fbpx

Bijela kuća odbacuje ruski poziv za produženje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja

Vladimir Putin

Washington je odbio ponudu predsjednika Vladimira Putina za produženje sporazuma Novi START, posljednjeg preostalog ugovora o kontroli naoružanja između SAD i Rusije, na godinu dana bez ikakvih preduslova.

„Današnji poziv predsjednika Putina na produženje sporazuma Novi START… nije održiv“, rekao je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien, odgovarajući na ponudu Moskve, dodajući da se Washington nada da će Rusija „preispitati svoju poziciju prije nego što krene skupa trka u naoružanju.”

Inače, Putin je upozoravao na potencijalnu trku u naoružanju dok je davao svoju ponudu SAD. Neuspjeh da se produži ključni sporazum o smanjenju naoružanja, službeno poznat kao Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja, ostavio bi svijet “bez ikakvih instrumenata za zaustavljanje trke u naoružanju”, rekao je ruski predsjednik nacionalnom savjetu bezbjednosti ranije u petak.

Nakon jednostranog povlačenja Amerike iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) prošle godine, sporazum Novi START 2010. ostaje jedini aktivni ugovor o kontroli naoružanja između dvije nuklearne sile. Sporazum treba da istekne u februaru 2021. godine, a pregovori o njegovom produženju do sada su bili bez rezultata.

Sporazum ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje bi SAD i Rusija mogle da posjeduju na 1.550. Takođe se kaže da svaka strana ne smije imati više od 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i nuklearnih bombardera. Ukupan broj strateških nuklearnih dostavnih vozila ne smije biti veći od 800.

Putinova ponuda u petak bila je posljednji pokušaj Moskve da izađu iz ćorsokaka u pregovorima o produženju ugovora. „Imam prijedlog: produžiti postojeći sporazum bez ikakvih preduslova za najmanje godinu dana kako bi se mogli voditi sadržajni pregovori o svim parametrima problema“, rekao je on.

Ruski predsjednik je priznao da bi bilo „krajnje tužno“ kad bi sporazum prestao da postoji, a da ga ne zamijeni drugi „temeljni dokument“. Takođe je pohvalio sporazum Novi START, jer je oko jedne decenije uspješno stavio uzde na trku u naoružanju.

Moskva je više puta pozvala SAD da produže sporazum bez ikakvih preduslova. Rusija je takođe rekla da je spremna da razgovara o uključivanju svog najnovijeg najsavremenijeg oružja u ugovor, kao dio produženja.

„Shvatamo da smo razvili nove sisteme naoružanja koje američka strana bar za sada ne posjeduje. Ipak, otvoreni smo i za razgovor o ovom pitanju “, rekao je Putin u petak. Ranije je slične izjave dao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da je ruska vojska spremna da smatra nuklearno sposobnu hipersoničnu jedrilicu Avangard i novi ICBM Sarmat potencijalnim predmetom sporazuma Novi START.

SAD nisu bile voljne da produže sporazum bez niza preduslova, od kojih su neki neprihvatljivi Moskvi. Zahtjevi koje je Washington iznio tokom raznih rundi pregovora sa Rusijom uključivali su uvlačenje Kine u dogovor – nešto čemu se Peking odlučno protivi. SAD su takođe insistirale na tome da Velika Britanija i Francuska – američki saveznici u NATO – moraju biti isključeni iz dogovora, kao i NATO nuklearni arsenal u Evropi. Međutim, rusko taktičko nuklearno oružje predloženo je za uključivanje.

Moskva nikada nije pristala ni na jedan od ovih preduslova, ali to nije spriječilo američkog pregovarača Marshalla Billingsleaa da izjavi da su strane postigle „načelni sporazum“ ranije ove nedelje, istovremeno iznoseći još jedan zahtjev.

„Zapravo smo voljni da produžimo sporazum Novi START na neki vremenski period, pod uslovom da Rusija zauzvrat pristane na ograničenje – zamrzavanje – svog nuklearnog arsenala“, rekao je Billingslea, nazvavši Moskvu „Serijski prekršilac sporazuma“.

Ponudu, bez ikakvih značajnih uzajamnih ustupaka na američkoj strani, rusko ministarstvo spoljnih poslova brzo je odbilo, nazvavši je neprihvatljivom.

5 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Member
Siniša
13 dana prije

Ovak zapad će unoštiti njihova “dobrota”, daj sve a ništa ti ne dam.

nekoime
Gost
nekoime
13 dana prije

Najbolje bi bilo kada bi se Rusija jednostrano razoružala i pustila Amere da je rasparceliraju. Tako su Rusi, u okviru sporazuma, bili uništili svoje biokemijsko oružje, a Ameri poslije izjavili kako i oni to moraju učiniti, ali nemaju novaca za to.

scorpio1959
Gost
scorpio1959
13 dana prije

Amerika je banditska država

tihobl
Gost
tihobl
13 dana prije

Ima nesto jos gore: amerika je britanska kolonija. To nije obican banditizam, vec visoko usavrseni.

sufhbvervuweruveruve
Gost
sufhbvervuweruveruve
13 dana prije

Ima još nešto gore, obje su kolonije onih iz sitija i fed-a………………..to je najsavršeniji banditizam star 6 milenija, što je bilo prije nisu nas obavještavali minhauzeni………..

tihobl
Gost
tihobl
12 dana prije

Nisu obe kolonije vec samo SAD. Izmedju krune i sitija vlada simbioza. Kraljica dijeli titule samo na prijedlog sitija. Toliko su se ispreplitali da vise ne mozes utvrditi sta prida njoj, a sta njima.

sufhbvervuweruveruve
Gost
sufhbvervuweruveruve
12 dana prije

Kraljica je vlasnica SVE zemlje u fajv ajs a to je mnogo veća teritorija od Rusije. Kvin je najači vidljivi eksponirani operativac tame na planetu u rodu direktnom sa ovima iz sitija i fed-a i iznad sitija i fed-a.

Sparkling
Gost
Sparkling
13 dana prije

Nikakva nova utrka u naoružanju se neće dogoditi između dvije super sile. Cijela ova igra je zbog i samo zbog Kine. “izuzetni” još donekle mogu parirati Rusima ali zajedno s Kinezima ne mogu. Koliko toliko Rusi bi trebali biti ti koji u nekim budućim pregovorima trebaju privoliti Kinu da sjedne za zajednički stol. Za sada Kinezi ni izdaleka ne pristaju na bilo kakve pregovore. I to je ono što “izuzetne” brine. Kina još nema potpunu Nuk. trijadu, ali sve naznake pokazuju da je na dobrom putu da se priključi ovoj dvojici. I onog dana kada to bude bilo ostvareno, svaka prijetnja Kini od strane Am. bit će pišanje u vjetar.
Druga stvar koja se može dogoditi je premještanje određenog Nuk. arsenala u svemir. E to bi mogla biti utrka u nekoj novoj sferi. Ali za sada za jednu i drugu stranu preskupi projekt jer upitnost ranjivosti je velika. A s druge strane jako skupa igra.
I zato će se na kraju morati dogovoriti. Am. jastrebovi već decenijama prodaju istu priču o nuk. ugroženosti s strane Rusije iz samo jednog razloga – podizanje proračuna. Do kada to nitko nezna. Dok netko ne preuzme kontrolu nad štamparijom $ igra se nastavlja.
LP

tihobl
Gost
tihobl
13 dana prije

Amere muci novo rusko stratesko oruzje i hoce da ga ukljuce u ugovor, a da njihovo novo oruzje ostane izvan. Razvili su male nuklearne bombe za male zemlje (eksplozija u Bejrutu).

Sparkling
Gost
Sparkling
13 dana prije

Ne pretjeruj. za Bejrut je više manje sve jasno a varijacije na temu su poželjne zbog većeg klikanja. Sve one supstance koje su se nalazile u skladištu bile su idealna veličina da bi se takvo što moglo dogoditi.

tihobl
Gost
tihobl
12 dana prije

Jedno sam nauci do sada: skladista municije eksplodiraju samo kad se najavi inspekcja. Eksplodiraju samo ona skladista u kojima je ogroman manjak. Zat ti mislis da nicije mineralno djubrivo moze stajati u bilo kojoj luci tolike godine? Cak i da je u Hamburgu bilo, pokrale bi ga svabe do sada, a kamoli na BI.

sufhbvervuweruveruve
Gost
sufhbvervuweruveruve
13 dana prije

Istina za Bejrut.

Bosanac
Gost
Bosanac
13 dana prije

Ako ovi ne puknu jednu za London za pocetak preventivno, kasnije ce bit zajebano. I mi ako se ubrzo ne dozovemo, za 100-200 godina ce ucit ovdje u skolama da su nekad ove prostore naseljavali neki Slaveni

tihobl
Gost
tihobl
13 dana prije

Jasno su rekli da prva leti na London. A onda su rekli da ce na napad bez obzira sa koje strane dolazio ispucati sav arsenal.

Sparkling
Gost
Sparkling
13 dana prije

Da te ispravim.
Vlado im je rekao da ako planiraju napad na Rusiju i da kada prva raketa bude ispaljena, dobiti će adekvatan odgovor. Ali neće biti gađani samo položaji od kuda je raketa ispaljena nego i komandni centri o kuda je naređenje stiglo, ma gdje god se oni nalazili u svijetu. Jasno kao dan za onoga koji se misli “igrati”.

tihobl
Gost
tihobl
13 dana prije

Imas i izjavu da prva leti na London u sklopu odgovora britancima na neke njihove lazi (bilo prije nekoliko mjeseci).

sufhbvervuweruveruve
Gost
sufhbvervuweruveruve
13 dana prije

Jel netko spomenuo preventivni, Ivo gdje si? Da, jedino preventivni iz svih kapaciteta može spasiti Rusiju od porobljavanja i komadanja. I sada je porobljena istim onim koji vladaju i ostatkom svijeta no plan je “jugoslaviziranje” Rusije a to su već probali na oglednom primjeru samog naziva tog termina. Taj koji glumi da ju štiti radi upravo suprotno od onog što mu iz usta izlazi.

tihobl
Gost
tihobl
12 dana prije

Rusi ne razmisljaju o preventnom jer je to ogroman zlocin i krajnje neljudski. Drugi razlog je sto je to samoubistvo, cak ako i nebi bilo odgovora. Nuklearni arsenal im sluzi za odvracanje i ako neko drugi povuce okidac onda ce i rusi, kako bi prezivjelima skratili muke da se ne pate nekoliko godina da izumru. To vise nije zlocin, vec eutanazija.

dignbiernberbtuerbte
Gost
dignbiernberbtuerbte
12 dana prije

Onda će biti borgovi ko i svi ostali.

Darko
Gost
Darko
12 dana prije

Ne slažem se sa tobom mislim da danas ima puno ovih malih neradioaktivnih Bejrut eksplozivnih bombica gradova i luka ubojica koji dižu na novu razinu ratovanja. Staviš u kontejner i pošalješ neposlušnima.

Darko
Gost
Darko
12 dana prije

Kod tebe će u bosni puknut 110% jer vi imate bosanski lonac. Žao mi je ako vas neke muslimane to smeta ali to je istina. Bosna je umjetna tvorevina pa još smo u Jugi to učili u školi da su tamo 3 različita naroda.

puki
Gost
puki
13 dana prije

Predsjednik njemačkog parlamenta-Bundestaga, Wolfgang Schäuble , zatajio je pismo od strane zastupnika ruske Dume, koji su njemačkom parlamentu predložili, da se zajednički rasvjetlsi slučaj Navalnija.
Dakle, oni su uputili službeno pismo parlamentu, upućemo Schäubleu, kao njegovom predsjedniku. Međutim on uopće o tome nije obavjestio parlament i nitko nije znao za to pismo. Sve je slučajno izišlo na vidjelo, kada su ruski novinari kanal Telekanal Zvezda, pitali zastuonika AFD-a, Hansjörg Müllera, što misli o pismu Dume. Müller se začudio, koje pismo? mi nismo ništa dobili. I onda je za pismo saznao preko službenog portala Dume.
Schäuble (ima preko 70 godina), je stara iskusna kabalina ljiga. U ranijim njemačkim vladama obavljao je dužnosti nekoliko različitih ministarstava. Bio je ministar još u zadnjem mandatu Kohlove vlade, pa onda 3 puta u mandatima Merkeličine vlade. Merkelično i kabalino univerzalno oružje, 2016. sudjelovao na godišnjem skupu Bilderberga. Prije 2 mjeseca je izjavio, da ova korona kriza sada možde poslužiti za stvaranje financijske i gospodarske unije (EU), hoće rećiza centralizaciju EU i njeno polagano ptretvaranje u jednu saveznu državu–što kabalisti odavno namjeravaju.

Zadranin
Gost
Zadranin
13 dana prije

Kad se ne bi dodjeljivala nobelova za mir iz NATO-Norveske
ja bi predlozio Puina za tu nagradu.

Zadranin
Gost
Zadranin
13 dana prije

Alooo.. nađi si novo ime.. Zadranin je zauzeto.

P***!

Davor drugi
Gost
Davor drugi
13 dana prije

😂👍

Davor drugi
Gost
Davor drugi
13 dana prije

Bilo je lako za pretpostaviti, iznenađenje bi bilo de se desilo suprotno. Za ne povjerovati je da USA ima jedini ustupak prema Rusiji, skupu cijenu utrke u naoružanju. I ništa vise od toga?!?
Znači da će polako i u fazama odpočeti utrka na daljnjem obogaćivanju svijeta u suvremenom i nuklearnom smislu kao i u razvijanju napredne tehnologije za brže i kvalitetnije obogaćivanje.
Ali je u svemu tome vise nego interesantna pozicije Kine, u tom preslagivanju i pokušaju dogovaranja…, Oni su na nekoj savim drugoj planeti u nekom drugom sunčevom sistemu, tako da ih se ni najmanje ne tiču svi ovozemaljski problemi.
Psi laju, a karavani prolaze. Jedino sto istinski osjećaju su sankcije USA.
Na početku kineskog konflikta sa USA bio sam naklonjen vise kineskom načinu rješavanja problema, da mi s protokom vremena to polako ali sigurno prerasta u gađenje.

but
Gost
but
13 dana prije

The GuardianSweden to increase military spending by 40% as American tension with Russia grows

Amazon
Gost
Amazon
13 dana prije

Molim ovim putem Ruse Kineze Irance Venecuelance Sj.Korejce i Sirijce Libijce te Iračane da kupe na Kubi ogromna zemljišta i sve aerodrome i luke prema Anerici i pretvore ih prenamjene u vojno obrambene komplekse i vježbaju lagano hiperaktivno po 500, 1.000, 2.000, 3.000km na Americi. Dajte kupite svi zajedno pola Kube i dignite Kubancima standard i obranu Kubanaca i pokažite kaubojima kako to indijanci rade… Šta se čeka?

tihobl
Gost
tihobl
13 dana prije

Prije tri godine prilikom posjete Kubi rusi su se hvalili gdje ce ulagati. Zapalo mi je za oko obnova bazena u bivsoj sovjetskoj bazi. Zasto bi neko renovirao olimpijski bazn u bazi koja je napustena 30 godina i zarasla u dzunglu?

Kao sto rekao Kreso: sve pise u novinama, samo treba pazljivo citati.

sufhbvervuweruveruve
Gost
sufhbvervuweruveruve
13 dana prije

Onaj koji predvodi ruse radi za onoga koji ga je postavio na to mjesto da glumi filozofa rusa a radi protiv te iste Rusije da mu ju braća lakše porobe kroz blic krig.

Max
Member
Famed Member
Max
13 dana prije

Putin iako nadmoćan nije nadmen i nudi ruku suradnje a SAD odbija što bi moglo imati poslijedice po čitav svijet. Stvari bi mogle krenuti Loše po SAD koje bi mogle gorko žaliti zbog ovoga poteza.

Sparkling
Gost
Sparkling
13 dana prije

Max
Am. jastrebovi samo čekaju završetak izbora. Svijet i prava i pravila koja su vladala prije hladnog rata više ne vrijede. Ostala je samo gola sila. I moramo biti “sretni” što opet postoji nekakva ravnoteža između dvije super sile. Možeš samo zamisliti da je do danas ostao načelu Rusije jedan Jelcin. Kako bi ovaj svijet izgledao? Ja mislim naopako.
Priroda i prirodne sile oduvijek nastoje uspostaviti ravnotežu i kad se slučajno ta ravnoteža poremeti dolazi do posljedica koje se više ne mogu popraviti i vratiti u stanje koje je bilo prije.
Rusija na čelu s Putinom i njegovim suradnicima nam je svima dala šansu i vrijeme da pokušamo svi zajedno popraviti stanje i ne dovesti se u stanje samouništenja.
A što se tiče provokacija Rusije od strane “izuzetnih” to neće prestati. Prva velika provokacija mogla bi nakon izbora biti Iran. Jer oni još nisu sigurni koliko Ruski odgovor može daleko ići. A pošto je tu u pitanju i Izrael, svašta je moguće. BI ovakav kakav je danas je bure baruta. Malo su ih zaustavili u Siriji ali neka nitko ne pomišlja da su ih zaustavili zauvijek. Biti će tu još svega. Previše sukoba i previše jakih igrača na malom prostoru a pogreške slučajne ili namjerne su uvijek moguće.
LP

sufhbvervuweruveruve
Gost
sufhbvervuweruveruve
13 dana prije

Ovi što ih razheba Svjatoslav svako stoljeće šalju na Rusiju kaznene ekspedicije a Nosferatu je kao tužan zbog odbijanja onoga koji ima simulacije nuklearnih udara 500 km od Moskve. Koga on folira, nek ide u holiciovud da glumi zaoprave.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x