Rusija želi produžiti sporazum o kontroli nuklearnog oružja, ali ne po svaku cijenu

Amerika Rusija nuklearno oružje
4 komentara

Moskva želi da produži New START sporazum, ali ne planira da to učini po svaku cijenu, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, dodajući da ruska i američka stajališta o tom pitanju ostaju sasvim drugačija.

Rusija je spremna produžiti sporazum bez ikakvih preduslova, ali Vašington i dalje oklijeva u vezi s tim, rekao je Rjabkov nakon još jedne runde pregovora o nuklearnom naoružanju sa američkim specijalnim predsjednikom za kontrolu oružja Maršalom Bilingslijem u Beču.

Visoki diplomata pozdravio je napredak u pregovorima rekavši da su obje strane zauzele konstruktivniji stav i zadržale se na „intenzivnim, dubljim i poslovnim raspravama“, izjavio je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Ipak, prioriteti Moskve i Vašingtona u razgovorima se i dalje “značajno razlikuju”, napomenuo je Rjabkov. Rekao je da SAD i dalje ostavljaju otvorena vrata za razgovore, ali ne može se reći da se njihov stav promijenio u korist produženja sporazuma.

“Oni u SAD izbjegavaju odgovor na pitanje da li su spremni da produže sporazum bez preduslova”, rekao je Rjabkov novinarima, dodajući da je Vašington još uvijek veoma zainteresovan da se Kina uključi u razgovore o strateškoj stabilnosti. Rusija bi zauzvrat voljela da Velika Britanija i Francuska – saveznici SAD i nuklearne sile – sjede za pregovaračkim stolom.

Billingsli je u međuvremenu rekao novinarima da je Vašington obavijestio Moskvu o uslovima produženja ugovora koji ističe u februaru. SAD su rekle da će razmotriti njegovo produženje ako se pozabavi ruskom „izgradnjom“ nuklearnih raketa manjeg dometa koji nisu obuhvaćeni trenutnim sporazumom.

„Rusija razumije naš stav. A ono što ostaje da se vidi je da li u Moskvi postoji politička volja da se ovaj dogovor obavi. Lopta je sada na ruskom terenu “, rekao je američki zvaničnik. Pitanje nuklearnih balističkih raketa kratkog dometa bilo je pokriveno drugim ugovorom – INF – koji su Vašington i Moskva potpisali još 1980-ih. Sporazum je zapravo zabranio takve rakete sa zemlje. Ipak, Trampova administracija jednostrano je napustila sporazum 2019. godine, pozivajući se na navodnu rusku izgradnju takve rakete, da bi kasnije testirala vlastitu krstareću raketu, neposredno nakon što je ugovor istekao.

Pokušaje Moskve da spasi sporazum tako što je čak dozvolila američkim vojnim inspektorima da vide raketu za koju su rekli da je prekršila sporazum, Sjedinjene Države su efektno odbile.

Ugovor New START, koji ostaje jedini stub međunarodne kontrole nuklearnog naoružanja nakon prestanka INF zbog izlaska SAD, stupio je na snagu 2011. Ograničava broj razmještenih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), balističkih raketa lansiranih sa podmornica (SLBM) i strateških bombardera, od kojih SAD i Rusija mogu imati do 700 svaka. Broj raspoređenih bojevih glava ograničen je na 1.550, dok su se zemlje obavezale da će održavati ne više od 800 lansirnih i nelansirnih bacača.

Sudbina ključnog sporazuma ostaje u vakuumu godinu i po dana, jer se nisu vodili razgovori o njegovom produženju uprkos skorom datumu isteka. Nade su se ponovo pojavile u junu kada su se Moskva i Vašington dogovorili da održe konsultacije o kontroli oružja u Beču. Ipak, prema Rjabkovu, datumi novih konsultacija još nisu utvrđeni nakon sastanka u utorak, jer obje strane još uvijek žele da analiziraju međusobne stavove.

AmerikaNew STARTNuklearno oružjerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Rusijin porazum ne treba. Proizvode oružje i reaktore u pol cijene. Kupci čekaju u koloni.

nekoime
3 godine prije

Ameri su sklopili sporazum o uništavanju kemijskog oružja s Rusijom, i nakon što su Rusi uništili svoje, izjavili kako nemaju novaca za uništavanje američkog kemijskog oružja.

Max
3 godine prije

Sporazum je nužan zbog imira u svijetu

bauštelac
3 godine prije

sve su to rakete srednjeg i kratkok dometa kad bi grunulo mi bi fasovali jer su sve rakete raspređene na granicama europe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI