Rusija treba da sačeka da se SAD ”dopužu nazad”

Dmitrij Medvedev
14 komentara

SAD bi pokušaje Rusije da pregovara o produženju nuklearnog sporazuma novog START-a shvatile kao znak slabosti, tako da ne bi trebalo biti nikakvih pregovora osim ako Washington ne promijeni svoje ponašanje, ustvrdio je u ponedjeljak bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

“Mi trenutno nemamo nikakve odnose sa SAD. Oni su na nula stepeni Kelvina. I za sada ih ne bismo trebali odmrznuti” , napisao je zvaničnik na društvenim mrežama.

“Neka dođu ili puze i mole za to. I trebali bi to cijeniti kao čin najveće velikodušnosti”, dodao je. “Inače, ovako to izgleda:
oni bacaju samo ljigavce prema nama, a mi da idemo tamo, i da imamo ovaj nuklearni sporazum, molim vas.”

Novi START je posljednji preostali bilateralni sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja između SAD-a i Rusije. Ograničava zalihe nuklearnih bojevih glava i vozila za njihovu dostavu u dvije nacije. Dok je bio predsjednik, Medvedev je potpisao sporazum s američkim predsjednikom Barackom Obamom u aprilu 2010.

Sporazum je produžen na još pet godina 2021., a predsjednik Joe Biden ga je u posljednji trenutak spasio od isteka, što je bila namjera njegovog prethodnika Donalda Trumpa. Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov požalio se na nedostatak rusko-američkih kontakata o strateškoj stabilnosti i predložio da se sada pregovara o zamjeni sporazuma, uprkos međusobnom neprijateljstvu zemalja.

Medvedev, koji je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, tvrdi da je američko-ruski sukob dostigao tačku “mrtve zone” u kojoj bi čak i razgovori o aranžmanima za koje obje strane smatraju korisnim bio kontraproduktivan.

rusijaSADSTART
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Rusiji nikakav sporazum ne treba. Samo bi ju ograničavao.
Kao što sam več napomenuo pod nekim komentarom, SAD imaju strahovito zaostalu tehniku na području nuklearnog odvračanja. Minuteman 3 je skoro 50 godina stara raketa sa vrlo malim brojem bojevih glava i nikakvim sistemom vaba… Imali su tri, sad imaju jednu…
Sarmat je u tom pogledu generacije razvoja ispred.
A šta se Avangarda, Pozejdona, Zircona tiče, nešto takvo SAD uopšte još nemaju!
A o odbrambenim sistemima uopšte ne smiju da pričaju, nemaju jih..
Ono što imaju, vozikaju po svijetu, po svojim bazama i prodaju vazalima…
Zašto?
Jer ništa od toga, ako leži u SAD, NE DONOSI NOVAC!!!!!!

tihobl
1 godina prije

Kad je vidio da ruska javnost razi ciscenje liberala postao je naradikalniji politicar. I ti bi bio da narod trazi ne samo tvoju smjenu vec i istjerivanje iz drzave.

Max
1 godina prije

Rusi moliti neće.

Partizan
1 godina prije

Možda sam jedan od rijetkih, možda mi prijeti eliminacija putem cancel kulture jer, znam da oni imaju moje podatke i znaju moj politički profil, možda je i logicno.com u njihovoj službi ali, neka. Za bolji svijet pa makar bili zbrisani u nuklearnom armagedonu! Ostat će bar jedna sjemenka iz koje će se za 200 milijuna godina razviti neki novi život. Da, ja gledam dugoročno, a kratkoročno, ne vidim više smisla.

tihobl
1 godina prije

Eno Blumberg kmeci da nece moci ponoviti kisindzerov uspjeh i okrenuti Kinu protiv Rusije. Kuka kako Putin i Si kuju zavjeru protiv SAD i kako su se sastali 38 puta.

goran
1 godina prije

ja neznam šta se vi rusi imate opravdavati americi,pokažite joj napokon gdje joj je mjesto a ne svaki put se naguziti im se i reči trpaj,pa budite pametni bar jednom pa im odbrusite kako Bog zapovijeda.

Lucija, prva
1 godina prije

“Ponašanje Vilniusa Zaharova je nazvala “agresivno neprijateljskim”. Prema njezinim riječima, Litva je otišla “čak i izvan granica ponašanja koje je suprotno međunarodnom pravu”.

“Čini mi se da bi oni trebali razumjeti glavnu stvar: kada Rusija za nekoga kaže da je njegovo ponašanje otvoreno neprijateljsko, onda NEMA VREMENA ZA RAZGOVOR, nema vremena za pronalaženje formula koje bi mogle riješiti situaciju ili je gurnuti u stranu i praviti se da nema problema”, dodala je Zaharova.

Naglasila je da će “provokacije Litve dovesti do odgovarajuće reakcije Moskve”.”

Napokon.

1 godina prije

Nadam se samo da će Rusi konačno ali konačno da raskrste prvo sa samim sobom u vezi zapada a onda da ga iskrižaju za sva vremena ! Dao Bog !

Eruj
1 godina prije

Zar je bitno tko ce pibjediti kada nuklearke krenu? Ljudi koji vam je k… probudite se vise koliko vam jos ratova treba da se dokaze tko je gluplji na ovome svitu.

nessy
1 godina prije

Od Medvedeva mozda cak i bude materijal za kvalitetnog vodju. Ne daj Boze Rusiji vise nikada tipove kao Jeljcin i Gorbacov. Valjda je do sada svima jasno da Rusija od zapada ne moze ocekivati nista dobro. Jedini dugorocni cilj USA i GB je Rusiju oslabiti sto vise, postaviti marionete za vladare, i pogostiti se, kao pravi lesinari, plijenom. Pa ima ta politika detaljno razradjena od MacKindera, i oni je dosljedno provode.

nessy
1 godina prije

Sporazum sa zapadom? Zasto? Pa zapad se drzi bilo kojeg sporazuma, do momenta, kada odluci drugacije. Vidjeno sa Iranom, i puno puta prije. USA odavno primjenjuje realpolitiku, sto joj se svidi, to napravi. Okupira drzave, bombardira, ‘vraca u kameno doba’. Jedino pravilo koje sada vazi je zakon jacega. Konacno su shvatili i Rusi, i postupili u svom nacionalnom interesu.

dulebg
1 godina prije

SAD treba isparcelisati i staviti pod kontrolu saveznika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI