Procurili dokumenti Pentagona pokazuju da najnoviji kineski test hipersoničnih projektila može izbjeći svu postojeću obranu SAD-a

Hipersonicna letjelica
15 komentara

Dok su Sjedinjene Države 20 godina jurile za nedostižnim talibanskim i iračkim borcima u pustinjama diljem Bliskog istoka, Kina je razvijala raketnu tehnologiju sljedeće generacije koja može poraziti sve poznate američke obrambene sustave.

Prema izvješćima, skup Pentagonovih datoteka koje je navodno procurio Jack Teixeira sadrži zabrinjavajuće informacije u vezi s kineskim programom hipersoničnih projektila. Datoteke također otkrivaju da je nova raketa sposobna izbjeći američku obranu uspješno testirana, izvijestio je britanski Daily Mail.

Teixeira, 21, pripadnik Zračne nacionalne garde Massachusettsa, uhićen je u svojoj rezidenciji u državi u četvrtak. Sumnjiči ga se da je od jeseni do sredine ožujka poznanicima putem chat sobe na Discordu podijelio brojne tajne dokumente. Među njima je bilo i strogo povjerljivo izvješće Uprave za obavještajne poslove Združenog stožera od 28. veljače, izvijestio je The Washington Post.

Prema izvješćima, Kina je 25. veljače izvela uspješan test nove rakete pod nazivom DF-27, koja pripada Dongfeng seriji hipersoničnih balističkih raketa srednjeg dometa. Sve rakete u obitelji Dongfeng imaju potencijal za postavljanje nuklearnih bojevih glava. Konkretno, projektil DF-27 “posjeduje veliku vjerojatnost probijanja američke” obrane od balističkih projektila, navodi se u izvješću.

Osim toga, dopis od 28. veljače otkrio je da je Narodna oslobodilačka vojska, kineska vojska, u prethodnoj godini rasporedila varijante novog projektila sposobnog za napad na ciljeve na kopnu i na moru.

Nedavno razvijeni projektil posjeduje hipersonično klizno vozilo koje može putovati brzinom većom od pet puta većom od brzine zvuka. Njegova sposobnost manevriranja u letu čini ga vrlo otpornim na presretanje. Prema dokumentu koji je procurio, tijekom testiranja projektil DF-27 je letio 12 minuta i prešao udaljenost od 2100 kilometara (1300 milja), navodi se u izvješćima.

“Njegov domet je znatno veći od toga: izvješće Ministarstva obrane iz 2021. koje citira The Washington Post navodi da DF-27 ima domet od 5000 do 8000 kilometara, što znači da može pogoditi bilo koju metu u istočnoj ili jugoistočnoj Aziji i velikim dijelovima Pacifik, uključujući Guam,” primijetio je Daily Mail.

Najnovije “Izvješće o vojnom i sigurnosnom razvoju koji uključuje Narodnu Republiku Kinu,” godišnja analiza koju je objavio Pentagon u studenom, a citira Newsweek, navodi da je Aljaska udaljena od Kine otprilike 7200 km, dok je kopno Sjedinjenih Država ispod 11.000 km daleko.

Geopolitičke pojmove poznate kao prvi, drugi i treći otočni lanac prvotno su prepoznali američki vojni stratezi 1940-ih. Ovi polukružni lanci su koncentrični i šire se prema van iz Kine. Drugi lanac otoka, posebno, označava regiju koja se proteže od središnjeg Japana do Marijana i Mikronezije. “Treći je usredotočen na Havaje. Prvi je bliži Kini i vodi od krajnjeg juga Japana kroz Južno kinesko more,” piše Daily Mail, dodajući:

“Već je dugo poznato da Kina brzo napreduje u svom programu hipersoničnih projektila. Međutim, najnoviji događaj dolazi u napeto vrijeme, s rastućim strahovima o sigurnosti Tajvana.”

Dokumenti koji su procurili također su pokazali da je Kina po prvi put nedavno upotrijebila svoj novi jurišni brod s helikopterom, Yushen LHA-31, u produženom rasporedu – još jedno zabrinjavajuće ažuriranje za Tajvan.

Prošle je godine otkriveno da kineska vojska radi na nadzvučnom protubrodskom projektilu koji može putovati izvan dometa i brzine konvencionalnih torpeda. Ovaj projektil, dimenzija 16ft 5in, može doseći brzinu do 2,5 puta veću od brzine zvuka i djelovati na visini od približno 32.800 stopa tijekom 124 milje prije nego što potone i klizi preko površine oceana do 12,4 milje.

Nakon što dosegne udaljenost od otprilike 6,2 milje od ciljanog cilja, projektil će prijeći u torpedni način rada i putovati pod vodom brzinom do 100 metara u sekundi, koristeći super-kavitaciju. Ova metoda stvara veliki mjehurić zraka oko projektila, značajno smanjujući otpor.

U međuvremenu, čini se da je američka vojska pod vodstvom ljevičara Joea Bidena više zabrinuta za zaštitu “trans” trupa i korištenje njihovih odabranih spolova.

hipersonična raketakinaPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Naravno da može. Pa ameri su uvijek prednjačili u ofenzivnim oružjima, defenzivna su im da prostite za goli, mili ku*ac. Građanin amerikastana je uvjeren, na temelju filmova, kako oni imaju neprobojne zaštite koje bi ih valjda zaštitile od vanzemaljaca. U praksi? Eno, kad je kineski balon preletio preko više saveznih država dizali su 10 (slovima: deset) zrakoplova. Da im Rusi ili Kinezi instaliraju svoju balistiku u susjedstvu ovi bi se uz*ebali kao da je rat već počeo jer im je PZO drugorazredan.
Od rusko-kineske odmazde hipersoničnim projektilima štiti ih primarno odmazda nuklearnim oružjem jer su kroz godine olabavili uvjete doktrine za korištenje istog.

Max
1 godina prije

Tako je to Zaista Kineska vojska munjevitom brzinom napreduje i nadoknadila je nekoć golemi tehnološki zaostatak i još je uspjela nadmašiti američku vojsku u proizvodnji hipersoničnih projektila koje niti SAD niti njihove savezničke države ne mogu uništii niti otkriti što jamči uništenje njihovih baza u slučaju rata.

tihobl
1 godina prije

Bravo pentagon, bravo obavjestajci. Pa prije nekoliko dana sam pisao da bojevi blok DF-27 postize 11-12 maha i da lici na avangard, ali ne postize tu brzinu. Pisao sam i o ruskim isporukama oruzja i plutonijuma Pekingu. Ovo je vjerovatno eksportna verzija avangarda koju su kinezi stavili na DF-27.

Samo da prate ovde komentatre sve bi doznali.

Ivan
1 godina prije

Vrijeme je da sprze Washington i Pentagon. A mozda i vise od toga pa da svijet ociste od zla i zapadnog ludila..

abc
1 godina prije

Amerikanci su na nišanu kao glineni golubovi i to oni sami dobro znaju. Sve ovo što sad izvode po svetu je nekontrolisano ludaranje iz očaja i strašne spoznaje, da nisu više svetski šerif.

dezinfekcija
1 godina prije

dobro jutro ………Vietnam !

dokurčilomi
1 godina prije

Pa nije valjda i oni. Pod hitno ih staviti na listu terorista i uvesti demokraciju vojnim putem.

Werner von Strangelove
1 godina prije

Bolje je ne dirat u W.D.C. i Pentagon. Previše se tamo čudnih stvari događaja još od operacije Spajalica.

goran
1 godina prije

joj ameri da hoče bar kinezi i rusi da vam upute par hipersoničnih balističkih projektila na državu da vas zbrišu sa lica zemlje

Samuraj
1 godina prije

Xi Jinping vidi nepovratan pomak u multipolarni svijet obećavajući da prijelaz u multipolarni svijet bez dominacije SAD-a neće biti zaustavljen. “Povijesni trend mira, razvoja i suradnje u kojoj svi dobijaju je nezaustavljiv. Svijet se suočava s tradicionalnim i netradicionalnim sigurnosnim izazovima, kao i sa štetnim djelima hegemonije, dominacije i maltretiranja. Međunarodna zajednica je prepoznala da nijedna zemlja nije superiorna u odnosu na druge, nijedan model upravljanja nije univerzalan i da nijedna država ne smije diktirati međunarodni poredak. Zajednički interes cijelog čovječanstva je u svijetu koji je ujedinjen i miran, a ne podijeljen i nestalan. Peking se odupro pritisku Zapada da osudi Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, održavajući neutralnost po tom pitanju i promičući mirovni plan od 12 točaka za okončanje neprijateljstava. Washington je odbio mirovni prijedlog. Kina i Rusija ojačale su međusobno povjerenje. Bili smo aktivni u prakticiranju istinskog multilateralizma, promicanju zajedničkih vrijednosti čovječanstva i zagovaranju izgradnje novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice sa… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI