Bijela kuća odbacuje ruski poziv za produženje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja

Vladimir Putin
33 komentara

Washington je odbio ponudu predsjednika Vladimira Putina za produženje sporazuma Novi START, posljednjeg preostalog ugovora o kontroli naoružanja između SAD i Rusije, na godinu dana bez ikakvih preduslova.

„Današnji poziv predsjednika Putina na produženje sporazuma Novi START… nije održiv“, rekao je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien, odgovarajući na ponudu Moskve, dodajući da se Washington nada da će Rusija „preispitati svoju poziciju prije nego što krene skupa trka u naoružanju.”

Inače, Putin je upozoravao na potencijalnu trku u naoružanju dok je davao svoju ponudu SAD. Neuspjeh da se produži ključni sporazum o smanjenju naoružanja, službeno poznat kao Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja, ostavio bi svijet “bez ikakvih instrumenata za zaustavljanje trke u naoružanju”, rekao je ruski predsjednik nacionalnom savjetu bezbjednosti ranije u petak.

Nakon jednostranog povlačenja Amerike iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) prošle godine, sporazum Novi START 2010. ostaje jedini aktivni ugovor o kontroli naoružanja između dvije nuklearne sile. Sporazum treba da istekne u februaru 2021. godine, a pregovori o njegovom produženju do sada su bili bez rezultata.

Sporazum ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje bi SAD i Rusija mogle da posjeduju na 1.550. Takođe se kaže da svaka strana ne smije imati više od 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i nuklearnih bombardera. Ukupan broj strateških nuklearnih dostavnih vozila ne smije biti veći od 800.

Putinova ponuda u petak bila je posljednji pokušaj Moskve da izađu iz ćorsokaka u pregovorima o produženju ugovora. „Imam prijedlog: produžiti postojeći sporazum bez ikakvih preduslova za najmanje godinu dana kako bi se mogli voditi sadržajni pregovori o svim parametrima problema“, rekao je on.

Ruski predsjednik je priznao da bi bilo „krajnje tužno“ kad bi sporazum prestao da postoji, a da ga ne zamijeni drugi „temeljni dokument“. Takođe je pohvalio sporazum Novi START, jer je oko jedne decenije uspješno stavio uzde na trku u naoružanju.

Moskva je više puta pozvala SAD da produže sporazum bez ikakvih preduslova. Rusija je takođe rekla da je spremna da razgovara o uključivanju svog najnovijeg najsavremenijeg oružja u ugovor, kao dio produženja.

„Shvatamo da smo razvili nove sisteme naoružanja koje američka strana bar za sada ne posjeduje. Ipak, otvoreni smo i za razgovor o ovom pitanju “, rekao je Putin u petak. Ranije je slične izjave dao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da je ruska vojska spremna da smatra nuklearno sposobnu hipersoničnu jedrilicu Avangard i novi ICBM Sarmat potencijalnim predmetom sporazuma Novi START.

SAD nisu bile voljne da produže sporazum bez niza preduslova, od kojih su neki neprihvatljivi Moskvi. Zahtjevi koje je Washington iznio tokom raznih rundi pregovora sa Rusijom uključivali su uvlačenje Kine u dogovor – nešto čemu se Peking odlučno protivi. SAD su takođe insistirale na tome da Velika Britanija i Francuska – američki saveznici u NATO – moraju biti isključeni iz dogovora, kao i NATO nuklearni arsenal u Evropi. Međutim, rusko taktičko nuklearno oružje predloženo je za uključivanje.

Moskva nikada nije pristala ni na jedan od ovih preduslova, ali to nije spriječilo američkog pregovarača Marshalla Billingsleaa da izjavi da su strane postigle „načelni sporazum“ ranije ove nedelje, istovremeno iznoseći još jedan zahtjev.

„Zapravo smo voljni da produžimo sporazum Novi START na neki vremenski period, pod uslovom da Rusija zauzvrat pristane na ograničenje – zamrzavanje – svog nuklearnog arsenala“, rekao je Billingslea, nazvavši Moskvu „Serijski prekršilac sporazuma“.

Ponudu, bez ikakvih značajnih uzajamnih ustupaka na američkoj strani, rusko ministarstvo spoljnih poslova brzo je odbilo, nazvavši je neprihvatljivom.

New STARTPutinWashington
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Ovak zapad će unoštiti njihova “dobrota”, daj sve a ništa ti ne dam.

nekoime
3 godine prije

Najbolje bi bilo kada bi se Rusija jednostrano razoružala i pustila Amere da je rasparceliraju. Tako su Rusi, u okviru sporazuma, bili uništili svoje biokemijsko oružje, a Ameri poslije izjavili kako i oni to moraju učiniti, ali nemaju novaca za to.

scorpio1959
3 godine prije

Amerika je banditska država

Sparkling
3 godine prije

Nikakva nova utrka u naoružanju se neće dogoditi između dvije super sile. Cijela ova igra je zbog i samo zbog Kine. “izuzetni” još donekle mogu parirati Rusima ali zajedno s Kinezima ne mogu. Koliko toliko Rusi bi trebali biti ti koji u nekim budućim pregovorima trebaju privoliti Kinu da sjedne za zajednički stol. Za sada Kinezi ni izdaleka ne pristaju na bilo kakve pregovore. I to je ono što “izuzetne” brine. Kina još nema potpunu Nuk. trijadu, ali sve naznake pokazuju da je na dobrom putu da se priključi ovoj dvojici. I onog dana kada to bude bilo ostvareno, svaka prijetnja Kini od strane Am. bit će pišanje u vjetar. Druga stvar koja se može dogoditi je premještanje određenog Nuk. arsenala u svemir. E to bi mogla biti utrka u nekoj novoj sferi. Ali za sada za jednu i drugu stranu preskupi projekt jer upitnost ranjivosti je velika. A s… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Ako ovi ne puknu jednu za London za pocetak preventivno, kasnije ce bit zajebano. I mi ako se ubrzo ne dozovemo, za 100-200 godina ce ucit ovdje u skolama da su nekad ove prostore naseljavali neki Slaveni

puki
3 godine prije

Predsjednik njemačkog parlamenta-Bundestaga, Wolfgang Schäuble , zatajio je pismo od strane zastupnika ruske Dume, koji su njemačkom parlamentu predložili, da se zajednički rasvjetlsi slučaj Navalnija. Dakle, oni su uputili službeno pismo parlamentu, upućemo Schäubleu, kao njegovom predsjedniku. Međutim on uopće o tome nije obavjestio parlament i nitko nije znao za to pismo. Sve je slučajno izišlo na vidjelo, kada su ruski novinari kanal Telekanal Zvezda, pitali zastuonika AFD-a, Hansjörg Müllera, što misli o pismu Dume. Müller se začudio, koje pismo? mi nismo ništa dobili. I onda je za pismo saznao preko službenog portala Dume. Schäuble (ima preko 70 godina), je stara iskusna kabalina ljiga. U ranijim njemačkim vladama obavljao je dužnosti nekoliko različitih ministarstava. Bio je ministar još u zadnjem mandatu Kohlove vlade, pa onda 3 puta u mandatima Merkeličine vlade. Merkelično i kabalino univerzalno oružje, 2016. sudjelovao na godišnjem skupu Bilderberga. Prije 2 mjeseca je izjavio, da ova korona kriza… Čitaj više »

Zadranin
3 godine prije

Kad se ne bi dodjeljivala nobelova za mir iz NATO-Norveske
ja bi predlozio Puina za tu nagradu.

Davor drugi
3 godine prije

Bilo je lako za pretpostaviti, iznenađenje bi bilo de se desilo suprotno. Za ne povjerovati je da USA ima jedini ustupak prema Rusiji, skupu cijenu utrke u naoružanju. I ništa vise od toga?!?
Znači da će polako i u fazama odpočeti utrka na daljnjem obogaćivanju svijeta u suvremenom i nuklearnom smislu kao i u razvijanju napredne tehnologije za brže i kvalitetnije obogaćivanje.
Ali je u svemu tome vise nego interesantna pozicije Kine, u tom preslagivanju i pokušaju dogovaranja…, Oni su na nekoj savim drugoj planeti u nekom drugom sunčevom sistemu, tako da ih se ni najmanje ne tiču svi ovozemaljski problemi.
Psi laju, a karavani prolaze. Jedino sto istinski osjećaju su sankcije USA.
Na početku kineskog konflikta sa USA bio sam naklonjen vise kineskom načinu rješavanja problema, da mi s protokom vremena to polako ali sigurno prerasta u gađenje.

but
3 godine prije

The GuardianSweden to increase military spending by 40% as American tension with Russia grows

Amazon
3 godine prije

Molim ovim putem Ruse Kineze Irance Venecuelance Sj.Korejce i Sirijce Libijce te Iračane da kupe na Kubi ogromna zemljišta i sve aerodrome i luke prema Anerici i pretvore ih prenamjene u vojno obrambene komplekse i vježbaju lagano hiperaktivno po 500, 1.000, 2.000, 3.000km na Americi. Dajte kupite svi zajedno pola Kube i dignite Kubancima standard i obranu Kubanaca i pokažite kaubojima kako to indijanci rade… Šta se čeka?

Max
3 godine prije

Putin iako nadmoćan nije nadmen i nudi ruku suradnje a SAD odbija što bi moglo imati poslijedice po čitav svijet. Stvari bi mogle krenuti Loše po SAD koje bi mogle gorko žaliti zbog ovoga poteza.

sufhbvervuweruveruve
3 godine prije

Ovi što ih razheba Svjatoslav svako stoljeće šalju na Rusiju kaznene ekspedicije a Nosferatu je kao tužan zbog odbijanja onoga koji ima simulacije nuklearnih udara 500 km od Moskve. Koga on folira, nek ide u holiciovud da glumi zaoprave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI