Covid-19, cjepiva i protu-ruska politika – ključne točke s Putinove godišnje konferencije za tisak

Putin konferencija
69 komentara

Godišnja konferencija za tisak ruskog predsjednika u prosincu pretrpjela je ove godine značajne promjene zbog situacije s koronavirusom. Ove je godine predsjednik putem videokonferencije odgovarao na pitanja nekoliko press centara, uspostavljenih širom zemlje.

Predsjednik Vladimir Putin priznao je da je 2020. bila komplicirana za Rusiju i druge zemlje, ali tijekom godine bilo je i pozitivnih i negativnih događaja. Svjetski problem s COVIDOM-19 bio je najveći problem s kojim se Rusija suočila. Covid-19 je bio jedna od ključnih tema koja je zauzimala većinu vremena predsjednikove godišnje konferencije za novinare.

Predsjednik je primijetio da je na rusko gospodarstvo, kao i na mnoga druga širom svijeta, utjecao Covid-19, ali ustvrdio je da je u prosjeku Rusija prošla bolje od većine zemalja, uključujući SAD. Također je izjavio da se Rusija uspjela pripremiti za izbijanje COVIDA-19 na proljeće bolje od ostalih zemalja i da je sada treća po količini dnevnih testiranja na koronavirus.

Zasebno, ruski predsjednik pohvalio je istraživački institut Gamaleja u zemlji, jer je prvi na svijetu registrirao cjepivo protiv koronavirusa, ali priznao je da nije sam primio cjepivo zbog nepridržavanja preporučenih dobnih ograničenja. Putin se planira što prije cijepiti, tvrdeći da je masovno cijepljenje, prema njegovom mišljenju, neophodno za postizanje “imuniteta stada” i tako globalnu pobjedu nad Covidom-19. Dodao je da su ono što je Rusiji trenutno potrebno proizvodni pogoni za proizvodnju cjepiva u velikim količinama za masovnu kampanju cijepljenja koja bi trebala započeti.

Moskva se nada da će nova Bidenova administracija poboljšati zahladnjele odnose koji danas postoje između Washingtona i Moskve

Osim Covida-19, Putin je komentirao ishod ovogodišnjih predsjedničkih izbora u SAD-u, izrazivši nadu da bi američki predsjednik Joe Biden i njegova administracija mogli promijeniti svoj pristup odnosima s Moskvom i riješiti pitanja koja su mučila bilateralne veze posljednjih nekoliko godina. Putin se posebno nadao da će Biden produžiti Ugovor o strateškom smanjenju naoružanja (Novi START) s Rusijom, kada preuzme dužnost. Pohvalio je novoizabranog predsjednika Demokratske stranke kao “upućenog čovjeka” kako u pogledu unutarnje, tako i vanjske politike.

Ruski predsjednik zauzvrat nije izrazio zabrinutost za budućnost sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Primijetio je da Republikanac očito ne planira napustiti politiku i podsjetio je da je Trump, usprkos porazu na izborima, prikupio gotovo 47 % glasova naroda.

O navodnim ruskim hakerima

Ruski predsjednik također je komentirao nedavne navode iznesene u medijima koji su govorilo o tome da navodno ruski državni hakeri stoje iza napada na nekoliko američkih vladinih odjela, sugerirajući da su anonimni izvori koji stoje iza tih izvještaja zapravo američko državno Ministarstvo i obavještajne agencije. Putin se podsjetio da upravo te strukture stoje iza sličnih neutemeljenih tvrdnji protiv Rusije koje su se pojavile nakon predsjedničkih izbora 2016. godine i pretpostavio je da su nova izvješća o “ruskim hakerima” mogla biti izmišljena po njihovom nalogu.

Putin je snažno negirao optužbe da su se Kremlj ili državno podržani hakeri miješali u bilo kakve aktivnosti vezane uz američke izbore, uključujući predsjedničke utrke 2016. i 2020. godine. Argumentirao je da je objavljivanje takvih optužbi “osveta,” pokušaj utjecaja na javno mnijenje u Rusiji i izgovor za dodatno zaoštravanje ionako složenih odnosa Moskve i Washingtona.

Navodno trovanje Navaljnog kao povod za napad na Kremlj

Putin je komentirao nedavnu objavu istrage o navodnom trovanju ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog, u kojoj je potonji optužio predsjednika i šefa FSB-a za organiziranje navodnog trovanja, nazvavši optužbu “trikom” i povodom za napad na vodstvo zemlje. Predsjednik je izrazio sumnju da itko, uključujući Kremlj, želi Navaljnog mrtvog i sugerirao da navodno trovanje i takozvana “istraga” imaju drugu svrhu.

Predsjednik se osvrnuo na metode koje su Navaljni i Bellingcat koristili kako bi potkrijepili svoje tvrdnje, posebno praćenje mjesta na kojima su bili telefoni operativaca FSB-a. Sugerirao je da je “istraga” trebala legalizirati metode nadzora koje koriste američke specijalne službe. Putin je odvojeno naglasio da Navaljni ima pristup takvim podacima, što sugerira njegovu blisku suradnju s američkim specijalnim službama, što je dodatni razlog za zabrinutost.

U usporedbi sa Zapadnim državama, Rusija je prava ”dobrica”

Odgovarajući na pitanje novinara BBC-a, je li Rusija ”dobra država,” predsjednik je napomenuo da se definitivno može smatrati takvom u usporedbi sa Zapadnim zemljama. Putin je podsjetio da se ruski vojni proračun teško može usporediti s američkim ili proračunima  mnogih drugih zemalja, naglasivši da je ta zemlja na šestom mjestu po sredstvima izdvojenim za obranu. Također je naglasio da za razliku od SAD-a, Moskva nema raširenu mrežu vojnih baza širom svijeta.

Ruski je predsjednik nadalje komentirao razvoj novog naoružanja u zemlji, tvrdeći da je takvu politiku nacija počela provoditi zbog kontinuiranog širenja NATO-a na istok, usprkos obećanjima da se takvo nešto neće događati. Dodao je da je uvođenje novog oružja, poput hipersoničnih projektila i jedrilica, bilo neophodno u svjetlu napuštanja SAD-a njihovih međunarodnih obveza, posebice Ugovora o protu-balističkim projektilima iz 2002. godine i Ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa 2019. godine.

Putin je također oštro kritizirao SAD zbog napuštanja Ugovora o otvorenom nebu, kojeg su SAD napustile u listopadu 2019. Napomenuo je da će sada države NATO-a prenositi podatke svojih letova koje provode iznad Rusije izravno u Washington, dok Moskva neće moći provoditi promatračke letove iznad SAD-a.

Putin nije donio odluku vezi s kandidaturom za novi mandat

Tijekom govora o izmjenama ruskog ustava nastalim 2020. godine i njegovoj želji za ponovnu kandidaturu za predsjednika 2024. godine, Putin je naglasio da se još nije odlučio o tome hoće li iskoristiti ovu priliku ili ne.

Prije 2024. godine, Rusija će također održati opće izbore 2021. godine, koji bi, kako je Putin sugerirao, mogli imati priljev novih stranaka koje nikada nisu bile dio ruskog parlamenta. Primijetio je, međutim, da bi se izbori 2021. mogli suočiti i sa stranim miješanjem, ali uvjeravao je da će se Moskva moći oduprijeti takvim napadima.

Sjeverni tok 2 će biti dovršen i od njega će EU imati koristi

Predsjednik Putin također je izrazio nadu da će nova američka administracija također promijeniti pristup svojim europskim saveznicima, posebno u pogledu sankcija zbog pomoći u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2. Također je podijelio kako je plinovod blizu završetka, da treba još položiti samo 165 kilometara, napominjući da će ruski plin, koji će biti isporučen njime, biti od koristi za EU puno više od plina kojeg EU trenutno kupuje od SAD-a.

Rusija više nije svjetska ”benzinska crpka”

Nastavljajući raspravljati o ekonomskim pitanjima, Putin je rekao da je Rusija smanjila ovisnost o prodaji plina i nafte, ograničivši svoj udio u proračunu zemlje na 30 %. Pohvalio je vijest kao još jedan korak u “silasku s naftne igle”, čineći tako zemlju manje ovisnom o svjetskim cijenama sirove nafte, iako je priznao da Rusija u tom pogledu mora još puno postići.

“Ako je netko Rusiju doživljavao kao neku” benzinsku crpku,” više nema razloga za takvu percepciju. Međutim, ovisnost o svjetskim izvorima nafte i dalje je velika i moramo to uzeti u obzir”, rekao je predsjednik.

konferencija za novinareNew STARTvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
3 godine prije

Koji političar na svijetu je spreman i spsoban da 5 sati odgovara stotinama novinara, osim Putina?
Skidam mu kapu!
Kad bi ameri imali samo pola Putina za predsednika svijet bi bio drugačiji.

Vendetta
3 godine prije

Kako sad ovo, zar nije Putko borac za nas male ljude, ili neki zestoki protivnik sotonjara sa West Side. Možda ipak ne, možd aje ipak sve bila igra cijelo vrijeme. Možete vi pricati sto god hocete da je on vrhunski strategist ovo ono mudar ali brale sve pada u vodu. On je da stvarno nezavistan i da ne sudjeluje u ovom svemu skupa sa Merkel Trump Macron u ostali nebi ta dio to sto radi. Nemojte mi samo jos reci da Rusi imaju dobru vakcinu molim vas 9 mjeseci je proslo, pametnom dosta. Pozitivna stvar korone je za sto je otkrila sve ljigave medju nama. Nakon ovog vise nema skrivanja, znamo ko je covjek ko ne. Ja osobno sam bio fan ovog gospodina ali nakon sto vidim sta i on radi ne mogu vise biti. Ne mogu biti na strani onih koji to rade svom narodu. Možemo mu priznati neke… Čitaj više »

Marko9
3 godine prije

NAVODNO TROVANJE NAVALJNOG KAO POVOD ZA NAPAD NA KREMLJ ***** Prije dva tjedna Psekov je optuzio Navalnija da radi za strane obavjestajne sluzbe. Navalni je uzvratio da ce ga tuziti. Jucer je ruski predsjednik rekao da Navalni radi za CIA. Sad Navalni suti. Prije toga je rekao Navalni da je iz ruske tajne sluzbe neki agent njega pratio dvije godine sve do Tomska. Ispada da ruski KGB nema drugi nacin da nekog prati kao telefon nego kao u romanu Conan Doyle, Sherlock Holmes. Prema Levandi za ispitivanje javnog mnijenja u Rusiji, Navalnija podrzava 3% glasaca. Ako Rusija ima 80 milion glasaca, to znaci da 2.5 miliona Rusa podrzavaju Navalnija. Ako je njih samo 10% , dakle 250 000 radikalnih, oni mogu uz pomoc stranog novca i uz podrsku zapadnih novina uzdrmati drzavu. Ako je vladar slab, moze im i uspjeti kao Trockom. Trocki i ostali boljsevici pa i druge radikalne… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Marko9
Marko9
3 godine prije

Kad je Trocki bio potjeran iz Rusije odlazi u Tursku i gle turska vlada ne prigovara, zatim na poziv francuske vlade dolazi u Francusku.
To je kao da Bin Laden ide iz jedne drzave u drugu i odrzava govore.
Zatim Trocki odlazi u Norvesku pa kasnije u Meksiko i u luci ga ceka vlak poslat od meksicke vlade.
Cijelo vrijeme u Meksiku ima policijsku zastitu na racun drzave.
Slicna prica s ovim Navalnim.
Da je Rusija slabic, Navalni bi bio pozvan u Ameriku pa odrzao govor u americkom kongresu kao Joshua iz Hong Kona ili u njemackom Bundestagu.

ad astra
3 godine prije

Predsjednik Putin kaže da je smanjena ovisnost o izvozu energenata na 30% od ukupnog izvoza. Vrlo interesantno bi bilo znati čime se zamijenjen izvoz energenata. Pšenica to sigurno ne može zamijeniti. Iz ove izjave da se dosta toga isčitati. Ako je smanjen izvoz energenata, a istima je znatno pala cijena kako se to očitovalo na ruski GDP. Činjenica je da se zapad izvlači iz krize, uz ostalo i s cijenom energenata. Kako? Pa tako da je cijena goriva i plina neznatno jeftinija iako je cijena na svjetskom tržištu znatno pala. Države koje jako ovise o izvozu ugljkovodika imaju i imat će velikih problema u svom proračunu. Prelazak automobila na pogon na el. energiju je dodatan udar.Koliko god to zvučalo futuristički ali vrijeme ugljkovodika lagano dolazi kraju. Nikad neće potpuno nestati s scene ali će se potražnja znatno smanjiti.

Kio
3 godine prije

U Rusiji je sektastvo zabranjeno. Zapravo otud i ovo zlo po sviijeru. Pametnome dosta

Legendarni Grk
3 godine prije

Što se tiče “provjerenog i sigurnog cjepiva protiv korone” – medicinska sestra u Aljasci je umrla 10 minuta nakon što je primila cjepivo:

http://82.221.129.208/coronavaxnurse.mp4 – kratak video – 1:09

Originalni tekst:

NURSE IN ALASKA DIES 10 MINUTES AFTER CORONA SHOT, AND THEN THIS ONE IN CHATTANOOGA TENNESEE WENT DOWN ON CHATTANOOGA CHANNEL 3 LIVE, ON AIR.
Channel 3 chattanooga was broadcasting health care workers getting the shot. The first nurse got it on camera, looked dazed right afterward, got more and more dazed and within fifteen minutes passed out and fell to the floor, LIVE, ON TV.

Pa, prijatno vam cijepljenje, čovjekoliki majmuni! – kako bi to rekli neki koji znaju istinu o cjepivima.

Trt
3 godine prije

Izdajica ko i svi koji sudjeluju u plandemiji.

Stara kuka
3 godine prije

Vidim ima komentatora koji izražavaju razočaranost u Putina. Ali Šumadinac je ovog puta u pravu u jednom od svojih upisa. Putina će najlakše diskreditirati u očima onih koji o njemu imaju dobro mišljenje tako da ga prikažu jednim od njih. Njegovo dosadašnje demoniziranje od strane kabalističkih globalista i njihovih kupljenih medija je često postizalo suprotni učinak od željenog. Se više ljudi je počelo simpatizirati i podržavati Putina i Rusiju. A onda su se dosjetili kako tome doći na kraj. Prikazati Putina kao “jednog od njih”. I sada su mnogi razočarani i osuđuju ga za “izdaju”. To je najefikasnija taktika, Treba ovcoide uvjeriti “da u svi isti” i da stoga nemamo nikakav izbor a kad nemamo izbora onda nemamo ni nikakve šanse za boljitak. Na taj način se lomi svaki otpor ljudi. Ubije im se svaka nada i povjerenje u bilo koga i mase se jednostvno bez otpora predaju. Ljudi Božji.… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Svaka čast. Rusija ne smije raditi protiv Rusa samih

navijala
3 godine prije

Velika nacija i velika država Rusija treba čvstu ruku,a pogotovo nakon velikog mraka komunizma.Našla ga je u ovom političaru Putinu.
Bez odlučnih poteza Putina Rusija bi postala marginala.
Zapad mu izmišlja nekakve diktature,a ne vide svoje diktature globalista.
Bog poživio Putina i Rusiju,koja će nam pomoći da se oslobodimo globalista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI