Rusija nagovještava uvjete za povratak na Novi nuklearni sporazum START

SAD-Rusija
11 komentara

Svaki napredak u kontroli naoružanja moguć je samo ako SAD odustane od svoje “temeljno neprijateljske” politike, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova

Moskva ostaje pri svojoj odluci suspendiranja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja ili novog START-a, koji ograničava američke i ruske nuklearne arsenale, rekao je u četvrtak za TASS zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov. Dvije strane kamena temeljca sporazuma o kontroli naoružanja održale su nekoliko rasprava o tome posljednjih mjeseci, otkrio je diplomat. Rekao je kako razgovori, međutim, nisu donijeli nikakav opipljiv napredak. “Tijekom ove razmjene mišljenja, strane su potvrdile svoje nekompatibilne i suprotstavljene pozicije”, rekao je Rjabkov. Zamjenik ministra je objasnio da rusko stajalište o Novom START ugovoru ostaje nepromijenjeno, a nastavak sporazuma bi postao moguć samo ako SAD drastično promijeni svoj stav. “Suspenzija Novog START-a ostaje na snazi i bilo kakvo poništavanje ove odluke i njezina revizija zamislivi su samo ako SAD pokaže spremnost odustajanja od svog temeljno neprijateljskog stava prema Rusiji”, naglasio je.

Novi START sporazum, u Rusiji poznat kao ‘SNV-III’, bio je posljednji sporazum o kontroli naoružanja između Moskve i Washingtona, koji je ostao na snazi nakon američkog povlačenja iz ugovora INF i ”Otvoreno nebo”, pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom. Sporazum ograničava nuklearne zalihe obiju država i omogućuje im međusobni nadzor vojnih postrojenja kako bi potvrdili usklađenost. Sukob u Ukrajini zapravo je onemogućio takve inspekcije, pri čemu su obje strane optuživale jedna drugu za onemogućavanje istog. Odluku o suspenziji Novog START-a objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin još u veljači. Istodobno, Putin je potvrdio da će se Moskva nastaviti pridržavati ograničenja sporazuma o raspoređenim bojevim glavama.

Tijekom ograničenih razgovora o Novom START-u, američka strana također je potvrdila svoju spremnost da zadrži “brojčana ograničenja” na bojeve glave nametnuta sporazumom, tvrdi Rjabkov.

Osim toga, dvije strane ostaju predane međusobnom obavještavanju o strateškim lansiranjima balističkih projektila s mora i kopna, rekao je ministar. Takve mjere “manje-više pružaju predvidljivost i relativnu stabilnost”, što je vrlo važno u sadašnjem “turbulentnom razdoblju”, sugerirao je Rjabkov.

 

rusijaSADSTART
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
10 mjeseci prije

Rusi bi trebali predati sve svoje nuklearno oružje Americi, kako bi ona mogla još uspješnije nastaviti širiti demokraciju, štititi ljudska prava i čuvati mir u svijetu. Ne vjerujete?

Max
10 mjeseci prije

Dogovorit će se kad im to bude u interesu.

Ivek
10 mjeseci prije

Nuklearna bomba ne postoji, to je samo da drže u pokornosti i napetosti ovce.
Ono šta je bačeno na japan kažu da nije bila nuklearna bomba.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Priča se da su USA rasporedile novih dodatnih 150 atomskih u EU.

Toliko o sporazumima.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“NATO će imati 300 tisuća vojnika u visokom stupnju pripravnosti koji će braniti svaku stopu savezničkog teritorija od bilo kakve prijetnje, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara obrane država članica. “Danas su ministri razmatrali naše nove regionalne planove. Prvi put od završetka hladnog rata u potpunosti povezujemo svoju kolektivnu obranu, planiranje naših snaga, naših sposobnosti te zapovijedanja i kontrole”, rekao je Stoltenberg… …potpomognute znatnim zračnim i pomorskim sposobnostima, kako bi branili svaki pedalj savezničkog teritorija od bilo kakve prijetnje”… Turska blokirala odluku zbog teksta koji se odnosi na geografske lokacije, uključujući i CIPAR. …izgledi da se pronađe rješenje prije summita u Vilniusu. Sastanak ministara obrane održan je u okviru priprema za predstojeći sastanak na vrhu čelnika zemalja NATO-a, koji će se 11. i 12. srpnja održati u Vilniusu, glavnom gradu Litve. Komentar: “Od toga će cca 299.000 osigurati US, Njemačka će dati… Čitaj više »

tatamata
10 mjeseci prije

sta je sve staro govono u stanju da srusi u 4 g ,tc tc tc

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI