Ruski predlog moratorijuma na razmiještanje raketa nije “kredibilan” za NATO

Jens Stoltenverg
5 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dobio je predlog ruske vlade o uvođenju moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, međutim, NATO to ne smatra “kredibilnom ponudom”, izjavila je portparolka NATO-a Oana Lungescu.

“Možemo potvrditi da je generalni sekretar NATO-a primio ponudu ruskih vlasti”, rekla je ona i dodala da je ovaj predlog nemoguće sprovesti. “Što se tiče moratorijuma, ovaj predlog smo čuli i ranije, ali ovo nije vjerodostojna ponuda, jer zanemaruje stvarnost na terenu: Rusija je već rasporedila SSC-8 (sporna raketa 9M729 za sistem Iskander) što predstavlja kršenje INF sporazuma. Osim ako Rusija do kraja ne uništi sporne rakete, ovaj moratorijum na razmeštanje nije stvarna ponuda”, izjavio je portparol NATO-a.

“Rusija snosi isključivu odgovornost za ukidanje INF sporazuma”, naglasila je Lungescu. “Preko šest godina naši su saveznici pokušavali da natjeraju  Rusiju da u skladu sa INF sporazumom odustane od razvoja i razmiještanja spornih raketa 9M729.

“Svi saveznici su se složili da će NATO-ov odgovor biti odmjeren, odgovoran i sproveden na koordinisan način”, nastavila je Lungescu. “Nećemo se ogledati u onome što Rusija radi. Ne želimo novu trku u naoružanju i nemamo nameru da u Evropu rasporedimo novo nuklearno oružje. Saveznici su i dalje čvrsto posvećeni očuvanju efikasne kontrole naoružanja, razoružanja i ne širenja sličnih oružja”, dodala je.

INF sporazumNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
4 godine prije

“Vlak velikom brzinom ide prema provaliji ali nema tko da pritisne kočnice.” Navedeno je citirana izjava jednog anonimnog američkog dužnosnika koju je rekao pred mnogo godina!

Ive Oldtimer
4 godine prije

Jos jedan dokaz da je NATO u svojoj koncepciji i pogledu na svijet AGRESOKRSKA ORGANIZACIJA.
Sve humanisticki i demokratski orijentirane drzave trebaju pod hitno istupiti iz te i takve organizacije.
NATO predstavlja vojnu organizaciju u kojoj ne vlada demokracija vec naredjenja.

igi
4 godine prije

…na vlasti u EU i NATO administraciji su ljudi i žene koji nemaju osobno iskustvo rata niti svega onoga što on donosi stoga i neodgovorno barataju kako riječima tako i postupcima….

@202
4 godine prije

Od postanka sveta jedina trka koja se vodi je trka u naoružanju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI