Iran tvrdi da je napravio prodor u polju hipersonične rakete

40 komentara

Iran je predstavio novu hipersoničnu raketu za koju tvrdi da može da putuje brzinom do 15 maha. Predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je da će novo oružje pomoći da se osigura ” trajna sigurnost” u regionu.

Nazvan “Fattah”, što na farsiju znači “osvajač” , raketu su u utorak objavili najviši zvaničnici na događaju u Teheranu. Izjavili su da će projektil biti prvi u novoj generaciji oružja za iranske snage, prema izvještajima lokalnih medija.

“Danas osjećamo da je formirana sila odvraćanja. Ova moć je sidro trajne sigurnosti i mira za zemlje regiona”, rekao je predsjednik Raisi na ceremoniji.

Brigadni general Amir Ali Hajizadeh, koji je na čelu elitnih Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde islamske revolucionarne orijentacije, također je podijelio detalje o oružju, navodeći da ima maksimalni domet od oko 1.400 km (870 milja). Iako zvaničnici nisu podijelili snimke kako Fattah uspješno pogađa metu, Hajizadeh je rekao da je motor projektila prošao test na zemlji bez problema.

„Ne postoji sistem koji može da parira ovoj raketi ili da joj se suprotstavi“, tvrdi general.

Nastavio je da je na pozornici prikazao model Fataha, koji je izgleda pokazao da projektil ima pokretnu raketnu mlaznicu, što joj je vjerovatno omogućavalo da promijeni kurs usred leta kako bi izbjegao neprijateljsku zračnu odbranu.

Saopćenje od utorka uslijedilo je nedugo nakon što je Teheran rekao da će ponovo otvoriti svoju diplomatsku misiju u Saudijskoj Arabiji nakon godina neprijateljstva prema Zaljevskom kraljevstvu, a poklopila se s posljednjim putovanjem američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Rijad.

Hajizadeh je prvobitno tvrdio da je Islamska Republika razvila svoje vlastito hipersonično oružje krajem prošle godine, iako u to vrijeme nije ponudio nikakve dokaze za tu tvrdnju i podijelio je nekoliko detalja o sistemu. Do danas je samo mali broj nacija uspješno postavio hipersoničnu municiju s obzirom na naprednu tehnologiju, uključujući SAD, Rusiju i Kinu.

 

hipersonična raketairanVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Zato su se Amerikanci i usrali te bi po svaku cijenu odvojili Iran od Rusije..

Mahatma
10 mjeseci prije

Panika u Tel Avivu

Mladen S
10 mjeseci prije

Jeba.ti državu di nema odojaka s ražnja i gemišta .

Max
10 mjeseci prije

Rad Iranskih znanstvenika upravo je učlanio Iran u klub svijetskih supersila raketne tehnologije kao što su Rusija , Kina, S Koreja i Izrael. SAD sam izostavio jer još nisu napravile proboj u hipersoničnoj tehnologiji. Hvala kolegi tihobiju koj je ovo prvi objavio.

Dawor
10 mjeseci prije

Iran tvrdi ….. da im je mekani !!!!
Gluplje države nema na planeti !!!!
…(a dobro …. nakon Rusije)

Grdi
10 mjeseci prije

Napravili prodor !!?? … uz pomoc rusa naravno …. usput da se ameri imaju cime baviti ….

Grunt Izumitelj
10 mjeseci prije

Najvažnije je da je motor projektila prošao test na zemlji.

Kaktus
10 mjeseci prije

Zanimljiv naslov. I zbunjujući. Je li hipersonicna raketa vlasnik tog polja, ili je to polje u kojem rastu hipersonicne rakete? I čime je to Iran prodro u to polje? Bagerom možda?

10 mjeseci prije

Od hipersoničnog USA ima samo hipersonično poniranje u propast..

goran
10 mjeseci prije

uuuuu jadni izraelci,sad ste tek najebali.
djaba njima njihovo nuklearno oružlje kad ovi imaju hipersonične rakete koje če u budućnosti moći nositi i nuklearno punjenje

Mrki
10 mjeseci prije

Kad se ovoj “navodnoj” raketi pridruži i navodni Iranski 5-gen stealth avion-maketa “Qaher-313” pa gdje će im biti kraj 🤣

toncibalonci
10 mjeseci prije

Bosanci su poznati po humoru i kletvama.Naj novija glasi: Kobogda ti Miso T. bio sudski tumac.

Grunt Izumitelj
10 mjeseci prije

Iranska civilizacija je stara koliko i sumerska, a Iranci su pametan i sposoban narod. Ali zato im vodje nisu bas najbistrije ispod skalpa. Od kada je to ijedan osvajač ( Fattah) bio sidro trajne sigurnosti i mira za bilo koju zemlju ili regiju? Glavno da motor dobro radi na tlu i da je u pozadini prezentacije lijepa slika Osvajača.
I zar stvarno misle da će Izraelci mirno čekati da njihovi smrtni neprijatelji nabave ili proizvedu nuklearnu bojevu glavu za svog miroljubivog Fattaha? Iran je sam sebi napravio medvjedju uslugu, jer Izrael neće pitati nikoga za dozvolu da ukloni najveću opasnost za svoj fizički opstanak.
Koliko tog svog Fattaha Iranci hvale njegovim navodnim akrobatskim sposobnostima, bolje bi im bilo da ga zaposle u cirkusu. Jedino moraju paziti da, ako padne sa trapeza, ne promaši zaštitnu mrežu i završi ravno medju publikom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI