Sjeverna Koreja testirala novu supersoničnu raketu

Sjeverna Koreja testirala hipersonicnu raketu
5 komentara

Lansiranje supersonične rakete bilo je prvo testiranje oružja Pyongyanga ove godine, usred rastućih napetosti sa Seulom

Sjeverna Koreja testirala je balističku raketu na kruto gorivo naoružanu supersoničnom bojnom glavom, izvijestila je u ponedjeljak Korejska središnja telegrafska agencija (KCTA). Lansiranje je izvedeno usred rastućih napetosti s južnim susjedom Pyongyanga, nakon što je Seul nedavno proveo vojne vježbe sa SAD-om u blizini granice. “Datuma 14. siječnja Glavni ured za rakete Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK) izveo je probno lansiranje balističke rakete srednjeg dometa na kruto gorivo s supersoničnom manevarskom bojnom glavom”, izvijestila je KCTA, dodajući da je lansiranje bilo uspješno.

Pokusno lansiranje nije imalo utjecaja na sigurnost susjednih zemalja i nije imalo nikakve veze s “regionalnom situacijom”, navodi novinska agencija.

Prošli tjedan sjevernokorejski vođa Kim Jong-un optužio je Seul za ”vrlo neprijateljsko ponašanje” i za pokušavanje svrgavanja vodstva u Pyongyangu.

Južna Koreja je ranije zapovjedila evakuaciju nekih od svojih pograničnih otoka. Razlog je bio taj što je Sjeverna Koreja izvodila vježbe blizini njihove nestabilne morske granice. Manevri su uslijedili nedugo nakon zajedničkih američko-južnokorejskih vježbi u regiji, koje je Sjever nazvao “neopreznim”. Ministarstvo obrane Seula osudilo je nedavno lansiranje, rekavši da bi Južna Koreja pružila “premoćan odgovor”, ako Sjever počini “izravnu provokaciju”. Ministarstvo je također napomenulo da u sklopu zajedničkih napora u suprotstavljanju vojnim prijetnjama Pyongyanga, Seul, Washington i Tokio razmjenjuju podatke o raketama Sjevera u stvarnom vremenu.

U prošloj je godini Pyongyang izveo niz testiranja oružja, uključujući svoj prvi ICBM na čvrsto gorivo.

hipersonična raketaPyongyangSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Logičan nastavak razvoja.

Grdi
3 mjeseci prije

Sad i ovi imaju takve rakete!!?? ….. a amer muku muce sa razvojem takve tehnologije … i jos nisu uspjeli!? ….. da vidimo tko sve ima supersonicne/hipersonicne rakete ….. Rusi, Kinezi, Iranci pa sada sj.Korea …. cudno, bas me zanima od koga (dosla) ta tehnologija ….. mozda da nazovemo i pitamo ………. *halo Rusi* sta ima novog ? ………

Mahatma
3 mjeseci prije

Podrška Mladom Vođi u borbi protiv hegemona

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI