Kina testira hipersonični motor za letenje koristeći dizajn razvijen u SAD, ali odbijen zbog troškova

Hipersonicni motor
1 komentar

Tim naučnika napravio je i uspješno testirao prototip zasnovan na novoj ideji koju je prije više od dvije decenije stvorio stručnjak američke svemirske agencije kineskog porijekla.

Kineski istraživački tim je napravio i testirao prototip hipersoničnog motora za letenje, sposobnog da radi u uslovima brzine od 4 do 8 maha (4.900-9.800 km/h), na osnovu dizajna koji je stvoren u NASA, ali je kasnije odbijen zbog visokih troškova i neriješenih tehničkih problema, objavio je South China Morning Post.

Prema izvještaju, dok većina hipersoničnih aviona ima motore na stomaku, ključna karakteristika eksperimentalnog TSV X-aviona je to što ga pokreću dva odvojena motora sa strane.

Dizajn je navodno osmislio Ming Han Tang, Amerikanac kineskog porijekla koji je radio kao vodeći inžinjer NASA hipersoničnog programa kasnih 1990-ih.

Interesantan dio dizajna je da pri manjim brzinama, motori mogu da rade kao obični turbinski mlazni motori, a zatim prelaze u režim velike brzine bez pokretnih komponenti kada avion ubrza do pet puta veće brzine od zvuka ili više.

NASA na kraju nije bila u stanju da dovrši sada nefunkcionalni projekat Boeing Manta X-47C, pošto je aerodinamika dizajna sa dva motora bila previše složena, a određeni ključni problemi su ostali bez odgovora, kao taj da li se motori mogu zapaliti nakon prelaska na hipersoničnu brzinu.

Američka vlada je navodno otkazala program kreiran za testiranje Tangovog dizajna početkom 2000-ih zbog tehničkih izazova i troškova.

Prema SCMP, istraživanje prototipa je preuzela grupa naučnika Univerziteta za aeronautiku i astronautiku u Nanjingu, predvođenih profesorom Tan Huijunom, koji su kreirali prototip mašine koja sadrži par dovoda vazduha sa bočnim otvaranjem na osnovu deklasifikovane Tang šeme.

Tim je navodno testirao prototip u aerotunelu koji je mogao nekoliko sekundi da simulira uslove leta od 4 do 8 maha. Otkrili su da se motori mogu pokrenuti čak i u najtežim uslovima leta, baš kako je Tang očekivao.

U Kini je dizajn navodno privukao veliku pažnju jer „razumijevanje njegovog mehanizma rada može pružiti važne smjernice za razvoj hipersoničnih aviona i motora“, prema Tanu i njegovim kolegama u radu objavljenom u kineskom časopisu Journal of Propulsion Technology.

Međutim, prema Tanu i njegovim kolegama, Tangov dizajn navodno nije bio idealan. Snažna turbulencija mogla bi se pojaviti oko nekoliko uglova ulaza za vazduh, što bi ugrozilo stabilnost leta, naveo je tim na osnovu kompjuterske simulacije i eksperimentalnih rezultata. Sposobnost aviona da se strmo podigne bez gušenja motora bila je na sličan način ograničena.

I što je još važnije, kineski istraživači su naglasili da čak i ako je arhitektura sa dva motora održiva sa nekim prednostima, kao što je otkrio eksperiment na zemlji, ostaju mnogi teški izazovi.

Kineska hipersonična vozila i oružje trenutno koriste rakete za pokretanje leta. Raketa se gasi nakon dostizanja velike visine i velike brzine, dozvoljavajući motoru koji usisava vazduh da preuzme kontrolu.

A do 2035. godine, kineski svemirski zvaničnici se navodno nadaju da će proizvesti mlaznjak koji može da preveze deset putnika bilo gdje na Zemlji za sat vremena na novoj generaciji turbo mlaznih motora koji bi mogli da dostignu brzinu do 4 maha, zamjenjujući rakete u hipersoničnim letovima.

Ranije ove godine, Kina je uspješno lansirala raketu u svemir noseći hipersonično vozilo jedrilicu koje je kružilo oko svijeta prije nego što je pojurilo ka svojoj meti, za šta su američki obavještajni i vojni zvaničnici priznali da je iznenađenje za SAD.

hipersonična raketakinaSADtestiranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Oni se snađu-

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI