Kremlj nije optimističan nakon reakcije Zapada na obustavu nuklearnog sporazuma

Nuklearni udar
11 komentara

Moskva ne vidi pokazatelje koji ukazuju na to da bi razgovori o Novom START-u mogli biti obnovljeni, ali stvari bi se mogle promijeniti u budućnosti, rekao je glasnogovornik

Reakcija Zapada na odluku Rusije u vezi suspenzije svog sudjelovanja u Novom START sporazumu daje malo nade da će razgovori o smanjenju nuklearnog naoružanja biti obnovljeni, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. S druge strane, “okolnosti se mijenjaju” s vremenom, pa će Rusija zadržati “strpljiv pristup, čekajući ne bi li naši sugovornici sazreli za normalan razgovor”, dodao je dužnosnik obraćajući se novinarima u srijedu. Moskva će se u međuvremenu pobrinuti za svoju sigurnost, uključujući i stratešku stabilnost, dodao je.

U utorak je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio da Moskva namjerava službeno zamrznuti svoje obveze prema Novom START sporazumu. Američko-ruski sporazum ograničava nuklearne zalihe obiju država i dopušta im da međusobno nadziru vojne objekte kako bi potvrdili usklađenost. Međutim, usred sukoba u Ukrajini, Moskva i Washington su se međusobno optuživali da nisu omogućili takve inspekcije.

Dok je najavio obustavu Novog START-a, Putin je optužio NATO-ve stručnjake za pomaganje Kijevu u napadima, koji su se događali bespilotnim letjelicama na ruske zračne luke, na kojima se nalaze bombarderi dugog dometa, a koji su dio ruskog nuklearnog odvraćanja. Također je okrivio posrednički rat Washingtona i NATO-a protiv Rusije za uništavanje temelja povjerenja na kojem je sporazum prvobitno izgrađen. Američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je ruski potez “duboko nesretnim i neodgovornim” i rekao da će Washington “pažljivo promatrati kako bi vidio što Rusija zapravo radi”.

“I dalje smo spremni razgovarati o ograničenjima strateškog naoružanja u bilo kojem trenutku s Rusijom, bez obzira na bilo što drugo što se događa u svijetu ili u našim odnosima”, dodao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg požalio se da “više nuklearnog oružja i manje kontrole oružja svijet čini opasnijim”, govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Kulebom.

Nakon što je dobio pitanje od ruskih zastupnika u srijedu o mogućnosti oživljavanja Novog START-a, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da bi to zahtijevalo da Washington promijeni svoje antirusko ponašanje. Dodao je da bi bilo nemoguće izmijeniti sporazum na način koji bi uračunao nuklearne arsenale članica NATO-a Britanije i Francuske, što je pitanje koje je Putin pokrenuo tijekom svog govora. Prvi diplomat također je rekao novinarima da ruska vlada nema namjeru mijenjati svoju vojnu doktrinu nakon što je suspendirala sudjelovanje u New START-u. “Ako situacija bude zahtijevala, napravit će se dodatna analiza po tom pitanju”, dodao je Rjabkov.

rusijaSADSTART
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
1 godina prije

je…dve tri kile graha, luk, češnjak, kopar, kila špeka, feferoni, dobar zafrig i prdiš, sereš 3 dana atomski do mile volje

NOVI STARI
1 godina prije

je…dve tri kile graha, luk, češnjak, kopar, kila špeka, feferoni, dobar zafrig i prdiš, sereš 3 dana atomski do mile volje

Sarma Sauerkraut
1 godina prije

Ljudi se baš onako pošteno trude, kao pravi kršćani i mirotvorci. Ali prokleti Zapad ni da osluhne. Kao da govore kamenju. E neće to tako dalje ići. Slušaj ti, Zapad, ima da stojiš u stavu mirno dok ti ja perem uši. Inače, bit će belaja.

Max
1 godina prije

Nova utra u naoružanju.

gargamel
1 godina prije

Ja čekam Sarmat ko ozeblo sunce, taman mi na glavu pao. Ali ove kalkulacije mi stvarno idu na jetru, molim svevišnjeg da pošalje kometu, nemora biti velika, deset kilometara u prečniku, može i direktno na moju kuču.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI