Rusija lansirala hipersoničnu raketu Cirkon

hipersonična raketa Cirkon
23 komentara

Ruska fregata Admiral Gorškov uspješno je u četvrtak završila probno lansiranje najsuvremenije hipersonične krstareće rakete Cirkon, otkrilo je Ministarstvo obrane zemlje.

Cirkon, protubrodska raketa domaće proizvodnje, uspješno je ispaljena na metu u Bijelom moru na krajnjem sjeveru zemlje. U Bijelom moru se nalazi Severodvinsk, važno vojno brodogradilište i sjedište Sjeverne flote zemlje.

Protubrodska raketa sposobna je ubrzati do 9 Macha, a dizajnirana je za pogađanje neprijateljskih površinskih brodova, poput fregata i nosača zrakoplova, kao i kopnenih ciljeva koji se nalaze unutar dometa projektila. Njegova brzina (9.800-11.025 km/h) otežava  zaustavljanje bilo kakvim protuzračnim sustavima, a ima deklarirani domet od preko tisuću kilometara.

 

Raketa je već neko vrijeme na testiranju, a prošlog mjeseca je prvi put uspješno lansirana s podmornice na nuklearni pogon.

Prema Mihailu Hodarenoku, vojnom komentatoru za RT i umirovljenom pukovniku ruskih oružanih snaga, Cirkon ima sposobnost “ozbiljno utjecati na globalnu pomorsku ravnotežu snaga”, navodeći “veliku brzinu krstarenja” projektila i “značajno smanjen radarski presjek” kao moćna kombinacija.

Ranije ovog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će, nakon uspješnog testiranja, rakete Cirkon biti isporučene mornarici od 2022. godine.

3M22 Circon raketahipersonična raketarusijaZircon
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
2 godine prije

Trebat će!

KobraN
2 godine prije

Sigurno ne ostaje za muzej & garažu – ovo ćemo gledati iznad nas kako šiba preko horizonta dok kažeš – keks !

preseren3
2 godine prije

I to je sve. Nema više komentara Logično? Tko plati više?

Yui
2 godine prije

Nista im to nece pomoci, anglosaxi ce ih smazati za marendu. Anglosaksi imaju Tajno oruzje Koje nije fizicko, to je propaganda, Propaganda ,propaganda

Yenkre
2 godine prije

Earlier, US Congressmen Steve Cohen (Democrat, Tennessee), along with Joe Wilson (Republican, South Carolina) introduced a Congressional Resolution to the House of Representatives to end recognition of Vladimir Putin as president of Russia if he remains in office beyond the end of his current term on May 7, 2024.

Mölltaler
2 godine prije

Po svemu sudeći čeka nas, uz ovaj medicinsko-psihološki, pravi rat.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Sjedinjene Američke Države smišljaju planove za raspoređivanje svojih budućih hipersoničnih projektila u Njemačkoj. To bi im omogućilo da brzo udare na Rusiju. Konkretno, govori se o hipersoničnim projektilima Dark Eagle, koji će moći razviti brzinu od 6.500 kilometara na sat. Tako projektil ispaljen iz Njemačke morao bi doći do Moskve za samo 21 minutu. I sve bi to bilo u redu, da tu ne postoji mali problem. Planovi izgledaju krasno i divno, ali Amerikanci ne raspolažu ni projektilima Dark Eagle, a ni bilo kojim drugim hipersoničnim oružjem. Još jedan mali problem je da bi u slučaju nekog pravog vojnog nereda, npr. glavna američka zračna baza Ramstein, bila pretvorena u kamenu mrvu sa pripadajućom gorućom zemljom. I ruskim projektilima bi za to trebalo najviše 5 – 6 minuta. Pentagon je krajem listopada objavio odluku o odgodi testiranja hipersoničnog oružja zbog problema s lansirnom raketom. Prvi put je razvoj takvog oružja u Sjedinjenim… Čitaj više »

Mat
2 godine prije

Imaju Sarmat,zasto ce im….Cirkon???

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Rusija je testirala protusatelitsko oružje. Amerikanci su vrlo burno reagirali tvrdeći da je Rusija nakon testova “ostavila” u orbiti veliki broj krhotina oborenog satelita. Pentagon, State Department i NASA tvrde da su takvi testovi opasni za ISS i svemirska istraživanja općenito i ugrožavaju stratešku stabilnost. Američki ministar obrane Lloyd Austin je optužio Rusiju da stvara prijetnju cijelom svijetu. “Ono što najviše zabrinjava je prijetnja međunarodnoj zajednici. To potkopava međunarodnu stabilnost.” Zašto su Amerikanci toliko nervozni oko ovoga? Što toliko naljuti Lloyd Austina III? Koji je nedavno obilazeći Ukrajinu i Gruziju bio fakat dobre volje!Možda je razlog u tome da su im Rusi testiranjem A-235 Nudol, poslali poruku da mogu oboriti ne samo satelite, nego i uništiti orbitalni zrakoplov X-37B. Projekt Boeing X-37 je američki tajni svemirski presretač, letjelica koja može oboriti ruske i kineske satelite. I Amerikanci su se njome hvalili. Sada govore o opasnosti od krhotina nastalih u orbiti… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Kad te neće, neće… U srijedu 17. studenog ujutro pao je u Sredozemno more F-35B, koji je poletio sa britanskog nosača Queen Elizabeth. Pilot se uspio katapultirati. Nosač je inače nosio 8 britanskih i 10 F-35B američkog Marinskog korpusa. Britanska strana ne daje podatke o dubini na mjestu pada, kao ni o mjestu pada. Obzirom na dubine u istočnom Mediteranu, olupina F-35 mogla bi se nalaziti na dubini od svega par sto metara. Amerikanci i Britanci strahuju da bi ruska podmornica mogla krenuti na mjesto pada i Rusija mogla dobiti pristup tajnim podacima ako pronađe njegovu olupinu. Na to ukazuje velika aktivnost američkih patrolnih i protupodmorničkih zrakoplova koji su trenutno u dugim patrolnim misijama južno od Cipra. Dok u Londonu i Washingtonu, a bome i Lockheed Martinu, neki čupaju kosu od muke i ne spavaju, brodovi britanske mornarice čuvaju mjesto pada i istodobno istražuju mogućnosti podizanja zrakoplova iz dubine. Upitno… Čitaj više »

Max
2 godine prije

To je snaga ii garant opstanka Rusijw ii trebat će ako zakuha oko Ukrrajine uskoro

nessy
2 godine prije

Ovo su sokantne vijesti za sav slobodan svijet. Predlazem hitnu, sveobuhvatnu, rezoluciju koju ce potpisati USA, GB i Izrael, kojom se najstoze zabranjuje razvoj te vrste oruzja, barem dok snage svijetla ne dostignu nivo na kojem su snage mraka vec sada. Grozni, strasni, krvolocni i kostolomni Kinezi i pogotovo, Rusi, zele srusiti sve dobrobiti zapadne demokracije, i vratiti nas sedmo stoljece. Pardon, greska, to sa sedmim stoljecem se odnosi na saudijce i njihove satelite, ali, nije zdravo o tome govoriti, jer su oni na strani sila svijetla. Kako? E, to jos nisam uspio povezati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI