Prije ili kasnije – SAD žele da rasporede rakete srednjeg dometa u Aziju

Mark Esper
10 komentara

Američki ministar odbrane Mark Esper odobrio je ideju o raspoređivanju raketa srednjeg dometa u indo-pacifički region.

Na pitanje novinara da li razmišlja o postavljanju raketa srednjeg dometa negdje u oblasti Pacifika, Esper je odgovorio samo “Da, volio bih”. Mark Esper je odbio da kaže vrijeme kada bi se to moglo desiti, osim da će do postavljanja raketa doći “prije ili kasnije”.

Preferirao bih mjesece… ali ovakve stvari obično traju duže od planiranog, rekao je Esper. Esper je ovo rekao izjavio nakon što su SAD u petak službeno napustile INF sporazum.

Mark Esper, kojeg je predsjednik Donald Trump imenovao za ministra odbrane tokom prošle nedelje, rekao je da će Washington sada u potpunosti istrajati na razvoju novih kopnenih balističkih raketa srednjeg dometa, nakon što je zemlja napustila INF sporazum. Ranije je naglasio da SAD moraju da izgrade nove vojne baze i da ojačaju vojnu infrastrukturu u indo-pacifičkom regionu kako bi se suprostavile narastajućoj snazi Kine.

Peking, koji je više puta osuđivao vojnu poziciju Washingtona u regionu, okrivio je Sjedinjene Države za propast INF sporazuma. Američki planovi da nastave razvoj raketa srednjeg dometa ozbiljno će narušiti stratešku ravnotežu snaga i ugroziti mir i bezbjednost rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Chunying.

balističke raketeINF sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
johnny-reb
4 godine prije

Americka vojna baza na Tajvanu , orgijanje po hong kongu. Sve ide k tome da Carstvo tame okruzuje Kinu. A siri plan je raz*ebati Aziju, Tajland vijetnam, Kina

Dopizdilomi
4 godine prije

Sve je to kamilica. Ameri bi željeli imati svoju bazu u Sibiru i možda bi onda bilo mira na kugli zemaljskoj.

Adriana
4 godine prije

Ako Rusi i Kinezi presele na druge planete, Ameri će već nekako doći i pokušati uspostaviti baze. Na dug, naravno; plaćaju sitnozubi cijelog svijeta.

Mali Mujo
4 godine prije

A da toga ministra na suho pogodi jedna velika crna raketa u supak, i da ga tako zadovolji.

Zadranin
4 godine prije

amerokenjci= najveći svjetski: agresori, destabilizatori svjetskog mira, manipulatori, reketari, kriminalci, ubojice, sponzori terorizma.. i, najveće svjetske plačipi*ke!

I, svi oni koji podržavaju i/ili opravdavaju njihove akcije, može vas biti sram. Jadni ste.. 😉😘

P***!

samo tako
4 godine prije

Još jedan psihopat na poziciji. Pa troši glupane na nove baze, na rakete, na dim….
Novac američkih čergara, puneči svoje džepove

nessy
4 godine prije

Kako se samo slatko tip smjeska, rekao bi netko, da govori o tome, kako ce zaposliti nezaposlene, nahraniti gladne, a ne o tome kako ce sto prije, razmjestiti sto vise balistickih raketa, koje donose smrt i razaranje, i gladnima, i nezaposlenima, a i svima ostalima. Daboga, prva raketa koja poleti, pogodi tipa u njegovu bolesnu glavu. Valjda bi mu to skinulo glupi osmjeh sa lica.

Max
4 godine prije

Kina i Sjeverna Kor eja će odgovoriti na ovo. To je sigurno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI