Izvještaji tvrde da su Huti uspješno testirali hipersonične projektile

Testni let hipersonicne rakete
35 komentara

Pojavljuju se izvješća koja pokazuju da su Huti u sjevernom Jemenu uspješno testirali novu, naprednu hipersoničnu raketu.

Ovu priču objavila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti, koja je citirala neidentificiranog dužnosnika, ali nije mogla pružiti značajne dokaze za tu tvrdnju. Ovo izvješće dolazi u ključnoj točki sukoba između Izraela i Gaze i potencijalno bi moglo povećati uloge u nemilosrdnim napadima Hutija na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Ovo izvješće dolazi i nakon što su glasnogovornici Hutija tjednima nagovijestili “iznenađenja” dok planiraju eskalirati svoje tekuće bitke na moru kako bi se suprotstavili Izraelu, Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

“Raketne snage skupine uspješno su testirale projektil koji može postići brzinu do 8 Macha i radi na kruto gorivo”, rekao je vojni dužnosnik blizak Hutijima koji je razgovarao s RIA Novostima. “[Hutiji] ga namjeravaju početi proizvoditi za upotrebu tijekom napada u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, kao i protiv ciljeva u Izraelu.”

Mach 8 je osam puta veća od brzine zvuka, ili preko 102 milje u minuti. Hipersonične rakete poput one koju su Hutiji navodno letjeli brzinama većim od 5 Macha i predstavljaju ključne izazove sustavima obrane od projektila jer njihova brzina općenito može izbjeći proturaketne sustave.

U četvrtak, 14. ožujka, istog dana kada su objavljena izvješća o tome da su Huti nabavili hipersonične projektile, vrhovni vođa Hutija Abdul Malik al-Houthi rekao je da će militantna skupina početi udarati po brodovima koji su na strani Izraela i SAD-a sve do Rta dobre nade. na jugu Afrike.

Do sada su se Hutiji uglavnom fokusirali na brodove koji su povezani s Izraelom i SAD-om i koji su išli u Crveno more prema južnim lukama Izraela. Takva bi eskalacija bila usmjerena na dužu, alternativnu rutu kojom se koriste neki brodovi kako bi izbjegli opasnosti povezane s pokušajem prelaska kroz Crveno more. Ako se potvrdi njegova nabava hipersoničnih projektila, Huti bi vjerojatno mogli izvesti takve napade.

Iran je možda opskrbio Hutije hipersoničnim projektilima

Glavni dobročinitelj Hutija u oružju je Iran, koji također tvrdi da ima svoju hipersoničnu raketu – raketu Fattah ili “Osvajač”, predstavljenu u lipnju.

S obzirom na to da je Teheran odgovoran za dostavu mnogih projektila i bespilotnih letjelica koje Huti koriste, nije pretjerano sugerirati da su se možda dočepali hipersoničnih projektila iz Irana.

Dodavanje hipersoničnog projektila njihovom arsenalu moglo bi predstavljati još veći izazov sustavima protuzračne obrane koje koriste SAD, Izrael i njihovi saveznici.

Fabian Hinz, stručnjak za raketnu tehnologiju i znanstveni suradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je da se ne bi iznenadio da Iran u biti upotrijebi Hutije kao pokusne kuniće za testiranje svog novog hipersoničnog oružja. Stjecanje malo iskustva na bojnom polju moglo bi pomoći Teheranu da odgovori na pitanja poput toga koliko je hipersonični projektil sposoban manevrirati pri brzinama više puta većim od brzine zvuka i može li pogoditi pokretne mete, poput brodova u Crvenom moru.

“Ne bih isključio mogućnost da Hutiji imaju neki sustav koji u određenoj mjeri ima manevarsku sposobnost”, rekao je Hinz. “Također je moguće da Iranci prebace nove stvari Hutijima da ih testiraju.”

hipersonična raketaHutiiran
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 mjesec prije

Uopće nije upitno da iza tehnoloških iskoraka Ansar Allaha stoji Iran jer Jemen nema niti približne razvojne kapacitete za ovakva dostignuća. No mene zanima kojim putem ih Iran opskrbljuje, bilo bi zanimljivo vidjeti analizu toga. Morskim putem je riskantno jer su ameri i britanci sebi uzeli za pravo kontrolirati i plijeniti brodove (sjećamo se nekih zapljena oružja koje su na kraju proslijedili u Ukrajinu). Jemen baš nije na nekoj povoljnoj poziciji za dostavu kopnenim putem. Osim ako potajno Saudijska Arabija nije u igri, to bi bio dobar štos. Kao, dobri smo si sa svima ali je*e vama MBS ma*er ispod pulta. No poprilično sumnjam jer bi ameri brzo putem doušnika i praćenja transporta saznali za tu rabotu.
Što ostaje? Podmornice? Mali kapacitet i gabariti. Morskom rutom do Džibutija, pa prepakiravanje i slanje do jemenskih luka? Ima tko još neku ideju?

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Ovisni o zračnim udarima, uvjereni da i dalje mogu kontrolirati politiku bacanjem bombi sa visina, SAD mogu izazvati veliki šok i strahopoštovanje stotinama Tomahawka odjednom. Čak i tisućom…
Ali stvarnost na terenu je nešto drugačija.
Protiv Jemena takva vatrena moć pogađa samo kaktuse i prazne šupe.
A nakon deset godina bombardiranja, novo gađanje ljudi u sandalama jakim eksplozivom, obično ih još više naljuti, pa se još žešće svađaju…

P.S.
“Huti su vrlo uspješni i neće ih biti lako odvratiti. Provode se najbolje u životu, suprotstavljajući se supersili koja ih vjerojatno ne može odvratiti.” – Michael Knights, iz neokonzervativnog Washington Instituta

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Njemačka je za zaštitu brodova u Crvenom moru poslala fregatu ”klase 124 Hessen”.
I sve je bilo lijepo, krasno, divno, dok ubrzo jednoga dana radarski sustavi fregate nisu registrirali dron u njenoj blizini i fregata na njega ispalila dvije rakete. Obje su iz tehničkih razloga promašile i pale u more, a ispostavilo se da je dron američki MQ-9 Reaper.
Da stvar bude bolja ista situacija se ponovila dan – dva poslije…
Na američku radost, sa identičnim ishodom.

P.S.
Florian Hahn, zastupnik u Bundestagu iz CSU, kaže da je tek nedavno saznao da se dio streljiva potrebnog za fregatu ”Hessen” više ne može nabaviti ”jer odgovarajući industrijski kapaciteti više ne postoje”.
Prevedeno, fregate iz ”klase 124”,imaju onoliko streljiva koliko ga mornarica ima na zalihi i utrošeno više ne može nadoknaditi.
A da je da bi tu misiju odobrio, aktualna vlast tu činjenicu zatajila pred parlamentom…

Dražen
1 mjesec prije

Talibani su dokazali da tehnika neigra ulogu na domaćem terenu isto tako Hutsi nemaju namjeru položiti oružije i skinuti gaće…Globalistička politika prolazi samo u državama gdje vlada novac i gdje su mase zaglupljene reklamama i pričama da su najbolji realnost života ne govori tako…

Dax
1 mjesec prije

Sad još samo da Ameri parkiraju patka (nosač aviona) u domet raketa i lov može da počne. Kokice, kikiriki, pistaći, čips, pivo, pa da uživamo dok i nas ne roknu.

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

“Houti su prvi entitet u povijesti svijeta koji je koristio protubrodske balističke projektile IKADA pucajući protiv brodova… nitko nikada nije upotrijebio protubrodske balističke projektile, posebno protiv komercijalnih brodova, a još manje protiv brodova američke mornarice” – donedavni zapovjednik 5. američke flote, a sada zamjenik zapovjednika Središnjeg zapovjedništva SAD (CENTCOM-a) viceadmiral Brad Cooper P.S. Među svim pokušajima napada jemenskog Ansarallaha na brodove u Crvenom moru, gotovo nezapaženo je prošao napad 15. prosinca 2023. na kontejnerski brod Palatium III, u vlasništvu švicarske tvrtke MSC. Značaj ovog događaja je bio u tome što su Huti uspješno pogodili teretni brod iranskim balističkim projektilom. To je prvi zabilježeni slučaj uspješnog udara ovom vrstom oružja na brod u pokretu, u stvarnim borbenim uvjetima, u modernoj povijesti. Tehničke poteškoće uvijek su predstavljale smetnju, jer postojeći sustavi upravljanja nisu mogli osigurati točan pogodak na pokretnu pomorsku metu. Kina je postigla određeni napredak na ovom području, ali nikada to… Čitaj više »

Dalmata
1 mjesec prije

Čoviče,nadam se,onoj narodnoj”Di je dima,tu je vatra”.BRAVO, Huti,samo ih sjebite.Ovi,bivši kolonija
lni razbojnici,su koristili galije i topove na barut,protiv,naivnih,miroljubljivuh domorodaca,ubijali,pljačkali.
Sad će se kosti,tih jadnih žrtava smirit,kad in brodovi postanu,podvodni grebeni.Potopite ih,bit ćete miljenici,Velikog Svemogučeg Alaha,koji će Vas primit u svoj zagrljaj.

Max
1 mjesec prije

Golem tehnološki napredak i prva dobra vijest danas.

ime
1 mjesec prije

@redakcijo, preneite s twi tera nekog will schryver-a izvještaj s maeričkog nosača u crvenom moru (ili gdje več) koji kaže da se jako muče s hutima. jaaaako.

tihobl
1 mjesec prije

Jemen je 7. drzava koja ima hiperonike.
Amerima nikako ne ide sa testiranjima.

FELIX
1 mjesec prije

IAKO JE VEST TACNA O HIPER SONICNIM RAKETAMA U RUKAMA OSVOBODILACKIH ARABSKIH MUSLIMANSKIH SNAGA NE VERUJEM I KADA ONE BUDU EKSPLODIRALE NECE PROBUDITI VECINOM NAPREDNO MISLECIH, KOJI PODUPIRU I SVOJE SADASNJE A JOS SIGURNIJE BUDUCE NEPRIJATELJE , KRSCANSTVA I EVROPE KOJA JIH PRIMA RASIRENIM RUKAMA A ZENE NOGAMA..

goran
1 mjesec prije

postaje sve zanimljivilje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI