Rusija upozorava na američke rakete

Rakete
8 komentara

Raspoređivanje američkih raketa kratkog i srednjeg dometa na kopnu u raznim regijama svijeta izazvat će trenutnu reakciju Rusije, saopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Jasno je da raspoređivanje američkih raketa kratkog i srednjeg dometa na globalnom nivou ozbiljno podriva regionalnu i globalnu bezbijednost i izazivaće novu opasnu fazu trke u naoružanju. Rusija ne može zanemariti pojavu više raketnih pretnji po svoju teritoriju zbog čega će se osjećati ugroženo. Ovo će zahtijevati trenutnu reakciju, bez obzira na to koje će rakete biti postavljene, nuklearne ili ne “, navodi se u komentaru ministarstva povodom obilježavanja godišnjice raskida Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Ministarstvo je naglasilo, kako je: “jedini razuman i opravdan korak naprijed da zajedno potražimo obostrano prihvatljivo rešenje trenutne situacije političkim i diplomatskim sredstvima”. “Rusija ostaje otvorena za jednak i konstruktivan rad na vraćanju poverenja i jačanju međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Nadamo se sličnom interesu i odgovornosti sa američke strane”, naglašeno je u izjavi ruskog ministarstva.

INF sporazumNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Eto iskandera oko Laktasa.

Davor drugi
3 godine prije

Ako ovako nastavi, Amerika je na najboljem putu da ugrozi ravnotežu u svoju korist u odnosu snaga naspram Rusije. U tom slučaju Rusija se neće osjećati ugroženo, nego će ona biti zaista ugrožena i ograničena u vremenu reakcije kao odgovora na napad na njen suverenitet. Ukoliko se to desi, Rusija će jednostavno biti primorana, htjela to ona ili ne, na izvlačenje iz te šah pozicije. Kakva i koja će sredstva poduzeti nemoguce je prwdskazati, ali čini se da utrka opet počinje. Da apsurd bude veći, Amerika sve se to čini pod izlikom neke preventivne zaštite od napada Rusije na NATO saveznike, a u biti je se dovodi do šah-mat pozicije. Osobno vjerujem da Rusija zasigurno neće čekati prekriženih ruku da joj se to desi.

Max
3 godine prije

Rusija je s pravom zabrinuta jer zna protiv koga au uperene te rakete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI