Rjabkov tvrdi da Rusija odbija američke prijedloge o novoj verifikaciji START-a

Projektil Titan
6 komentara

Prošli je tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin predložio da se posljednji sporazum o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Država i Rusije produži za još godinu dana bez ikakvih uvjeta, naglasivši da bi svijet bez novog START-a bio zabrinjavajuće ranjiv.

Moskva održava aktivan dijalog o Novom ugovoru o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START), ali neće činiti nikakve druge ustupke, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je dalje pojasnio da Moskva ne prihvaća američki prijedlog za verifikaciju u okviru novog START-a.

“Dobili smo dojam o tome da Amerikancima nisu potrebni nikakvi dogovori, oni trebaju samo provjeru. A provjera, na način koji su oni predložili, u osnovi je uspostava vanjske kontrole nad najosjetljivijim elementima osiguranja cjelokupnih sustava naše nacionalne sigurnosti. To je za nas neprihvatljivo”, rekao je zamjenik ministra.

Prema Rjabkovu, Rusija “ne može pristati na takav prijedlog iz viših razloga”.

“Rekli smo i nastavljamo govoriti da je bilo kakav sporazum na ovom području moguć samo ako su oba interesa uravnotežena, kao određeni kompromis. Spremni smo na to, ali ne vidimo naznake da je američka strana spremna na kompromis. Stoga zaključujemo da je postizanje osnovnog sporazuma u sadašnjem segmentu, blago rečeno, sumnjivo”, napomenuo je diplomat.

Dodao je da je Moskva razočarana znakovima koje dolaze od SAD-a u vezi s produljenjem novog START-a.

“Vodimo energične razgovore sa SAD-om o tim pitanjima. Znakovi koje dobivamo od njih razočaravaju nas. Čini se da Amerikanci ne razumiju da ne možemo provesti prijedloge, kada SAD, umjesto pružanja molbi, neprestano gomilaju zahtjev za zahtjevom”, rekao je Rjabkov.

Izjava dolazi nakon što je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rekao da Rusija poziva SAD na prestanak pokušavanja cjenkanja o prednostimau pogledu Novog START-a. Antonov je također naglasio da je Washington otvoreno odbio produžiti ugovor, jer je potpisan bez ikakvih uvjeta.

Dana 22. listopada, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se “neće dogoditi ništa loše” ako se novi START produlji na godinu dana, jer će objema stranama pružiti više vremena za pronalazak kompromisa. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien komentirao je Putinov prijedlog nazvavši ga “ne-pokretačem”.

Sjedinjene Države prethodno su predložile produljenje ugovora na godinu dana ako bi Moskva i Washington zamrznuli broj svojih nuklearnih bojevih glava u tom razdoblju.

Novi START koji treba isteći u veljači 2021., posljednji je sporazum o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Država i Rusije.

NaoružanjeNew STARTSTART
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amazon
3 godine prije

Američko kaubojsko cijenjkanje tipa možemo se sporazumijeti samo ako vi uništite sve vaše a mi naše ne moramo. Svi znamo kako su jadni indijanci prevareni i okradeni pa onda razoružani i istrebljeni.

Max
3 godine prije

Nekakav sporazum je nužan. Ali Rusija neće pristati na bilo što.

Zadranin
3 godine prije

Ti si običan, jadni rasist.

P***!

irjfnvierngtunerigtu
3 godine prije

Rusija će uraditi onako kako im zapovjede oni koji njome upravljaju na njenu štetu da je lakše zbombaju.

Ringo10a
3 godine prije

Anglosaksonskim takozvanim elitama samo totalni imbecil moze bilo sta vjerovati.

To je najpokvarenija sorta lazljivaca i masovnih ubojica u povijesti.

Vec bezbroj puta dokazano i provjereno.

Siniša
3 godine prije

A ostali nuklearci!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI