Nemački mediji nazivaju ruske i kineske hipersonične rakete „noćnom morom“ za evropsku bezbednost

Hipersonicne rakete
39 komentara

Istovremeno, mediji su primetili da Rusija nije zabrinuta za napredak drugih zemalja na polju hipersoničnog naoružanja, jer razvija napredne sisteme PVO poput S-500, dizajnirane da se suprotstave takvim pretnjama.

Uvođenje hipersoničnog oružja u arsenale zemalja, posebno Rusije i Kine, noćna je mora za evropsku bezbednost, pokreće novu fazu u „spirali pretnji“, izjavio je novinar Die Velta Gerhard Hegmann.

Podsetio je na nedavnu uzbunu u američkoj vojnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj, nakon što je ruska podmornica izvela test rakete ICBM. Die Velt je primetio da, iako je incident pokazao da je američka vojska u stalnoj pripravnosti, dodalo je da bi u slučaju hipersonične rakete možda reagovali prekasno da bi je presreli.

“Pojavom takozvanog hipersoničnog oružja postojeći lanci upozorenja o lansiranju projektila i antibalističkim raketnim sistemima postaju beskorisni i vreme za reakciju na lansiranje drastično se smanjuje”, objavljeno je.

Mediji su citirali stručnjake iz Nemačkog saveta za spoljne odnose koji sugerišu da će hipersonično oružje narušiti ravnotežu snaga između nuklearnih sila i sprečiti inicijative za razoružanje. Oni su ukazali da dok Rusija i Kina već zauzimaju vodeće pozicije u pogledu hipersoničnog oružja, SAD će se potruditi da to sustignu.

Istovremeno, nemački analitičari bezbednosti koje je citirao Die Velt istakli su da Rusija nije zabrinuta za napredak SAD na terenu zbog toga što zemlja poseduje efikasnu odbranu od hipersoničnog naoružanja u vidu naprednog sistema PVO S-500.

SAD su prvi put počele da istražuju hipersonične rakete i jedrilice još 2000. godine, ali su na kraju napustile projekte na ovom polju, tek nedavno ih ponovo pokrenuvši. Ovi napori su ponovo pokrenuti nakon što je Rusija najavila proboj, predstavljajući nekoliko modela naoružanja sposobnog za hipersoničnu struju koja se kreće brzinom od 10 Maha i više.

Predsednik Vladimir Putin izjavio je predstavljajući novo naoružanje, da je njihov razvoj odgovor zemlje na akcije Zapada i njihovo nepoštovanje ruskih interesa i zahteva. Kremlj je istovremeno izrazio spremnost da nove rakete stavi na dnevni red razgovora o ugovorima o kontroli naoružanja, kao što je Novi START, koji treba da istekne u februaru 2021. i zahteva produženje.

hipersonična raketaNew START
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spartak
3 godine prije

Lopov misli da su svi ljudi lopovi. Tako i zapadne kleptooligarhije “misle” da će ih netko napasti, jer su one te koje napadaju, one su agresori. Može li se dotični novinar Die Welta zapitati, pada li mu to uopće na pamet, ZAŠTO bi, i KAKO, Rusija ili Kina napali Njemačku? Pa nisu ludi da to čine. Imaju pametnijeg posla negoli ginuti u ratu. Niti imaju razloga niti potrebe, a da ne govorimo bi NATO odgovorio na to. Uostalom, NATO je taj koji raspoređuje trupe na ruskoj i bjeloruskoj granici. Moskva i Minsk i Peking se samo brane od agresivnih imperijalista kojima je agresija modus vivendi. Imperijalizam je zadnji stadij kapitalizma, to nije puka Marxova fraza već gola istina mnogo puta potvrđivana u povijesti

nekoime
3 godine prije

Ne čačkajte mečku, pa vas neće napasti.

nekoime
3 godine prije

Musk, Gates i Spielberg već rade na pronalasku američkog odgovora.

Faust
3 godine prije

Prioritet EU su moderna obitelj i lgbtiq udruge..

Sparkling
3 godine prije

Naslov nije zanimljiv za suvisli komentar. MSM samo pumpaju neuki puk i pokazuju od kuda to vreba “opasnost”. Da bi se u nekom budućem vremenu pojavio neki zastupnik u Njemačkom parlamentu i tražio povećanje proračuna za obranu. Već viđeno.

werpo
3 godine prije

Takvi idioti kao ovi iz EU su stvorili jaki savez izmedju Rusije i Kine.
Putin je znao za ovo, to je on predvidio da ce prije ili kasnije nato-devil se morati uhvatiti u kostac i s Kinom pa oslabiti zeljezni zagrljaj oko Moskve.

werpo
3 godine prije

Takvi idi—oti kao ovi iz EU su stvorili jaki savez izmedju Rusije i Kine.
Putin je znao za ovo odavno, to je on predvidio da ce prije ili kasnije nato-devil se morati uhvatiti u kostac i s Kinom pa oslabiti zeljezni zagrljaj oko Moskve.

Dokurčilomi
3 godine prije

Budimo iskreni za EU, Rusiji nisu potrebne supersonične rakete a imaju i tenkova viška.

Spektator
3 godine prije

Svi bi se igrali rata pod uvjetom da su superiorni i da se osjećaju sigurnim. Kada se netko pokaže ravnopravnim, to smatraju nepoštenim borbom i nariču nad svojom ugroženošću. Jadno, no time pokazuju svoju pravu narav.

Max
3 godine prije

Kinezi i Rusi jesu uznapredovali u toj tehnologiji ali ne prijeteEuropi.

ad astra
3 godine prije

Hipersonični projektili ili rakete, ne znam kako da ih nazovem. Imam nekoliko nedoumica koje bih htio podijeliti s nekim s ovog portala tko je upučeniji u ovu tematiku. Koja je putanja tih hipersoničnih projektila s obzirom da neke balističke rakete isti tako razvijaju jako velike brzine. Putanja leta je krucijalno pitanje. Ako raketa mora postići veliku visinu prije obrušavanja na cilj onda ju je lako za detektirati. Ako raketa leti na maloj visini, u atmosferi onda je to nešto revolucionarno u tehnologiji jer podnosi veliki pritisak i temperaturu što je do sad bilo nemogće. Ali uzmimo da je moguće da raketa leti 12500 km/h u atmosferi, koja je upravljivost te rakete ili projektila. Kod takve brzine tijelo se nalazi u omotaču plazme i za njega vrijede neki sasvim drugi zakoni fizike. Ali kao što rekoh, nisam eksper i bilo bi mi drago da se javi neki stručnjak.

Zlaja
3 godine prije

Šta je tu čudno, Rusi i Rusija su oduvjek bili prijetnja za Europsku sigurnost.
Nista novo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI