General svemirskih snaga priznao da SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u hipersoničnom oružju

Ispitivanje hipersonicne rakete Cirkon
17 komentara

Prošlog mjeseca američka vojska je neuspješno testirala sopstvenu hipersoničnu raketu, dok je Kina navodno ovog ljeta sprovela testiranje rakete sposobne da pošalje nuklearno oružje širom svijeta. Rusija je takođe uspješno testirala svoju hipersoničnu raketu „Cirkon“ na Arktiku 18. novembra.

General američkih svemirskih snaga David Thompson upozorio je u subotu da američke hipersonične raketne sposobnosti “nisu tako napredne” kao one Kine ili Rusije, implicirajući da SAD zaostaju u proizvodnji najnovijeg i najsavremenijeg oružja.

U intervjuu obavljenom na Međunarodnom bezbjednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi, Thompson je naveo da bi zaostajanje Sjedinjenih Država za druge dvije zemlje moglo da bude štetno po nacionalnu bezbjednost.

“Moramo da ih sustignemo veoma brzo. Kinezi imaju nevjerovatan hipersonični program”, rekao je on. „To je veoma zabrinjavajući razvoj događaja… u velikoj mjeri komplikuje problem strateškog upozorenja“.

Thompson je takođe uporedio upotrebu hipersoničnih projektila sa borbom snježnim grudvama tokom svog intervjua, rekavši da one „mijenjaju igru“ za nacionalnu odbranu i bezbjednost. „Kada se baci snježna grudva, obično možete predvidjeti gdje će sletjeti. Međutim, ako je projektil bačen u drugom pravcu, teže ga je otkriti — ali će vas ipak pogoditi.“

„To radi hiperglajdersko vozilo“, rekao je on u vezi sa drugom klasom hipersoničnih projektila. “Vi više nemate tu predvidljivost. Dakle, svako lansiranje određenog tipa, bez obzira na to kuda ide, sada ima potencijal da bude prijetnja.”

Govoreći o poziciji Kine u pogledu tehnoloških mogućnosti u odnosu na SAD, general je primijetio da je brzina kojom je Kina sustigla najrazvijenije zemlje i SAD nevjerovatna, a Kinezi su se „nevjerovatno brzo pokrenuli u svemiru.“

„U pogledu njihove tehnologije i sposobnosti, rekao bih da smo mi, i SAD i naši bliski partneri i saveznici, i dalje najbolji na svijetu u toj tehnologiji“, istakao je on. „Ali oni su se vrlo brzo približili. I svoju tehnologiju koriste mnogo brže, duplo brže od nas“.

Prema Thompsonu, ako ova brzina potraje duže vrijeme, Kina će nas „vjerovatno nadmašiti u smislu sposobnosti“.

„Oni namjeravaju da koriste prostor na način na koji su nas decenijama gledali kako ga koristimo“, naglasio je general.

Odgovarajući na pitanje voditelja kako su Kinezi uspjeli da uspostave tako brz ciklus proizvodnje i implementacije inovacija, Thompson je citirao svoje kolege, okrivljujući pretjeranu birokratiju u američkoj vojsci.

„Dio toga je, rekao bih, birokratija koju smo ugradili u naše odbrambeno i akviziciono preduzeće, ne samo u svemiru već i u drugim oblastima“, naglasio je on, „i to nas je usporilo u mnogim oblastima“.

Dodao je da je usporavanju doprinijela i činjenica da nismo morali da se krećemo tako brzo, u posljednjih nekoliko decenija u pogledu razvoja tehnologije.

Štaviše, prema oktobarskom izvještaju Kongresne istraživačke službe (CRS), SAD zaostaju za Kinom i Rusijom jer „većina američkog hipersoničnog oružja, za razliku od onog u Rusiji i Kini, nije dizajnirano za upotrebu sa nuklearnom bojevom glavom„.

Kao rezultat toga, američko hipersonično oružje će vjerovatno zahtijevati veću preciznost i biće tehnički izazovnije za razvoj od kineskih i ruskih nuklearnih sistema“, naveli su stručnjaci ove službe.

SAD planiraju da potroše 3,8 milijardi dolara na hipersonične projektile u fiskalnoj godini koja traje do 2022, navodi list.

A ranije u subotu, Ministarstvo odbrane objavilo je da je kompaniji Dinetics sa sjedištem u Alabami dodijeljen ugovor od 478 miliona dolara za izgradnju prototipa hipersoničnog sistema toplotne zaštite za američku vojsku.

„Dinetics of Huntsville, Alabama, dobio je ugovor od 478.598.908 dolara za razvoj prototipa hipersoničnog sistema za termičku zaštitu, istraživanje pomoćnih materijala i nove kriterijume za inspekciju i prihvatanje“, saopštilo je Ministarstvo odbrane u petak.

Hipersonične rakete su klasifikovane kao oružje koje putuje brzinom od 5 maha ili većom, što znači najmanje pet puta većom brzinom od zvuka.

David Thompsonhipersonična raketahipersonično oružjekinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Rekao je on nesto jos bolje: kad nas napadnu svemirci ne ocekujte da ce nas braniti rusi i kinezi.

den deri
2 godine prije

zaostaju i u postenju, jedino vode u pohlepi

Max
2 godine prije

Da 10 do 15 a neki kažu i 15 do 20 godiina.

Duje Kovač
2 godine prije

Dok je Bruce Willis živ,svemirci su u startu najebali

Bauštelac
2 godine prije

Komadanta data

tuborg
2 godine prije

Venezuelans have cast ballots for thousands of local races under the scrutiny of international observers…………. vladajuća Ujedinjena socijalistička stranka (PSUV) pobijedila je ubedljivo na današnjim megaizborima, pobijedivši u 20 od 23 države. SAD je pokušao slomiti volju venezuelanskog naroda, ugušivši ga ubilačkom blokadom i brutalnim hibridnim ratom. Ali Chavismo je živ i zdrav!

tuborg
2 godine prije

Caracas, 22. studenog (Prensa Latina) Međunarodni promatrači danas su ponovili legitimnost izbornog procesa u Venezueli i čestitali građanima i njihovim institucijama na dobrom razvoju procesa.

Boba Lazarević
2 godine prije

A i Enterprise im eksplodira u svakom nastavku.

Ljudov
2 godine prije

Ali zato Amerika prednjači u međunarodnom kriminalu i pljačkaškim ratovima, okupacija pojedinih država. U prodaji demokracije u zamjenu za prirodne resurse. Eto ipak Amerika nije u svemu najlošija. I to tako u zadnjih 250 godina od kako je nastala USA. Ma dobro imali su između nekih 7 godina kada nisu ratovali ni pljačkali. Ali kako bi drugačije Amerika bila najbogatija država na planetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI