SAD testirale raketu zabranjenu INF sporazumom

Krstareca raketa Tomahavk VLS Mark-41
11 komentara

Američka vojska je testirala krstareću raketu za lansiranje sa zemlje dometa većeg od 500 km, potvrdio je Pentagon. Takvo oružje zabranjeno je prema INF sporazumu o kontroli naoružanja, koji su SAD napustile ranije ovog meseca.

Letni test „konvencionalno konfigurisane krstareće rakete za lansiranje sa zemlje“ izveden je 18. avgusta na poligonu na ostrvu San Nicolas u Kaliforniji, saopštilo je u ponedeljak američko Ministarstvo odbrane. Nakon uspešnog lansiranja, projektil je pogodio svoju metu udaljenu više od 500 km.

Fotografije i video sa probnog lansiranja sugerišu da se radi o raketi Tomahavk, koja predstavlja postojeću američku krstareću raketu obično lansiranu s brodova i podmornica. To je kasnije tokom dana potvrdio portparol Pentagona, potpukovnik Robert Carver.

Upotreba kontejnera iz sistema Mark 41 VLS u testu je od posebnog značaja, jer su to lansirni kontejneri postavljeni na lokacijama američke raketne odbrane u Poljskoj i Rumuniji. Rusija je postojanje ovih lokacija ocenila kao prijetnju i kršenje INF-a od strane SAD-a, pošto navedeni kontejneri mogu lansirati i Tomahavk i RIM-161 (SM-3) rakete, kao što je Pentagon upravo pokazao.

Oružje sa dometom između 500 i 5000 km zabranjeno je prema sporazumu o nuklearnim raketama srednjeg dometa, ključnim mehanizmom za kontrolu naoružanja koji je pomogao deskalaciji nuklearnih tenzija hladnog rata.

U februaru ove godine SAD su najavile da odustaju od sporazuma, optužujući Rusiju da ima raketni sistem koji krši ugovor. Moskva je negirala optužbe i pozvala da se sistem ispita, ali niko nije prihvatio ponudu. Ugovor je istekao 1. avgusta.

Trumpova administracija ranije je nagovijestila da je odlučna da iziđe iz INF-a još u oktobru 2018. godine, kada ga je savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton opisao kao “relikt hladnog rata” tokom posjete Moskvi.

“Tamo je nova strateška stvarnost”, rekao je Bolton tada novinarima, opisujući INF kao “bilateralni ugovor u multipolarnom svetu balističkih raketa”, koji se odnosio samo na SAD i Rusiju u Evropi i nije učinio ništa da ograniči. akcije Kine, Irana ili Severne Koreje.

INF je drugi najznačajniji ugovor o kontroli oružja iz vremena hladnog rata koji je kontrolisao broj balističkih raketa, nakon ukidanja ABM ugovora 2001. Jedini preostali ugovor o kontroli naoružanja, Novi START, ističe februara  2021.

INF sporazumTomahawk
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hamid
4 godine prije

Jaci su od RUSA.

john smith
4 godine prije

pobeda naših saveznika

Siniša
4 godine prije

“Ruski senator Konstantin Kosačov :“Gde god Amerikanci te sisteme u budućnosti rasporede – u Aziji ili u Evropi, oni će dosezati do teritorije naše države i za nas predstavljati neposrednu vojnu pretnju. Sa svim posledicama koje će imati zemlje na čijoj teritoriji će biti raspoređeni i za same SAD. Nikakva politika, čisto vojno planiranje u legitimnom interesu osiguranja naše odbrane i nacionalne bezbednosti“, rekao je Kosačov. On je naglasio da testiranje u SAD potvrđuju da je Vašington kršio Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa još dok je on bio na snazi. Kako je podsetio senator, Moskva i Vašington su se 1987. godine dogovorili, ne samo da ne vrše istraživanja koja vode ka proizvodnji i testiranja. “Proizvodnje je, očigledno bilo i to je osnovna povreda sporazuma. Sada se desilo i testiranje. Što još jednom potvrđuje da SAD nisu poništile sporazum što ga je narušila Rusija (mi to nismo radili), već… Čitaj više »

Željko
4 godine prije

Ima se moze se. I zna se tko je glavni!!

Mile
4 godine prije

Bar nisu rekli da su pogodili metu na 495 kilometru i da ne krše sporazum o INF-u!

mali pas
4 godine prije

ovo nikako ne iznenadjuje,te rakete i jesu napravljene da zaobidju sporazum….vjerovatno jednostavnom promjenom programa i goriva se domet drasticno povecava…….prodje vrijeme dodje rok eto vraga skok na skok

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Pošto su američke rakete u Rumunjskoj, dvjestotinjak km od Beograda i još par sto od Zagreba, usrdno se nadam da su ruske rakete precizne onoliko koliko to piše u uputstvu za upotrebu proizvođača……..

Max
4 godine prije

Onda to nije ništa novo. Pa Tomahawk je stari projektil.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI