odbila produžiti bez ispunjavanja dodatnih preduvjeta.

Novi Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (poznat kao Novi START), koji je stupio na snagu 2011., godine ograničava broj nuklearnih bojevih glava i broj transportnih vozila bojevih glava koje SAD i Rusija smiju posjedovati. Sporazum se smatra gotovo jedinim preostalim sporazumom o kontroli naoružanja između tih dviju nuklearnih sila.

Sada su na potezu Sjedinjene Američke Države, koje trebaju ispuniti svoj dio pogodbe kako bi Sporazum ostao na snazi. Trenutno po tom pitanju nema nikakvih novosti iz Washingtona.

Za vrijeme Trumpove administracije, Rusija se našla u poprilično neugodnoj situaciji kada je u pitanju bilo produživanje Sporazuma sa SAD-om. Moskva je u više navrata pozivala Washington na produživanje Sporazuma na pet godina bez ikakvih preduvjeta sa svoje strane, no SAD su iznijele svoje dodatne preduvjete.

U određenom je trenutku Washington pokušao produžiti Sporazumna godinu dana, umjesto na pet. Osim toga SAD su zatražile da se ograničenje u tih godinu dana odnosi na sve nuklearne bojeve glave. Nakon što je Rusija pristala na ”sastanak s Washingtonom na polovici puta” u vezi s tim pitanjima, SAD su zatražile promjene u pogledu režima verifikacije. U konačnici dogovor je postignut tek nakon završetka Trumpovog predsjedničkog mandata.

Ipak, nakon što je pristala na produljenje, Moskva je upozorila da Sporazum možda neće potrajati dugo, pogotovo ako SAD pokušaju “podrivati nacionalnu sigurnost Rusije.”

joe bidenNew STARTvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tedi
3 godine prije

Sporazum Ribentrop Molotov.

Mahatma
3 godine prije

Uff, možemo vratit doomsday sat natrag na 5 minuta do katastrofe. Kakva glupost.

Max
3 godine prije

Ovakvi sporazumi nužni su za mir i stabilnost na strateškoj razini

Drima
3 godine prije

Strah od izmišljenog oružja dođe skoro kao strah od izmišljenih bolesti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI